Till innehåll på sidan

Riksdagsstyrelsens föreskrift om tillämpningen av lagen (2016:1109) om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen

rfsFöreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling 2016:6

Ändring införd
t.o.m. RFS 2023:6

Händelser

Utfärdad
2016-12-15

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.

PDF

RFS nr: Rubrik:

RFS 2016:6

Riksdagsstyrelsens föreskrift om tillämpningen av lagen (2016:1109) om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen

Utfärdad: 15 december 2016 Ändring införd: t.o.m. RFS 2022:6

1 kap. Inledande bestämmelser

1 § Denna föreskrift innehåller bestämmelser om tillämpningen av lagen (2016:1109) om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

2 § Syftet med bestämmelserna i denna föreskrift är att riksdagsledamöterna och partigrupperna ska få det stöd de behöver för att det parlamentariska arbetet ska fungera väl.

3 § Hänvisningar i föreskriften till riksdagens ledamöter avser även tjänstgörande ersättare.

2 kap. Stöd till partigrupper för politiska sekreterare till riksdagsledamöter och för andra som arbetar i partigruppernas kanslier

1 § I detta kapitel finns bestämmelser till stöd för tillämpningen av 3 kap. lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

Till 3 kap. 2 §

Stöd till kostnader för politiska sekreterare

2 § Stödet till kostnader för politiska sekreterare är avsett att bekosta handläggarhjälp åt riksdagens ledamöter.

3 § När stödets storlek bestäms ska ett belopp om 68 300 kronor per politisk sekreterare och månad ligga till grund för beräkningen. (RFS 2022:6).

4 § Partigrupperna beslutar om hur stödet för politiska sekreterare ska användas.

Till 3 kap. 7 §

Arbetsplatser för partigruppernas kansliledningar

5 § Varje partigrupp har rätt att disponera tio arbetsplatser för partigruppens kansliledning.

Vem som får använda partigruppernas arbetsplatser

6 § De arbetsplatser i riksdagens lokaler som har anvisats åt partigrupperna enligt

3 kap. 7 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen

får endast användas av personer som stöder riksdagsledamöter och partigrupper i det löpande riksdagsarbetet.

Inredning av arbetsplatserna

7 § Riksdagsförvaltningen ska se till att det på arbetsplatserna finns kontorsmöbler, belysning och textilier. Förvaltningen ska även se till att de övriga lokaler som respektive partigrupp disponerar är inredda på ett sätt som är förenligt med arbetsmiljölagen (1977:1160) och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen.

Riksdagsförvaltningen beslutar när sådan inredning som avses i första stycket ska bytas ut. Partigrupperna ska samråda med förvaltningen innan inredningen flyttas mellan arbetsplatser eller rum för att säkerställa att arbetsmiljölagen och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen följs.

Riksdagsförvaltningen tillhandahåller inte växter till de lokaler som respektive partigrupp disponerar. (RFS 2017:9).

8 § Partigrupperna eller arbetstagare hos partigrupperna får ta med sig konst till det egna arbetsrummet, arbetsplatsen eller övriga lokaler som respektive partigrupp disponerar. Riksdagsförvaltningen ansvarar inte för skador på eller stöld av sådan konst.

Den konst som partigrupperna tar med sig ska hängas upp av Riksdagsförvaltningen.

8 a § Partigruppernas arbetsplatser, mötes- och pausrum får inte användas för andra ändamål eller av fler personer än vad som är förenligt med arbetsmiljölagen (1977:1160) och föreskrifter som har meddelats med stöd av lagen.

Endast Riksdagsförvaltningen får förändra lokalerna. (RFS 2017:9).

Kostnader för lokalerna

8 b § Utöver vad som i övrigt framgår av denna föreskrift står Riksdagsförvaltningen för kostnader för lokalerna såsom kostnader för reparationer, underhåll, avskrivningar, el, värme, lokalvård, samordning och administration. Förvaltningen står även för kostnaden för sådana flyttningar inom lokalerna och utrymningsövningar som genomförs av förvaltningen. (RFS 2017:9).

Ergonomisk utrustning

8 c § Riksdagsförvaltningen tillhandahåller standardiserade ergonomiska arbetsplatser.

Partigrupperna ansvarar för de personliga inställningarna och anpassningarna av den ergonomiska utrustningen på de arbetsplatser som de disponerar. (RFS 2017:9).

