Till innehåll på sidan

Riksdagsstyrelsens föreskrift om ändring i tillämpningsföreskrifterna (RFS 2006:6) till lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter

rfsFöreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling 2014:1

Upphävd

Beslut av
Riksdagsstyrelsen
Typ av föreskrift
Ändring
RFS-grund
2006:6
RFS-nummer
2014:1

Händelser

Datum för tryck
2014-04-01
Börjar gälla
2014-05-01

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.

PDF

Riksdagsförvaltningens

föreskrifter

Riksdagsförvaltningens författningssamling RFS 2014:1
   
  Utkom från trycket den 1 april 2014

Riksdagsstyrelsens föreskrift

om ändring i tillämpningsföreskrifterna (RFS 2006:6) till lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter;

utfärdad den 1 april 2014.

Riksdagsstyrelsen föreskriver i fråga om tillämpningsföreskrifterna (RFS 2006:6) till lagen (1994:1065) om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter

dels att bestämmelserna till 13 kap. 21 § och 13 kap. 26 § ska upphöra att gälla, dels att i bestämmelsen till 13 kap. 4 § ska ordet ”riksdagsförvaltningen” bytas mot

”Riksdagens arvodesnämnd”,

dels att det i föreskriften ska införas nya bestämmelser till 13 kap. 1 b–c §§, 13 a kap. 2–3, 8, 11–12 §§, 21–22 och till 28 §§ av följande lydelse,

dels att bestämmelserna till 13 kap. 12–13 §§ och punkten 2 till 13 kap. 25 § ska ha följande lydelse.

Till 13 kap. 1 b §

Riksdagsförvaltningen ska erbjuda en ledamot som inte har fyllt 65 år och som lämnar riksdagen ett stöd för att övergå till förvärvsarbete.

Till 13 kap. 1 c §

1.Den som har nyttjat ett erbjudande om stödåtgärder ska lämna en skriftlig redovisning till Riksdagsförvaltningen med uppgifter om

- vilka kontakter som ägt rum med de organ som svarar för stödet, - vilka stödformer som har använts,

- vilka kurser som har genomgåtts, - arbeten som har sökts,

- initiativ som har tagits med tänkbara arbetsgivare i syfte att skaffa sig anställning eller uppdrag.

Redovisningen ska lämnas senast sex månader efter det att arvodet har upphört.

2.Om det av redovisade uppgifter framgår att några åtgärder inte har vidtagits eller att endast mycket begränsade åtgärder för att övergå till förvärvsarbete har vidtagits ska

Riksdagsförvaltningen, interntryckeriet 2014 1
 

Beställningsadress: Riksdagens tryckeriexpedition, 100 12 Stockholm • Telefon: 08-786 58 10 • Fax: 08-786 61 76

RFS 2014:1

Riksdagsförvaltningen lämna ett nytt erbjudande om stöd.

När ett nytt erbjudande har lämnats ska redovisningen enligt p.1 ske senast sex månader efter det att det nya erbjudandet har nyttjats.

Därefter ska inte några ytterligare erbjudanden om stöd lämnas.

Till 13 kap. 12–13 §§

Om en f.d. riksdagsledamot och tillika f.d. kommunalt förtroendevald eller f.d. förtroendevald i landstinget samtidigt har rätt till inkomstgaranti enligt pensionsbestämmelser för riksdagsledamöter och visstidspension eller ekonomiskt omställningsstöd enligt bestämmelser för kommunalt förtroendevalda eller för förtroendevalda i landstinget ska – för att undvika dubbelsamordning – följande gälla:

1.Den huvudman (Riksdagens arvodesnämnd respektive kommun eller landsting/region) där inkomstgarantifallet/pensionsfallet först inträffat utger sin förmån, varvid inkomstsamordning ska ske med sådan annan förmån vartill rätt föreligger utan beaktande av samordningsbestämmelser (full samordning).

