abortregisterutredning

Skriftlig fråga 2001/02:1159 av Segelström, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-14
Anmäld
2002-05-21
Besvarad
2002-05-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 maj

Fråga 2001/02:1159

av Inger Segelström (s) till socialminister Lars Engqvist om abortregisterutredning

Förra gången abortregisterfrågan var uppe debatterade socialministern och jag frågan i riksdagen. Vi var då helt överens om att ett abortregister inte skulle upprättas.

Nu har Aftonbladet den 4 maj berättat att regeringen tillsätter en ny utredning om abortregister eftersom det är vad Socialstyrelsens forskningsenhet vill.

S-kvinnorna och andra partiers kvinnor har klart deklarerat att något abortregister vill vi inte ha eftersom abort inte är en sjukdom och därför inte faktauppgifter som ska följa kvinnor resten av livet. Kvinnor och speciellt unga kvinnor har berättat att det skulle försvåra för dem att våga ta det svåra beslutet, ett av kvinnors svåraste i livet, om den fria aborten kringskars med ett tvång och uppgiftslämnande som ett abortregister skulle medföra.

Oavsett vad de medicinskt ansvariga för forskningsregistret hos Socialstyrelsen säger till pressen, ser vi s-kvinnor detta som ett hot mot den fria aborten och därför är vi motståndare till ett register.

Min fråga till socialministern är:

Har socialministern för avsikt att införa ett abortregister?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1159 besvarad av

den 22 maj

Svar på fråga 2001/02:1159 om abortregisterutredning

Socialminister Lars Engqvist

Inger Segelström har frågat mig om jag har för avsikt att införa ett abortregister mot bakgrund av att "regeringen tillsätter en ny utredning om abortregister".

Svaret på frågan är nej. Regeringen beslutade den 2 maj 2002 att tillsätta en särskild utredare som ska göra en översyn av hur samhällets arbete för att kartlägga fosterskador och missbildningar ser ut. Till särskild utredare har Kerstin Heinemann förordnats.

En viktig del av samhällets arbete med att förebygga ohälsa hos barn är att förebygga att den gravida kvinnan utsätts för sådant som kan öka risken för missbildningar hos det barn hon bär. Det är därför angeläget att det finns en uppföljning av fosterskador och missbildningar som gör det möjligt att i ett tidigt skede slå larm om faktorer som kan leda till missbildningar.

Enligt utredningsdirektiven (2002:64) ska utredaren göra en översyn av hur samhällets arbete med att kartlägga fosterskador och missbildningar ser ut och peka på vilka eventuella brister som finns när det gäller den systematiska kunskapsinsamlingen. Utredaren ska bedöma omfattningen av och formerna för kunskapsinsamlingen.

I uppdraget sägs även att förändringar av det systematiska kunskapsinsamlandet kräver särskilda överväganden. Kunskaper som det här kan bli fråga om kan vara av mycket integritetskänslig natur och kräver därför ett fullgott integritetsskydd. En avvägning måste här göras mellan samhällets behov av kunskap och den enskildes behov av skydd för otillbörliga ingrepp i hans eller hennes personliga integritet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.