Heby kommuns ansökan om länsbyte

Skriftlig fråga 2000/01:1652 av Hedquist, Lennart (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-09-05
Anmäld
2001-09-18
Besvarad
2001-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 september

Fråga 2000/01:1652

av Lennart Hedquist (m) till statsrådet Britta Lejon om Heby kommuns ansökan om länsbyte

Riksdagen fattade i juni 2001 beslut om ett tillkännagivande till regeringen i frågan om Heby kommuns länstillhörighet. Heby kommun har därefter förnyat sin ansökan om länsbyte. Ansökan har legat hos regeringen (Justitiedepartementet) i två månader utan åtgärd, vilket är synnerligen anmärkningsvärt med hänsyn till frågans brådskande natur.

Därefter har ärendet remitterats till Kammarkollegiet, som tidigare tillstyrkt motsvarande ansökan från Heby kommun.

Hur avser regeringen leva upp till riksdagens beslut den 12 juni 2001 angående handläggning av Heby kommuns förnyade ansökan om länsbyte?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1652 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 2000/01:1652 om Heby kommuns ansökan om länsbyte

Statsrådet Britta Lejon

Lennart Hedquist har frågat mig hur regeringen avser att leva upp till riksdagens beslut den 12 juni 2001 angående handläggning av Heby kommuns förnyade ansökan om länsbyte.

I 2 kap. 10 § lagen (1979:411) om ändringar i Sveriges indelning i kommuner och landsting (indelningslagen) föreskrivs att en ansökan om en ändring i den landstingskommunala indelningen ska inges till Kammarkollegiet. Eftersom Heby kommun valde att ge in den nu aktuella ansökningen till regeringen har regeringen överlämnat ansökningen till Kammarkollegiet för erforderlig handläggning.

Om Kammarkollegiet finner att ett läns- och landstingsbyte inte bör ske och avslår ansökningen får beslutet överklagas till regeringen. Finner Kammarkollegiet däremot att förutsättningar för en indelningsändring föreligger, ska kollegiet överlämna ärendet med ett särskilt yttrande till regeringen för avgörande.

För det fall att ärendet på endera sätt kommer under regeringens prövning kommer jag att då ta ställning till den fortsatta hanteringen.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.