brott mot detaljhandeln

Skriftlig fråga 2001/02:1083 av Marcelind, Ragnwi (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-19
Anmäld
2002-04-23
Besvarad
2002-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 april

Fråga 2001/02:1083

av Ragnwi Marcelind (kd) till justitieminister Thomas Bodström om brott mot detaljhandeln

Stölder, rån och inbrott är så vanliga inom vissa branscher att försäkringsbolagen inte längre tecknar några försäkringar. Flera försäkringsbolag har också börjat säga upp sina försäkringsåtaganden och bankerna ger dem inga säkerheter så man kan inte låna pengar. Det har redan lett till att några butiksägare tvingats lägga ned sin verksamhet. Värst utsatt just nu är urbutikerna där ett tjugotal företag står helt utan försäkringsskydd, säger Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund.

Det har tillkommit en helt ny typ av brottslingar som systematiskt utsätter en viss bransch för inbrott. Dessa tjuvar är mycket branschkunniga och fokuserar på en bransch i taget. Den senaste tiden har just urbutikerna varit illa utsatta. Denna nya typ av kriminella vet precis vad de är ute efter och slår till mot det exklusiva sortimentet.

Våra samhällsmedborgare har rätt att kräva att det finns tillgänglig polis. Staten har ett ansvar att se till att brottsligheten hålls nere.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska antalet stölder, rån och inbrott riktade mot detaljhandeln?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1083 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2001/02:1083 om brott mot detaljhandeln

Justitieminister Thomas Bodström

Ragnwi Marcelind har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska antalet stölder, rån och inbrott riktade mot detaljhandeln.

Brottslighet ska bekämpas oberoende av vem som utsätts för den. När det gäller brott mot detaljhandeln har närpolisen en viktig roll eftersom samverkan på lokal nivå med bl.a. affärsidkare är ett centralt inslag i dess arbete.

Det är av flera skäl viktigt att vi fortsätter satsningen på närpolisen. Regeringen ger därför större ekonomiska resurser till polisen. Det kommer bl.a. att ge oss fler poliser. Därigenom skapas bättre förutsättningar för polisen att förebygga och utreda brott. Rikspolisstyrelsen bedömer att antalet poliser kommer att öka så mycket under den kommande treårsperioden att det motsvarar nästan en ny polis varje dag. Vi kan redan nu se effekterna av regeringens satsning på polisen genom att antalet poliser börjar öka. I januari utexaminerades 188 nya polisaspiranter och i juni kommer ytterligare drygt 250.

Det brottsförebyggande arbetet är viktigt och alla inblandade aktörer måste samarbeta. Jag vill i det här sammanhanget nämna att Justitiedepartementet har inlett ett samarbete med svensk handel för att förbättra det lokala arbetet med att förebygga brott.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.