3 G-nätet

Skriftlig fråga 2001/02:1552 av Andersson, Margareta (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-23
Besvarad
2002-09-05
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 augusti

Fråga 2001/02:1552

av Margareta Andersson (c) till näringsminister Björn Rosengren om 3 G-nätet

Utbyggnaden av 3 G-nätet är hotad. Telekomföretagen begär anstånd med att bygga ut sina nät. Det liknar i någon mån utbyggnaden av bredband som näringsminister Björn Rosengren menade skulle vara utbyggt till 98 % inom en snar framtid. Resultatet av en alldeles för långsam utbyggnad som vi ser i dag är snarare att 9,8 % av befolkningen än 98 % kan utnyttja bredband. Landsbygden är den del av landet som har drabbats av denna försening.

Nu verkar det som om även utbyggnaden av 3 G-nätet kommer att försenas. Risken är att även detta kommer att ske på landsbygdens bekostnad. Företagen har begärt anstånd, men landsbygdens innevånare och företagare kan inte vänta.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att utbyggnaden av 3 G-nätet ska fortgå i den takt det är planerat?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1552 besvarad av

den 5 september

Svar på fråga 2001/02:1552 om 3 G-nätet

Statsrådet Mona Sahlin

Margareta Andersson har frågat näringsministern vilka åtgärder han avser att vidta för att utbyggnaden av tredje genrationens mobiltelenät (3 G-nätet) ska fortgå i den takt det är planerat. Frågan torde vara ställd mot bakgrund av att Orange Sverige AB har sökt anstånd hos Post- och telestyrelsen, PTS, med att bygga ut sitt 3 G-nät. Margareta Andersson hävdar att landsbygden är den del av landet som har drabbats av denna försening. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

Utfästelserna som gjordes i ansökningarna om utbyggnadstakt och befolkningstäckning var utslagsgivande för vilka som skulle erhålla s.k. UMTS-licenser. Operatörernas egna utfästelser ligger alltså till grund för tillståndsvillkoren. Utfästelserna måste förmodas vara gjorda utifrån marknadsmässiga bedömningar. Som i all affärsverksamhet är sådana strategiska beslut förenade med risker. För att kunna utöva tillsyn över de fyra tillståndshavarnas utfästelser har dessa överförts som tillståndsvillkor i beslut som fattades av PTS. Orange överklagade inte beslutet. Det förhållande att tillståndsvillkoren innebär en möjlighet att dela radioinfrastruktur för att nå upp till 70 % av den utlovade befolkningstäckningen, kommer att vara av störst betydelse för just glesbygden.

Sedermera har tillståndshavaren Orange inkommit till PTS med en ansökan om ändring av tillståndsvillkoren. Orange begär en lägre utbyggnadstakt så att nätet ska vara utbyggt den 31 december 2006 i stället för den 31 december 2003. Dessutom ansöker Orange om att kravet på befolkningstäckning ska sänkas till 8 300 000 invånare i stället för som utfäst 8 860 000 invånare. Ingen av de övriga tillståndshavarna har inkommit med liknande förfrågningar. PTS prövar just nu ansökan från Orange och kommer att fatta beslut under hösten. Jag följer PTS arbete i frågan.

En av statens viktigaste uppgifter är att se till att reglerna på marknaden är stabila och förutsebara. Utöver att regelverket för elektronisk kommunikation just nu genomgår en stor revision för att moderniseras, arbetar regeringen på flera andra sätt med att främja en bred IT-användning i samhället. Uppnår man detta blir det också meningsfullt och attraktivt att investera i infrastruktur, såsom 3 G-näten. Bl.a. kommer jag efter samtal med branschen, myndigheter, kommun och landsting och forskarsamhället att bilda en aktionsgrupp för att identifiera sätt att för offentlig sektor och branschen ta initiativ i syfte att främja tjänsteutvecklingen. Parallellt med investeringarna i infrastruktur är det alltså synnerligen viktigt att utvecklingen och efterfrågan av nya mobila tjänster tar fart.

Med 3 G pågår just nu en av de största infrastrukturinvesteringar Sverige har genomgått någonsin. Jag vill betona att regeringen anser att det är av stor vikt att så många som möjligt, såväl företag som privatpersoner, ska få tillgång till informationssamhällets nya tjänster som kommer att fortsätta utvecklas med 3 G. Naturligtvis är de företag som driver denna utveckling framåt mycket viktiga. De måste göra bedömningen att Sverige är en attraktiv marknad att fortsätta investera i.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.