Till innehåll på sidan

Abbas Lesani och den azeriska befolkningens kulturella rättigheter i Islamiska republiken Iran

Skriftlig fråga 2005/06:1815 av Åström, Alice (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-06-13
Anmäld
2006-06-13
Besvarad
2006-06-27
Svar anmält
2006-10-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga 2005/06:1815 av Alice Åström (v) till utrikesminister Jan Eliasson (s)

Abbas Lesani och den azeriska befolkningens kulturella rättigheter i Islamiska republiken Iran

I statsbildningen Islamiska republiken Irans konstitution, artikel 19, förklaras: ”Alla människor i Iran, oavsett etnisk grupp- eller stamtillhörighet åtnjuter samma rättigheter; hudfärg, ras, språk och andra särdrag medför inga privilegier.”

I Iran lever åtskilliga etniska folkgrupper @ azerer, perser, kurder, araber, turkmener, balucher, armenier, assyrier med flera. Trots vad som förklaras i den iranska konstitutionen har dessa folkgrupper i praktiken inte samma rättigheter.

Ett exempel på detta är hur det iranska rättsväsendet behandlat den azeriske politiske aktivisten och skriftställaren Abbas Lesani. Han har tidigare dömts för att han publicerat en kalender med bland annat citat ur den iranska konstitutionen på azerisk turkiska. Nu anklagas han för ”separatism” och för att ha deltagit i demonstrationer mot nidteckningar i iranska medier som är kränkande för den azeriska befolkningen.

I strid med Islamiska republiken Irans konstitution hotas i dag Abbas Lesani av dödsstraff. Vad Lesani har gjort är att han endast försvarat sina och den azeriska befolkningens kulturella rättigheter @ rättigheter varje iransk medborgare har enligt landets konstitution @ och sålunda inte ifrågasatt den iranska statsbildningen som sådan. Anklagelsen för ”separatism” saknar grund.

Min fråga till utrikesminister Jan Eliasson är:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att förmå regimen att respektera den azeriska folkgruppens kulturella rättigheter i Islamiska republiken Iran?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1815 besvarad av

den 27 juni

Svar på frågorna 2005/06:1814 om de azeriska demonstrationerna och azerernas rättigheter i Iran och 1815 om Abbas Lesani och den azeriska befolkningens kulturella rättigheter i Islamiska republiken Iran

Utrikesminister Jan Eliasson

Alice Åström har ställt två frågor till mig som behandlar situationen för den azeriska folkgruppen i Iran.

Liksom Alice Åström har jag tagit del av rapporter om oroligheter i de av azerer bebodda provinserna i Iran. Jag är djupt oroad över de dödsfall, våldsamheter och gripanden som förekommit i samband med demonstrationer vilka följde på den nidteckning som publicerades i en iransk tidning. I år och under förra året har oroligheter förekommit även i andra delar av Iran där etniska minoriteter utgör lokala majoriteter. Också de har i flera fall slagits ned med övervåld. I de azeriska provinserna anses den tändande gnistan ha varit den publicerade nidteckningen.

Situationen för de etniska och religiösa minoriteterna i Iran är långt ifrån tillfredsställande, vare sig politiskt, socialt, ekonomiskt eller kulturellt. Demonstrationerna i de olika provinserna kan sannolikt därför ses som ett tecken på ett djupt missnöje över bristande rättigheter.

Sverige, liksom EU, fäster stor vikt vid minoriteters ställning. EU uttalar regelbundet offentligt sin oro över den bristande respekten för de mänskliga rättigheterna i Iran genom att bland annat anta rådsslutsatser vid utrikesministermöten. Sveriges och övriga EU-länders ambassader i Iran följer noga situationen vad gäller de mänskliga rättigheterna i Iran.

Jag vill påminna om slutsatserna från maj i år, i vilka situationen för minoriteterna i Iran påtalades. I detta sammanhang vill jag även erinra om att EU var medförslagsställare till den resolution som Kanada i fjol lade fram om de mänskliga rättigheterna i Iran i FN:s generalförsamling. Jag välkomnar att generalförsamlingen beslutade att ta upp frågan till vidare behandling i år.

Jag kan försäkra Alice Åström att regeringen fortsatt avser att följa situationen för azererna i Iran med stor uppmärksamhet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.