Teknisk och elektronisk utrustning

9 § För varje arbetsplats som anvisats åt partigrupperna enligt 3 kap. 7 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen ska Riksdagsförvaltningen tillhandahålla en dator som är ansluten till riksdagens nätverk

och en mobiltelefon som är ansluten till riksdagens växel. Om det finns särskilda skäl, får både en fast telefon och en mobiltelefon tillhandahållas.

Partigrupperna får i den utsträckning som Riksdagsförvaltningen bestämmer till självkostnad tillgång till sådan ytterligare teknisk och elektronisk utrustning som förvaltningen tillhandahåller. (RFS 2017:9).

10 § Riksdagsförvaltningen beslutar om vilka varor och tjänster, inklusive programvaror och licenser för dessa, som den tekniska och elektroniska utrustningen ska bestå av och vilka leverantörer som ska anlitas. Förvaltningen beslutar när utrustningen ska bytas.

Ett beslut enligt första stycket ska föregås av samråd enligt 3 kap. 9 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

11 § Installation av programvaror utöver det som anges i 10 § får bara göras av Riksdagsförvaltningen. Sådana installationer ska bekostas av partigruppen.

Till 3 kap. 8 §

It-konto

12 § Riksdagsförvaltningen beslutar om hur många it-konton varje partigrupp får till sitt förfogande.

13 § En politisk sekreterare som har sitt tjänsteställe utanför riksdagens lokaler har rätt till en dator och en mobiltelefon samt ett it-konto i riksdagens nätverk inom ramen för det antal it-konton som varje partigrupp har till sitt förfogande.

Kostnaden för telefoni och datakommunikation

14 § Riksdagsförvaltningen står för kostnaden för fasta telefoner som är anslutna till riksdagens växel.

15 § Varje partigrupp står för de kostnader som arbetstagare på partikansliet har för abonnemang och trafikavgifter för den tekniska och elektroniska utrustning som tilldelats av Riksdagsförvaltningen.

Andra varor och tjänster

15 a § Riksdagsförvaltningen tillhandahåller kontorsmaterial.

Riksdagsförvaltningen står även för kostnader för posthantering och annan allmän kontorsservice. Förvaltningen står dock inte för portokostnader. (RFS 2017:9).

15 b § Brevpapper och kuvert med riksdagens logotyp får bara användas i riksdagsarbetet. (RFS 2017:9).

15 c § Arbetstagare hos partigrupperna som använder riksdagens it-miljö har samma tillgång till Riksdagsbibliotekets material och informationskällor som anställda vid Riksdagsförvaltningen.

Arbetstagare hos partigrupperna som inte har tillgång till riksdagens it-miljö har samma tillgång till Riksdagsbibliotekets material och informationskällor som allmänheten. (RFS 2017:9).

15 d § Riksdagsförvaltningen står för kostnaden för

1.introduktionsutbildningar om riksdagens it-miljö,

2.säkerhetsintroduktionsutbildningar, och

3.andra internutbildningar i den utsträckning som förvaltningen bestämmer.

Alla som använder riksdagens it-miljö ska gå en introduktionsutbildning om denna miljö. Alla med en arbetsplats i riksdagens lokaler ska gå en säkerhetsintroduktionsutbildning. (RFS 2017:9).

Arbetsmiljö

16 § Riksdagsförvaltningen ansvarar för att den fysiska arbetsmiljön vid arbetsplatserna och i partigruppernas gemensamma utrymmen uppfyller kraven i arbetsmiljölagen (1977:1160).

Varje partigrupps kansli ansvarar för att arbetsmiljöförhållandena i övrigt uppfyller kraven i arbetsmiljölagen.

16 a § Riksdagsförvaltningen ska vidta skäliga åtgärder för att arbetsmiljön vid arbetsplatserna och i partigruppernas gemensamma utrymmen ska vara anpassad så att arbetstagare hos partigrupperna med funktionsnedsättning ska kunna arbeta i riksdagens lokaler på samma villkor som andra arbetstagare hos partigrupperna. (RFS 2017:9).

Rätt att använda riksdagens lokaler, it-miljö och resebyrå

17 § En partigrupp får hos Riksdagsförvaltning begära att en partifunktionär som inte omfattas av bestämmelsen i 3 kap. 8 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen ska få en begränsad rätt att använda riksdagens lokaler, it-miljö och resebyrå enligt nämnda paragraf.

