Till innehåll på sidan

Riksdagsdirektörens föreskrift om beslut i ekonomi- och personaladministrativa frågor inom Riksdagsförvaltningen

rfsFöreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling 2011:15

Ändring införd
t.o.m. RFS 2022:4

Händelser

Utfärdad
2011-12-19

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.

PDF

Fulltextversion! Observera att det kan förekomma fel i författningstexterna. Kontrollera därför alltid texten mot den tryckta versionen.

RFS nr: 2011:15

Rubrik: Riksdagsdirektörens föreskrift om beslut i ekonomi- och personaladministrativa frågor inom Riksdagsförvaltningen

Utfärdad: 19 december 2011 Ändring införd: t.o.m. RFS 2022:4

Innehåll

1 § I denna föreskrift finns bestämmelser om Riksdagsförvaltningens chefers ansvar och befogenheter i ekonomi- och personaladministrativa frågor.

Riksdagsstyrelsens och riksdagsdirektörens uppgifter och befogenheter

2 § Riksdagsstyrelsens och riksdagsdirektörens uppgifter och befogenheter framgår av riksdagsordningen, lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen och riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen.

Definitioner m.m.

3 § I denna föreskrift avses med

-attest: granskning och godkännande av att varorna tagits emot eller att tjänsten har utförts i enlighet med beställningen och att uppgifterna i fakturan, annat utbetalningsunderlag eller kreditnotan är riktig

-attestant: en anställd som har rätt att attestera en leverantörsfaktura, annat utbetalningsunderlag eller kreditnota

-avdelningschef: chefen för kammaravdelningen, utskottsavdelningen, förvaltningsavdelningen, fastighets- och serviceavdelningen, säkerhetsavdelningen, itavdelningen eller kommunikationsavdelningen

-beställare: en anställd med attesträtt som har rätt att beställa varor och tjänster

-chef: en anställd med verksamhets-, personal- och ekonomiadministrativt ansvar

-slutattest: ett slutligt godkännande av en leverantörsfaktura, annat utbetalningsunderlag eller kreditnota

-slutattestant: en anställd med budgetansvar som, efter attest av någon annan, tecknar slutattest. (RFS 2021:4).

4 § Alla belopp i denna föreskrift anges exklusive mervärdesskatt.

Delegering från riksdagsdirektören m.m.

5 § Enligt 16 § lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen får riksdagsdirektören delegera sin beslutanderätt. Riksdagsdirektören kan utöver vad som anges i dessa föreskrifter besluta om ytterligare befogenheter för en chef.

En befogenhet som riksdagsdirektören har delegerat får inte delegeras vidare, om inte annat framgår av dessa föreskrifter.

Av 16 § riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen framgår att beslut om delegering ska vara skriftliga och vad de ska innehålla. Sådana beslut ska diarieföras. (RFS 2013:6).

Vikarierande chef m.m.

6 § Enligt 19 § lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen ska när riksdagsdirektören inte är i tjänst eller är på tjänsteresa uppgifterna som chef för Riksdagsförvaltningen skötas av i första hand biträdande riksdagsdirektören och i andra hand någon annan tjänsteman som riksdagsdirektören utsett efter samråd med talmannen.

7 § Enligt 17 § riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen ska en vikarierande chef förordnas när en chef inte är i tjänst eller är på utrikes tjänsteresa.

Om en vikarierande chef inte har utsetts svarar närmast överordnade chef för de beslut som måste fattas och att en vikarierande chef utses.

8 § En överordnad chef har samma befogenhet att besluta enligt denna föreskrift som en chef eller anställd som är underordnad honom eller henne.

En vikarierande chef har samma befogenhet som den ordinarie chefen, om inte annat har beslutats särskilt.

8a § Chefen för sekretariatet för EU-samordning och chefen för utvärderings- och forskningssekretariatet har samma befogenhet att besluta enligt denna föreskrift som en enhetschef. (RFS 2021:4).

Gemensam beredning

9 § Av 23 § riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen framgår att ett ärende ska beredas så allsidigt som möjligt innan det avgörs och att behovet av att begära in synpunkter från de verksamhetsområden som berörs av frågan särskilt ska beaktas.

