Till innehåll på sidan

bakgrunden för beslut om placering av amfibieförband

Skriftlig fråga 2004/05:111 av Brandin, Claes-Göran (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-10-14
Anmäld
2004-10-14
Besvarad
2004-10-20
Svar anmält
2004-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 oktober

Fråga 2004/05:111

av Claes-Göran Brandin (s) till försvarsminister Leni Björklund om bakgrunden för beslut om placering av amfibieförband

Det är positivt att försvaret spetsas och att resurser förs från militär till polis och civila myndigheter samt att Sverige får en större kapacitet att agera internationellt i fredsbevarande insatser.

Dock saknas en grundlig redovisning av det underlag som ligger bakom beslutet att förlägga Amf 1 till Berga samt att lägga ned Amf 4 i Göteborg.

Etableringen på Berga kostar uppemot 160 miljoner kronor. Etableringskostnaden för ett amfibieregemente på Berga i Stockholm överstiger vida alternativet Amf 4 i Göteborg. Dessutom innebär också tillgången till en året-runt-isfri hamn och Nordens största hamn mycket goda övningsmöjligheter. Sammantaget är Göteborg och Amf 4 såväl ur utbildningssynpunkt som ekonomiskt, ett mycket bra val för placeringen av ett amfibieförband.

Min fråga till ministern är därför:

Vad ämnar statsrådet göra för att klarlägga vilka grunder som beslutet vilar på att förlägga utbildningen av amfibieförband till Stockholmsregionen i stället för att bibehålla Amf 4 i Göteborg?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:111 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 2004/05:111 om bakgrunden för beslut om placering av amfibieförband

Försvarsminister Leni Björklund

Claes-Göran Brandin har frågat mig vad jag ämnar göra för att klarlägga vilka grunder som beslutet vilar på att förlägga utbildningen av amfibieförband till Stockholmsregionen i stället för att bibehålla Amf 4 i Göteborg.

Regeringen har i försvarspropositionen 2005@2007 utförligt redogjort för de grundorganisatoriska bedömningarna. Av propositionen framgår bland annat följande.

Mot bakgrund av de krav som insatsorganisationen ställer på antalet utbildningsplattformar blir den grundläggande dimensioneringen av grundorganisationen att det bland annat krävs endast en enhet för utbildning av amfibieförband.

Det främsta skälet till att bibehålla Amf 1 är närheten till Stockholms skärgård, vilken innehåller mycket goda övnings- och skjutfält i de för amfibieförband dimensionerade terrängtyperna. Den lokalisering som förordas måste inrymma utvecklingsmöjligheter om omvärldsläget förändras och utbildningsbehoven utökas.

I samband med förra försvarsbeslutet 2000 redovisade regeringen i proposition 1999/2000:30 sin syn på den framtida kustartilleriutbildningen @ numera amfibieutbildningen. Regeringen ansåg då, främst med hänsyn till den befintliga infrastrukturen och närheten till Stockholms skärgård med bland annat övnings- och skjutfält, att nuvarande Amf 1 skulle utgöra huvudenheten för kustartilleriutbildningen. Regeringen bedömde också att nuvarande Amf 4 har begränsade övningsförutsättningar, bland annat vad gäller tillgång till lämpligt närövningsfält. Vidare skulle det krävas investeringar vid Amf 4 om enheten skulle utgöra en rationell huvudenhet. Amf 4 skulle däremot ha förutsättningar att utgöra den andra enheten vid sidan om Amf 1 som huvudenhet.

Regeringen anser att den värdering av Amf 1 och Amf 4 som regeringen gjorde hösten 1999 fortfarande gäller. Detta leder till att Amf 1 bör bibehållas när amfibieenheterna ska minskas från två enheter till en enhet.

Avvecklingen av Amf 4 i Göteborg innebär emellertid inte att Göteborg blir utan militär verksamhet. Försvarsmaktens sjukvårdscentrum (FSC), till vilket utbildningen av totalförsvarspliktiga inom sjukvårdsområdet ska lokaliseras, flyttas från Hammarö till Amf 4:s nuvarande område. FSC kommer att ha en omfattande verksamhet i Göteborg med upp till 400 soldater som årligen genomgår längre eller kortare sjukvårdsutbildningar. Regeringen har gjort bedömningen att Göteborg med Sahlgrenska universitetssjukhuset har de bästa förutsättningarna för att utveckla försvarets framtida sjukvårdsverksamhet. Göteborg får därmed utbildningsansvar för hela landet på detta område.

Vidare ska fartygsförband ha möjlighet att basera i Göteborg eftersom övningsverksamheten kommer att bedrivas inte bara i södra Östersjön utan även på västkusten och i Stockholms skärgård.

Den militära sjöbevakningscentralen @ som ska ingå i den framtida sjöinformationsorganisationen @ kommer att bibehållas i Göteborg. Inom nuvarande Amf 4:s område ska också besättningar till bevakningsbåtarna kunna utbildas. Därutöver kan det bli aktuellt med delar av utbildningen av säkerhetsförbanden. Den gemensamma flyg- och sjöräddningscentralen kommer att bibehållas på sin nuvarande plats på Käringberget. I sammanhanget kan också erinras om Fjärde minkrigsflottiljens röjdykare i Uddevalla/Skredsvik.

Sammantaget bedöms det att Försvarsmaktens verksamhet i Göteborg kommer att vara av minst samma omfattning som i dag.

När det gäller skyddet av Göteborgs hamn har Försvarsmakten i dag en begränsad roll vid bekämpning av terrorism. Regeringen har tillsatt en utredning för att klargöra på vilket sätt militären ska kunna stödja polisen vid storskaliga terroristangrepp. Det är dock viktigt att påpeka att det inte lär bli aktuellt att sätta in värnpliktiga soldater under utbildning i skarpa insatser mot terrorister. De resurser som främst kan bli aktuella finns vid specialförbanden i Karlsborg, som med helikopter inom kort tid kan finnas i Göteborg.

För det militära skyddet av Göteborg finns vidare gott om resurser i stadens närhet. Det handlar om luftburen bataljon i Karlsborg, de mekaniserade förbanden och trängförbanden i Skövde, samt flygflottiljen i Såtenäs. Västra Götaland är en region som rymmer en stor del av landets kvalificerade insatsförband.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.