Till innehåll på sidan

Riksdagsstyrelsens föreskrift och allmänna råd om resebidrag för studiebesök hos Sveriges riksdag för studerande på gymnasienivå

rfsFöreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling 2015:7

Ändring införd
t.o.m. RFS 2020:7

Händelser

Utfärdad
2015-11-17

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.

PDF

Fulltextversion! Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

RFS nr: RFS 2015:7
Rubrik: Riksdagsstyrelsens föreskrift och allmänna råd om resebidrag för
  studiebesök hos Sveriges riksdag för studerande på gymnasienivå
Utfärdad: 17 november 2015
Ändring införd: t.o.m. RFS 2020:7
   

Förutsättningar för resebidrag

1 § En skola i Sverige får ansöka hos Riksdagsförvaltningen om resebidrag för studiebesök hos Sveriges riksdag för studerande som har undervisning i samhällskunskap på följande nivå

-gymnasieskola

-gymnasiesärskola

-gymnasial vuxenutbildning

-särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå. Studiebesöket ska vara anordnat av Riksdagsförvaltningen.

2 § För att en ansökan om resebidrag ska kunna prövas ska den sökande ha bokat en tid hos Riksdagsförvaltningen för studiebesök för studerande på gymnasienivå.

Resebidragets storlek

3 § Resebidrag får ges för den del av resekostnaden som överstiger 250 kronor per studerande. Resebidrag får inte ges med ett högre belopp än kostnaden för det billigaste transportsättet.

Om resan både till och från riksdagen av särskilda skäl måste genomföras på en och samma dag, får resebidrag ges för resekostnader som överstiger kostnaden för det billigaste transportsättet.

Allmänt råd

Den som söker resebidrag bör välja transportsätt med hänsyn till miljön.

4 § En sökande som kan få resebidrag enligt 3 § får även ges resebidrag för övernattningskostnader med högst 100 kronor exklusive mervärdesskatt per studerande.

Om den sökande skolan inte har avdragsrätt för mervärdesskatt, får bidrag även ges för den kostnad som motsvaras av mervärdesskatten på det belopp som anges i första stycket.

5 § Resebidrag får ges för rese- och övernattningskostnader för högst två lärare per klass eller kurs och för medföljande till studerande som har behov av särskilt stöd. I fråga om bidragets storlek gäller vad som föreskrivs i 3 och 4 §§.

Vad en ansökan ska innehålla

6 § En ansökan om resebidrag ska innehålla uppgift om - skolans namn och adress,

-årskurs eller, i fråga om gymnasial vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna, den kurs inom vilken studiebesöket görs,

-utbildningen är högskoleförberedande eller ett yrkesprogram,

-tid för besöket,

-det bokningsnummer som skolan fått vid bokningen av studiebesöket hos Riksdagsförvaltningen,

-antal personer med angivande av antal studerande, lärare och andra medföljande,

-färdsätt,

-det totala belopp som ansökan avser med angivande av resekostnaden och, i förekommande fall, övernattningskostnaden,

-skolans bank- eller plusgirokonto,

-att skolan har eller inte har avdragsrätt för mervärdesskatt.

Om en ansökan avser både studerande på högskoleförberedande program och studerande på yrkesprogram, ska skolan ange om minst hälften av de studerande går på ett yrkesprogram.

Om mervärdesskatt ingår i de kostnader som skolan söker bidrag för, ska skolan bifoga dokument som visar att den inte har avdragsrätt för mervärdesskatt.

Tidpunkt för ansökan

7 § Ansökan om bidrag ska ha kommit in till Riksdagsförvaltningen

-senast den 15 december, för studiebesök under vårterminen,

-senast den 31 maj, för studiebesök under höstterminen. (RFS 2020:7).

Beslut om resebidrag

8 § Riksdagsförvaltningen ska i januari varje år besluta om en fördelning av de budgeterade medlen för resebidrag så att en del av medlen avsätts för studiebesök under vårterminen och en del för studiebesök under höstterminen.

Fördelningen ska göras med hänsyn till förhållandet mellan sökta bidrag för studiebesök under vårterminen och sökta bidrag för studiebesök under höstterminen under det föregående året.

Om de medel som avsatts för studiebesök under vårterminen inte tas i anspråk fullt ut, får de resterande medlen användas för studiebesök under höstterminen. (RFS 2020:7).

9 § Riksdagsförvaltningen ska besluta om resebidrag inom ramen för budgeterade medel enligt den fastställda internbudgeten och den fördelning av medlen som beslutats enligt 8 §.

Beslut ska fattas

-senast den 15 januari, för studiebesök under vårterminen,

-senast den 30 juni, för studiebesök under höstterminen. (RFS 2020:7).

10 § Om de budgeterade medlen för resebidrag, efter en fördelning enligt 8 §, inte räcker för att ge alla sökande bidrag, ska medlen fördelas mellan de sökande enligt vad som föreskrivs i denna paragraf.

Medlen ska fördelas mellan ansökningar som avser studerande på högskoleförberedande program och ansökningar som avser studerande på yrkesprogram. Fördelningen av medlen mellan de båda grupperna av ansökningar ska motsvara

fördelningen av landets gymnasieelever mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram.

Efter en fördelning enligt andra stycket ska medlen fördelas mellan de sökande i varje grupp så att sökande med längre resväg prioriteras framför sökande med kortare resväg.

Medel som inte tas i anspråk vid fördelningen mellan de sökande i en grupp, ska fördelas bland de sökande i den andra gruppen.

11 § En ansökan om resebidrag som avser både studerande på högskoleförberedande program och studerande på yrkesprogram ska vid fördelningen av medlen för resebidrag enligt 10 § anses som en ansökan som avser studerande på yrkesprogram. Detta gäller bara om minst hälften av de studerande som ansökan avser studerar på yrkesprogram. I annat fall ska den anses som en ansökan som avser studerande på högskoleförberedande program.

12 § Högst tio procent av beslutade resebidrag får avse studiebesök för studerande i gymnasial vuxenutbildning eller särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå.

Förutsättningar för utbetalning av resebidrag

13 § För att ett resebidrag ska betalas ut ska skolan lämna in ett underlag som verifierar resekostnaden och, i förekommande fall, övernattningskostnaden. Underlaget ska lämnas in till Riksdagsförvaltningen senast 30 dagar efter studiebesöket.

Överklagande

14 § Beslut om resebidrag får överklagas till Riksdagens överklagandenämnd.

___________________

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2016 då föreskriften (RFS 2008:1) om resebidrag till studiebesök hos Sveriges riksdag för studerande på gymnasienivå upphör att gälla.

RFS 2020:7

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2021. Bestämmelserna i 7 och 9 §§ i den nya lydelsen ska

tillämpas första gången för ansökan om resebidrag avseende vårterminen 2022.

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.