KA 2

Skriftlig fråga 1999/2000:465 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-01-25
Anmäld
2000-02-01
Besvarad
2000-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 januari

Fråga 1999/2000:465

av Jeppe Johnsson (m) till försvarsminister Björn von Sydow om KA 2

Regeringen har beslutat om Riktlinjer för det fortsatta arbetet med översyn av Försvarsmaktens grundorganisation. Under rubriken Miljöpolitiska aspekter står följande. "Grundorganisationen skall utformas så att Försvarsmakten kan svara upp mot sitt ansvar som sektorsmyndighet för ekologisk hållbarhet."

Lars Emmelin, professor i miljökonsekvensbedömning vid Högskolan i Karlskrona/Ronneby och Sveriges Lantbruksuniversitet har undersökt miljökonsekvenserna av förslaget i regeringens proposition Det nya försvaret. Professor Emmelin skriver. "I motsats till Armén och Flygvapnet synes Marinen inte ha gjort något allvarligt försök att uppfylla regeringens direktiv att ge underlag för att väga in miljöpolitiska aspekter eller bidra till att Försvarsmakten tar sitt sektorsansvar för miljö och hållbar utveckling." Vidare. "Från miljösynpunkt framstår KA 2 som det minst problematiska alternativet." Trots detta föreslår regeringen i sin proposition till riksdagen att KA 2 ska läggas ned. Miljörestriktioner kan kraftigt påverka ett förbands möjligheter att bedriva utbildning med högsta möjliga kvalitet och på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Därför är det viktigt att miljöfrågorna belyses korrekt för att ge ett riktigt underlag för de förändringar av kustartilleriet som nu föreslagits.

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av professor Emmelins rapport för att den nya organisationen av kustartilleriet ska bli så effektiv som möjligt och samtidigt svara upp till regeringens krav på "ekologisk hållbarhet"?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:465 besvarad av

den 1 februari

Svar på fråga 1999/2000:465 om KA 2

Försvarsminister Björn von Sydow

Jeppe Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att den nya organisationen av kustartilleriet ska bli så effektiv som möjligt och samtidigt svara upp mot regeringens krav på ekologisk hållbarhet. Bakgrunden till Jeppe Johnssons fråga är professor Lars Emmelins undersökning av miljökonsekvenserna av de grundorganisatoriska förslagen i proposition 1999/2000:30 och därvid bl.a. bedömningen av Karlskrona kustartilleriregemente och Andra kustartilleribrigaden (KA 2) i Karlskrona.

I maj 1999 beslutade regeringen om riktlinjer för det fortsatta arbetet med översyn av Försvarsmaktens grundorganisation. Riktlinjerna anger att vissa försvarspolitiska, ekonomiska, regionalpolitiska och miljöpolitiska aspekter ska ligga till grund för arbetet. I maj 1999 formades en styrgrupp med representanter för Försvarsdepartementet och Försvarsmakten för att utarbeta ett förslag till en ny grundorganisation för Försvarsmakten. Gruppen skulle i sitt arbete utgå från, förutom de angivna riktlinjerna, bl.a. riksdagens beslut med anledning av propositionen Förändrad omvärld @ omdanat försvar (prop. 1998/99:74, bet. 1998/99:FöU5, rskr. 1998/99:224) och Försvarsmaktens underlag till regeringen den 19 maj 1999 med förslag till framtida struktur för Försvarsmakten. Styrgruppen redovisade sin rapport till regeringen den 20 oktober 1999. Rapporten ingick därefter i underlaget för regeringens proposition 1999/2000:30.

I proposition 1999/2000:30 framhåller regeringen (s. 65) att styrande för grundorganisationsutvecklingen ska vara effektivitet och långsiktighet. Eftersom det i framtiden blir färre utbildningsplatser ökar betydelsen av att de kvarvarande enheterna medger goda utbildningsbetingelser inom ramen för låga fasta kostnader och att de klarar framtida miljökrav. I regeringens bedömningar i propositionen har således vägts in miljöaspekter, försvarsaspekter och andra aspekter av betydelse för att forma en ändamålsenlig och helhetlig struktur för Försvarsmaktens grundorganisation.

Utöver detta vill jag erinra om följande när det gäller Försvarsmaktens miljöarbete. Sommaren 1998 beslutade regeringen att ett antal centrala myndigheter @ bl.a. Försvarsmakten @ skulle ha ett sektorsansvar för ekologisk hållbarhet. För Försvarsmaktens del innebär detta att myndigheten ska utveckla sektorns miljöarbete och följa upp de samlade insatser som genomförs inom sektorn. Försvarsmakten har identifierat sektorn till att omfatta den egna myndigheten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk, Försvarets forskningsanstalt, Flygtekniska försöksanstalten och Försvarshögskolan. Försvarsmakten har vidare i oktober 1999 redovisat regeringens uppdrag avseende miljömålsarbetet genom att föreslå mål och åtgärder för försvarssektorn.

Regeringen har vidare i regleringsbrevet för Försvarsmakten för år 2000 uppdragit åt myndigheten bl.a. att fortsätta arbetet med att införa miljöledningssystem så att ett sådant kan vara infört i hela organisationen senast år 2001.

Sammantaget anser jag och regeringen att Försvarsmakten bedriver sitt miljöarbete på ett aktivt och engagerat sätt och därigenom medverkar till att åstadkomma ett ekologiskt hållbart Sverige.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.