2.Den huvudman där inkomstgarantifallet/pensionsfallet därefter inträffar utger sin förmån, varvid inkomstsamordning ska ske med vad som eventuellt återstår efter ovannämnda samordning (reducerad samordning).

3.Vid särskilda skäl kan Riksdagens arvodesnämnd, kommun eller landsting/region komma överens om annan turordning vid tillämpning av samordningsreglerna.

Till 13 kap. 25 §

2.1 Statens tjänstepensionsverk kan besluta att återkräva ett för högt utbetalat belopp eller ett belopp som jämkats såväl i samband med årsavstämningen som vid senare tidpunkt när kontroll genomförts eller uppgifter på annat sätt framkommit.

Till 13 a kap. 2 §

Riksdagsförvaltningen ska erbjuda en ledamot som inte har fyllt 65 år och som lämnar riksdagen ett stöd för att övergå till förvärvsarbete.

Till 13 a kap. 3 §

1.Den som har nyttjat ett erbjudande om stödåtgärder ska lämna en skriftlig redovisning till Riksdagsförvaltningen med uppgifter om

- vilka kontakter som ägt rum med de organ som svarar för stödet, - vilka stödformer som har använts,

- vilka kurser som har genomgåtts, - arbeten som har sökts,

- initiativ som har tagits med tänkbara arbetsgivare i syfte att skaffa sig anställning eller uppdrag.

Redovisningen ska lämnas senast sex månader efter det att arvodet har upphört.

21 Senaste lydelse RFS 2011:2.

RFS 2014:1

2.Om det av redovisade uppgifter framgår att några åtgärder inte har vidtagits eller att endast mycket begränsade åtgärder för att övergå till förvärvsarbete har vidtagits ska Riksdagsförvaltningen lämna ett nytt erbjudande om stöd.

När ett nytt erbjudande har lämnats ska redovisningen enligt p.1 ske senast sex månader efter det att det nya erbjudandet har nyttjats.

Därefter ska inte några ytterligare erbjudanden om stöd lämnas.

Till 13 a kap. 8 §

Om den som uppbär ekonomiskt omställningsstöd blir riksdagsledamot förskjuts utbetalningen av det ekonomiska omställningsstödet i motsvarande mån, så att detta inte betalas ut samtidigt som arvode och andra förmåner enligt denna lag. När ledamoten lämnar riksdagen ska Riksdagens arvodesnämnd ompröva det ekonomiska omställningsstödets storlek med hänsyn till den sammanlagda tiden i riksdagen och arvodets storlek vid den nya avgången. Medför den nya beräkningen att det ekonomiska omställningsstödet försämras ska det tidigare beslutet kvarstå.

En ledamot som varit statsråd och avgått från denna befattning innan rätt till statsrådspension enligt tillämpliga bestämmelser om tjänstepensionsrätt för statsråd inträtt får tillgodoräkna sig denna tjänstgöringstid. Detta ska göras så att han eller hon tillförsäkras det ekonomiska omställningsstöd som skulle ha betalats ut, om han eller hon i stället utövat sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Till 13 a kap. 11–12 §§

Om en f.d. riksdagsledamot och tillika f.d. kommunalt förtroendevald eller f.d. förtroendevald i landstinget samtidigt har rätt till ekonomiskt omställningsstöd enligt bestämmelser för riksdagsledamöter och visstidspension eller ekonomiskt omställningsstöd enligt bestämmelser för kommunalt förtroendevalda eller för förtroendevalda i landstinget ska – för att undvika dubbelsamordning – följande gälla:

1.Den huvudman (Riksdagens arvodesnämnd respektive kommun eller landsting/region) där fallet med ekonomiskt omställningsstöd/pensionsfallet först inträffat utger sin förmån, varvid inkomstsamordning ska ske med sådan annan förmån vartill rätt föreligger utan beaktande av samordningsbestämmelser (full samordning).

