Till innehåll på sidan

1,2-procentsregeln för kalk- och cementindustrin

Skriftlig fråga 1999/2000:838 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-04-17
Anmäld
2000-04-25
Besvarad
2000-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 april

Fråga 1999/2000:838

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till finansminister Bosse Ringholm om 1,2-procentsregeln för kalk- och cementindustrin

Efter många turer beslutade riksdagen sent i höstas att fram t.o.m. den 31 december 2000 förlänga den s.k. 1,2-procentsregeln som i första hand berör kalk- och cementindustrin. Beslutet kom sent och avsåg endast ett år, vilket har negativa konsekvenser för planeringsmöjligheterna för berörda företag.

I vårpropositionen finns inget nämnt om vad som kommer hända med 1,2-procentsregeln och nu är risken uppenbar att förra årets sena besked kommer att upprepa sig.

Avser regeringen föreslå förlängning av den s.k. 1,2-procentsregeln för kalk- och cementindustrin?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:838 besvarad av

den 26 april

Svar på fråga 1999/2000:838 om 1,2-procentsregeln för kalk- och cementindustrin

Finansminister Bosse Ringholm

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig om regeringen avser föreslå förlängning av den s.k. 1,2-procentsregeln för kalk- och cementindustrin.

1,2-procentsregeln är en begränsningsregel, som innebär att beskattningsmyndigheten på ansökan får medge att koldioxidskatt på bränslen, som förbrukats vid industriell framställning av andra mineraliska ämnen än metaller, inte överstiger 1,2 procent av de tillverkade produkternas försäljningsvärde. Regeln gäller inte för bränslen som beskattas som mineraloljeprodukter och inte heller för bränslen som förbrukats för drift av motordrivna fordon. Det är i dag främst företag inom cement- och kalkbranscherna som omfattas av nedsättningen.

Riksdagen beslutade år 1997 att 1,2-procentsregeln skulle avskaffas. Med hänvisning till att vissa företag inom framför allt cement- och kalkbranscherna, i avsaknad av regeln, skulle kunna få en skattebelastning som hotade den bedrivna verksamheten, beslutades dock samtidigt att regeln skulle behållas övergångsvis fram till den 1 januari 2000. Tanken var att de aktuella företagen härigenom skulle ges en möjlighet att anpassa sig till en högre skattenivå.

Såsom Marietta de Pourbaix-Lundin påpekat, beslutade riksdagen under slutet av förra året att förlänga giltigheten av regeln med ett år. Detta gjordes bl.a. med hänvisning till vikten av att energi- och koldioxidbeskattningen har en utformning som ger goda förutsättningar för den svenska industrin att konkurrera internationellt. Då det fortfarande förhåller sig på det viset att inte samtliga fossilbränslen beskattas i våra konkurrentländer, finns anledning att fästa avseende vid denna princip.

Såsom jag redan tidigare svarat Marietta de Pourbaix-Lundin pågår inom Regeringskansliet en genomgripande översyn av energibeskattningen. En viktig målsättning i detta arbete är just att industrins internationella konkurrenskraft ska kunna upprätthållas i ett energiskattesystem som är enklare och med färre särlösningar än det nuvarande. I avvaktan på att översynen slutförts är jag i dag inte beredd att ta ställning till en eventuell ytterligare förlängning av 1,2-procentsregelns tillämplighet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.