Budgetansvar

9 a § Budgetansvar enligt 14 § riksdagsstyrelsens föreskrift (2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen har avdelningschefer, kanslichefer och enhetschef. (RFS 2013:6).

Ekonomifrågor

Särskilda befogenheter för chefen för förvaltningsavdelningen 10 § Chefen för förvaltningsavdelningen får

-besluta riktlinjer om löpande ekonomiadministration, löpande personaladministration och annan gemensam administration i anslutning till förvaltningsavdelningens uppgifter

-besluta om avskrivning av en fordran enligt ekonomiadministrativa bestämmelser för statlig verksamhet.

Beslut om avskrivning av en fordran får delegeras till den som chefen för förvaltningsavdelningen utser(RFS 2021:4)

Rätten att företräda Riksdagsförvaltningen

11 § Ekonomichefen får företräda Riksdagsförvaltningen i fråga om

-skattedeklarationer

-plus- och bankgirokonton

-bankkonton

-ansökningar om betalkort för Riksdagsförvaltningens anställda.

12 § Chefen för fastighets- och serviceavdelningen får ingå hyresavtal på Riksdagsförvaltningens vägnar i fråga om lägenheter och lokaler, efter samråd med ekonomichefen och chefsjuristen. Beloppsgränsen är 5 000 000 kronor. Detta belopp avser det sammanlagda värdet, inklusive rätt till förlängning, av det hyresavtal som ingås. (RFS 2021:4).

13 § Chefen för förvaltningsavdelningen och ekonomichefen får på Riksdagsförvaltningens vägnar ingå avtal om finansiering samt lån vid Riksgälden. (RFS 2021:4).

14 § Chefen för enheten ledamotsersättningar får ansöka om betalkort med personligt betalningsansvar för riksdagsledamöter. (RFS 2021:4).

Inkasso

15 § Ekonomichefen får efter samråd med chefsjuristen överlämna en fordran till inkasso.

Upphandling m.m.

16 § Följande chefer får besluta om upphandling och tilldelning av kontrakt eller annars om ingående av avtal inom ramen för tilldelade budgetmedel:

-riksdagsdirektören utan beloppsgräns

-avdelningschefer till en beloppsgräns på 5 000 000 kronor

-kanslichefer till en beloppsgräns på 1 000 000 kronor

-enhetschefer till en beloppsgräns på 1 000 000 kronor.

Angivna beloppsgränser avser värdet av det kontrakt som upphandlas eller det avtal som annars ingås. Värdet av det kontrakt som ska upphandlas ska beräknas på det sätt som framgår av lagen (2016:1145) om offentlig upphandling. (RFS 2017:1).

Beställning

17 § En chef som avses i 16 § får beställa varor och tjänster till de beloppsgränser som anges i samma bestämmelse inom ramen för tilldelade budgetmedel.

Chefen får delegera rätten att beställa till en annan anställd. Ett sådant beslut ska innehålla uppgift om upp till vilken beloppsgräns en beställning får ske.

Attestant och slutattestant

18 § Avdelningschefer, kanslichefer, enhetschefer och sektionschefer får, om inte annat framgår av 19-26 och 28 §§, besluta om vem som ska vara attestant i ett visst ärende eller i en viss typ eller grupp av ärenden.

Attest och slutattest ska tecknas av två olika personer. (RFS 2013:6).

Attest och slutattest för egen representation m.m.

19 § För beställningar och utbetalningar som rör egen representation och egna utlägg får attest tecknas för

-talmannen av någon av de vice talmännen

-vice talman av en annan vice talman.

20 § För beställningar och utbetalningar som rör egen representation och egna utlägg får slutattest tecknas för

-talmannen eller de vice talmännen, av chefen för staben för talmannen och riksdagsdirektören

-riksdagsdirektören, av chefen för kammaravdelningen

-chefen för kammaravdelningen, av chefen för utskottsavdelningen

-avdelningschefer och övrig personal direkt underställd riksdagsdirektören, av chefen för kammaravdelningen

-enhetschefer, chefer för utskottskanslier och chefen för EU-nämndens kansli, av den närmast överordnade chefen

-övriga anställda, av den närmast överordnade chefen.

