ungdomsrånen i Malmö

Skriftlig fråga 1999/2000:1112 av Persson, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-09
Anmäld
2000-06-13
Besvarad
2000-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 1999/2000:1112

av Bertil Persson (m) till justitieminister Laila Freivalds om ungdomsrånen i Malmö

Antalet ungdomsrån ökar för närvarande lavinartat i Malmö.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidtaga?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1112 besvarad av

den 28 juni

Svar på fråga 1999/2000:1112 om ungdomsrånen i Malmö

Justitieminister Laila Freivalds

Bertil Persson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta mot bakgrund av att antalet ungdomsrån ökar i Malmö.

Det är mycket oroande att ungdomar utsätts för rån och att ungdomar begår rån. Jag kan försäkra att ungdomsrån är något som uppmärksammats och som tas på stort allvar inom rättsväsendet. Det pågår arbete för att på olika sätt minska antalet ungdomsrån och för att ge stöd till ungdomar som utsatts för brott.

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har nyligen genomfört en undersökning av ungdomsrån i Malmö och Stockholm. Undersökningen visar bl.a. att de polisanmälda ungdomsrånen ökade kraftigt i både Malmö och Stockholm under senare delen av 1990-talet. BRÅ har också i en studie om strategiska brott identifierat debutbrott som indikerar en hög risk för fortsatt brottslighet. Rån och stöld är brottstyper som tillhör denna kategori.

Det är viktigt med snabba och tydliga reaktioner från samhällets sida när ungdomar begår brott. Det är också viktigt med samarbete mellan rättsvårdande och sociala myndigheter, föräldrar och ungdomar som misstänks för brott. För att åstadkomma detta har också reglerna om handläggning av ungdomsmål och påföljdssystemet för unga lagöverträdare ändrats.

Flera polismyndigheter har tillsammans med socialtjänsten, skolan och andra samverkande myndigheter utarbetat strategier för att bekämpa ungdomsrånen. Vid flera myndigheter har ungdomsrånen minskat. Enligt vad jag har inhämtat har flera nya insatser gjorts också inom polisområde Malmö mot den här typen av brottslighet, såväl inom närpolisen som inom kriminalpolisen och utvecklingen hittills i år pekar mot ett minskat antal anmälda personrån där.

Förstärkta polisinsatser genom problemorienterat polisarbete ger förebyggande effekt och bidrar också till att fler brott klaras upp. Riksdagen har på grundval av regeringens förslag i den ekonomiska vårpropositionen beslutat att rättsväsendet ska tillföras ytterligare resurser. För polisens del handlar resursförstärkningarna om att öka antalet poliser, utveckla närpolisen och öka antalet uppklarade brott.

Många kommuner har inrättat lokala brottsförebyggande råd eller liknande organisationer och över hela landet genomförs en rad lokala brottsförebyggande projekt. Jag ser det som en viktig uppgift att fortsätta att på olika sätt stödja detta arbete. I de lokala brottsförebyggande råd som byggs upp samverkar olika myndigheter, t.ex. polisen och socialtjänsten. Det lokala brottsförebyggande arbetet har en stor potential när det gäller att påverka ungdomsbrottsligheten eftersom de ungdomar som begår brott ofta gör det i sitt närområde. Det är glädjande att Malmö nu inrättat ett brottsförebyggande råd i kommunen. Arbetet är nu, såvitt jag vet, inne i en analysfas som ska leda till beslut om vilka insatser som ska prioriteras för att förebygga brott.

Det vidtas alltså en rad åtgärder för att komma till rätta med ungdomsrånen och självfallet måste detta utvecklingsarbete fortsätta. Jag kommer noga att följa rättsväsendets fortsatta arbete och den framtida utvecklingen av ungdomsbrottsligheten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.