18 § En partigrupp får hos Riksdagsförvaltning begära att en politisk sekreterare som har sitt tjänsteställe utanför riksdagens lokaler ska få en begränsad rätt att använda riksdagens lokaler, it-miljö och resebyrå enligt 3 kap. 8 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

Uppgiftsskyldighet för partigrupperna

19 § Varje partigrupps kansli ska lämna de uppgifter som Riksdagsförvaltningen behöver för sin administration i fråga om de personer som ska börja arbeta hos partigruppen.

Kansliet ska informera Riksdagsförvaltningen när en anställning hos partigruppen upphör.

Återlämnande av passerkort och utrustning

20 § I 6 kap. 15 § riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2019:1) om säkerhet och säkerhetsskydd i riksdagen, Riksdagsförvaltningen och partikanslierna finns bestämmelser om att den vars anställning hos en partigrupp upphör, utan uppmaning snarast ska lämna tillbaka passerkort, identitetskort och nycklar till Riksdagsförvaltningen. Även teknisk och elektronisk utrustning ska lämnas tillbaka till förvaltningen när anställningen avslutas

Första stycket gäller även för den som är tjänstledig längre tid än tre månader. (RFS 2021:10).

Andra bestämmelser om tillträde till riksdagens lokaler

21 § Närmare bestämmelser om tillträde till riksdagens lokaler finns i riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2019:1) om säkerhet och säkerhetsskydd i riksdagen, Riksdagsförvaltningen och partikanslierna. (RFS 2019:5).

3 kap. Stöd till partigrupper för kostnader för riksdagsledamöters utrikes resor

1 § I detta kapitel finns bestämmelser till stöd för tillämpningen av 4 kap. lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

Till 4 kap. 1 och 2 §§

Stöd för resor inom EES-området

2 § Riksdagsförvaltningen ska till varje partigrupp lämna stöd för resor till länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, länder som har ansökt om medlemskap i Europeiska unionen och potentiella kandidatländer med 2 500 kronor per år för varje ledamot som tillhör partigruppen.

Stöd för resor för deltagande i internationella konferenser utomlands och andra utrikes resor

3 § Riksdagsförvaltningen ska lämna stöd för resekostnader för deltagande i internationella konferenser utomlands och andra utrikes resor till varje partigrupp med 5 000 kronor per år för de första 20 mandaten som har tillfallit partiet i det senaste valet till riksdagen och med 2 500 kronor per år för varje ytterligare mandat som tillfallit partiet i valet.

4 kap. Stöd till partigrupper för kostnader för riksdagsledamöters språkutbildning

1 § I detta kapitel finns bestämmelser till stöd för tillämpningen av 5 kap. lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

Till 5 kap. 1 §

Stöd för kostnader för språkutbildning

2 § Riksdagsförvaltningen ska lämna stöd för kostnader för riksdagsledamöternas språkutbildning till varje partigrupp med 2 000 kronor per år under de två första åren efter ett ordinarie val för varje ledamot som tillhör partigruppen.

Efter ett extra val ska Riksdagsförvaltningen lämna stöd för kostnader för riksdagsledamöternas språkutbildning till varje partigrupp för varje ledamot som tillhör partigruppen med ett belopp som svarar mot den tidsperiod som återstår till nästa ordinarie val. Utgångspunkten vid beräkningen av beloppet ska vara att bidrag lämnas med 1 000 kronor per år. (RFS 2017:7).

5 kap. Redovisning av stöden

1 § I detta kapitel finns bestämmelser till stöd för tillämpningen av 7 kap. lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.

Till 7 kap. 1 §

Uppföljning och revision

2 § En gång per valperiod ska Riksdagsförvaltningen göra en mer omfattande uppföljning av hur stöden har använts och hur ledamöterna har uppfattat stöden.

Redovisning av medel som inte förbrukats under valperioden

3 § Under året efter ett valår ska en sådan redovisning som anges i 7 kap. 1 § lagen om stöd till partigrupperna för riksdagsledamöternas arbete i riksdagen även innehålla uppgifter om de medel som partigruppen mottagit under valperioden och som inte

förbrukats. (RFS 2017:7).

___________________

RFS 2016:6

1.Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2017.

2.Genom föreskriften upphävs Riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2012:8) om visst stöd till riksdagledamöternas och partigruppernas arbete i riksdagen.

RFS 2017:7

Denna föreskrift träder i kraft den 15 september 2018.

RFS 2017:9

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2018.

RFS 2018:10

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2019.

RFS 2019:5

Denna föreskrift träder i kraft den 1 april 2019.

RFS 2019:16

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2020.

RFS 2020:8

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2021.

RFS 2021:10

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2022.

RFS 2022:6

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2023.

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.