För beställningar och utbetalningar som rör egen representation där samtliga slutattestanter eller hela ledningsgruppen deltar får slutattest tecknas av chefen för förvaltningsavdelningen

Ekonomichefen eller den som han eller hon utser ska kontrollera samtliga representationskostnader. (RFS 2022:4).

Slutattest för leverantörsfakturor

21 § För leverantörsfakturor får slutattest tecknas av

-riksdagsdirektören utan beloppsgräns

-avdelningschefer till en beloppsgräns på 5 000 000 kronor

-chefen för kammaravdelningen för fakturor med belopp som understiger 5 000 000 kronor i fråga om riksdagsdirektörens kostnadsställe

-kanslichefer till en beloppsgräns på 500 000 kronor

-enhetschefer till en beloppsgräns på 500 000 kronor. (RFS 2021:4).

Slutattest för bidrag m.m.

22 § Enhetschefen för riksdagens internationella kansli får, trots vad som sägs i 21 §, teckna slutattest för medlemsavgifter och bidrag till interparlamentariska organisationer enligt fastställd internbudget.

Ekonomichefen får teckna slutattest för stöd till politiska partier enligt Partibidragsnämndens beslut och stöd till riksdagsledamöternas och partigruppernas arbete i riksdagen enligt vad som följer av lag.

Ekonomichefen får teckna slutattest för övriga bidrag enligt fastställd internbudget.

Slutattest för utbetalning av arvoden och ersättningar m.m. till ledamöter

23 § HR-chefen och chefen för enheten ledamotsadministration får gemensamt teckna slutattest för utbetalning av arvoden enligt Riksdagens arvodesnämnds beslut samt ersättningar enligt lag till riksdagsledamöter och Sveriges ledamöter i Europaparlamentet. (RFS 2019:9).

Slutattest för utbetalning av lön m.m.

24 § HR-chefen får teckna slutattest för utbetalning av lön samt sociala avgifter och premier enligt vad som följer av lag och kollektivavtal. (RFS 2019:9).

Slutattest för utbetalning av pensioner m.m.

25 § Chefen för enheten ledamotsersättningar får teckna slutattest för fakturor från Statens tjänstepensionsverk i fråga om utbetalning av pensioner, ekonomiskt omställningsstöd och inkomstgarantier samt lagreglerade pensionsavgifter och försäkringspremier för riksdagsledamöter och Sveriges ledamöter i Europaparlamentet.

HR-chefen får teckna slutattest för utbetalning av pensioner samt pensionsavgifter som regleras i lag och kollektivavtal för anställda vid Riksdagsförvaltningen. (RFS 2021:4).

Slutattest för utbetalning till skattekonto

26 § Ekonomichefen får teckna slutattest för utbetalning till skattekonto.

Beslut om tjänsteresa samt tecknande av slutattest

27 § Riksdagsdirektören beslutar om egna tjänsteresor och om tjänsteresor för chefen för kammaravdelningen.

Chefen för kammaravdelningen får besluta om tjänsteresor för avdelningschefer och chefen för staben för talmannen och riksdagsdirektören.

En avdelningschef får besluta om inrikes och utrikes tjänsteresor för direkt underställd personal.

En kanslichef får besluta om inrikes och utrikes tjänsteresor för underställd personal.

Enhetschefen för riksdagens internationella kansli, chefen för sekretariatet för EU- samordning och chefen för staben för talmannen och riksdagsdirektören får besluta om inrikes och utrikes tjänsteresor för underställd personal. Andra enhetschefer får besluta om inrikes tjänsteresor för underställd personal. Beslut om utrikes tjänsteresor för sådan personal fattas av enhetschefens närmast överordnade chef. (RFS 2022:4).

28 § För reseräkningar och resefakturor som rör inrikes och utrikes tjänsteresor får slutattest tecknas för

-talmannen, de vice talmännen, riksdagsledamöterna, riksdagsdirektören och chefen för kammaravdelningen, av chefen för enheten ledamotsersättningar

-avdelningschefer och chefen för staben för talmannen och riksdagsdirektören, av chefen för kammaravdelningen

-enhetschefer, chefer för utskottskanslier och chefen för EU-nämndens kansli, av den närmast överordnade chefen

-övrig personal, av kanslichefer och enhetschefer. (RFS 2022:4).