2.Den huvudman där fallet med ekonomiskt omställningsstöd/pensionsfallet därefter inträffar utger sin förmån, varvid inkomstsamordning ska ske med vad som eventuellt återstår efter ovannämnda samordning (reducerad samordning).

3.Om det finns särskilda skäl kan Riksdagens arvodesnämnd, kommun eller landsting/region komma överens om annan turordning vid tillämpning av samordningsreglerna.

Till 13 a kap. 21–22 §§

Preliminära uppgifter

1.Statens tjänstepensionsverk beslutar om preliminär utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd.

2.Den som beviljats ekonomiskt omställningsstöd och ansöker om utbetalning ska lämna preliminära uppgifter om inkomster som enligt 11 och 12 §§ påverkar det

ekonomiska omställningsstödets belopp. 3

RFS 2014:1

Sådana uppgifter för innevarande kalenderår ska lämnas i samband med ansökan om utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd. Preliminära uppgifter för kommande helt kalenderår eller del av kalenderår ska lämnas senast den 15 december året före utbetalningsåret.

Vilande utbetalning

3.Utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd kan efter skriftlig anmälan förklaras vilande genom beslut av Statens tjänstepensionsverk.

När stödmottagaren på nytt vill få utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd ska han eller hon lämna in preliminära inkomstuppgifter enligt punkt 2 eller inkomma med årsuppgift enligt punkterna 6 och 7.

Väsentligt ändrade inkomstförhållanden

4.Stödmottagaren är skyldig att lämna uppgift om ändrade inkomstförhållanden snarast och senast en månad efter det att förhållandet som utgör grund för uppgiftsskyldigheten har inträtt.

Slutliga uppgifter

5.Statens tjänstepensionsverk beslutar om slutlig utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd.

6.En stödmottagare som fått utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd under helt år ska lämna uppgifter om de inkomster som han eller hon haft under året.

En stödmottagare som fått utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd del av år ska lämna uppgifter om de inkomster som han eller hon haft under den del av året som garantitagaren beviljats ekonomiskt omställningsstöd.

7.En stödmottagare som fått utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd under helt år ska lämna uppgifterna senast den 15 februari året efter utbetalningsåret.

En stödmottagare som fått utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd del av år ska lämna uppgifterna inom en månad från det att rätten till ekonomiskt omställningsstöd upphört att gälla.

Anstånd

8.Om det föreligger särskilda skäl får Statens tjänstepensionsverk bevilja anstånd med inlämnande av årsuppgift till annan tidpunkt än den som anges i punkt 7.

Skriftlig ansökan om anstånd ska lämnas in till Statens tjänstepensionsverk senast två veckor före de i punkt 7 angivna tidpunkterna.

Till 13 a kap. 28 §

1.Om ekonomiskt omställningsstöd betalats med ett för lågt belopp ska resterande belopp betalas ut snarast.

2.Statens tjänstepensionsverk kan besluta att återkräva ett för högt utbetalat belopp eller ett belopp som jämkats såväl i samband med årsavstämningen som vid senare tidpunkt när kontroll genomförts eller uppgifter på annat sätt framkommit.

3.Ett belopp som ska betalas tillbaka ska i första hand minska kommande utbetalningar av det ekonomiska omställningsstödet. Bestämmelserna om betalningsanstånd i 14 § förordningen (1993:1138) om hantering av statliga fordringar

4

RFS 2014:1

ska tillämpas i denna fråga. I de fall återbetalning inte ska ske genom minskning av kommande utbetalningar ska stödmottagaren faktureras beloppet.

4.Återkrav av belopp ska inte ske om beloppet är 100 kr eller mindre och minskning inte kan göras av kommande utbetalning av ekonomiskt omställningsstöd.

___________________

Denna föreskrift träder i kraft den 1 maj 2014.

R I K S D A G S F Ö R V A L T N I N G E N

Kathrin Flossing

Kirsten Glansberg

5

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.