Beslut om försäljning eller avyttring av vara, tjänst eller anläggningstillgång

29 § Riksdagsdirektören beslutar efter samråd med ekonomichefen om försäljning eller avyttring av varor, tjänster eller anläggningstillgångar utan beloppsgräns.

Beslut i sådana frågor får i övrigt fattas av

-avdelningschefer efter samråd med ekonomichefen till en beloppsgräns på 5 000 000 kronor

-ekonomichefen till en beloppsgräns på 2 000 000 kronor. (RFS 2014:10).

Beslut om prissättning

30 § Ekonomichefen får efter gemensam beredning med den verksamhetsansvarige chefen besluta om priset på varor och tjänster som Riksdagsförvaltningen ska sälja, om inte annat framgår av lagen (2016:1091) om budget och ekonomiadministration för riksdagens myndigheter eller någon annan författning. (RFS 2017:1).

Beslut om utrangering m.m.

31 § Ekonomichefen får i samråd med verksamhetsansvarig chef besluta om utrangering.

Ekonomichefen får besluta om omvärdering, uppskrivning och nedskrivning av tillgångar efter samråd med chefen för förvaltningsavdelningen. (RFS 2021:4).

Beslut om utbetalningar

32 § Ekonomichefen får besluta om godkännande avseende samtliga utbetalningar.

Beslut i ärenden om stödåtgärder för omställning

32 a § Chefen för enheten ledamotsersättningar får besluta i ärenden om stödåtgärder för omställning för en avgången ledamot, dock inte om beslutet är av principiell betydelse. (RFS 2021:4).

Personalfrågor

Anställning av riksdagsdirektör

33 § Enligt 14 kap. 5 § och tilläggsbestämmelse 14.5.1 riksdagsordningen väljer riksdagen riksdagsdirektör. (RFS 2015:3).

Anställning av övrig personal

34 § Enligt 10 § 7 lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen beslutar riksdagsstyrelsen om anställning av bl.a. en biträdande riksdagsdirektör, chefer för utskottskanslier och en chef för EU-nämndens kansli.

Enligt 7 § första stycket 9 riksdagsstyrelsens föreskrift (RFS 2011:10) om arbetsordning för Riksdagsförvaltningen beslutar riksdagsdirektören om anställning av avdelningschefer. Riksdagsdirektören beslutar också om anställning av chef för staben för talmannen och riksdagsdirektören.

Avdelningschefer får besluta om anställning av enhetschefer efter samråd med HR- chefen.

HR-chefen får besluta om anställning av personal under kanslichefs- och enhetschefsnivå, efter samråd med berörd chef. (RFS 2022:4).

Lönesättning och anställningsförmåner

35 § Enligt 10 § 8 lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen beslutar riksdagsstyrelsen om lön och andra anställningsförmåner för riksdagsdirektören.

Beslut om lön och andra förmåner fattas av riksdagsdirektören för personal som är direkt underställd honom eller henne.

Beslut om

1.lön i samband med nyanställning och under pågående anställning om det finns särskilda skäl samt

2.andra förmåner, med undantag för sådana som anges i 35 a §, får i övrigt fattas av

- avdelningschefer efter samråd med HR-chefen, avseende chefer för utskottskanslier, chefen för EU-nämndens kansli eller enhetschefer

- HR-chefen efter samråd med kansli-, enhets- eller sektionschef, avseende deras direkt underställda personal. (RFS 2019:9).

35 a § Enskilda överenskommelser får, under förutsättning att det finns möjlighet enligt kollektivavtal, träffas mellan

-Riksdagsdirektören och direkt underställd personal

-avdelningschefer och direkt underställd personal

-kanslichefer och direkt underställd personal

-enhetschefer och direkt underställd personal

-sektionschefer och underställd personal. (RFS 2021:4).

Vakansprövning

36 § När en anställning upphör ska vakansprövning ske.

Lönerevision

37 § Riksdagsdirektören beslutar om ramar för lönerevision.

Överenskommelser om lön i samband med lönesättande samtal får, under förutsättning att det finns möjlighet enligt kollektivavtal, träffas mellan

-avdelningschefer och direkt underställd personal

-kanslichefer och direkt underställd personal

-enhetschefer och direkt underställd personal

-sektionschefer och underställd personal. (RFS 2013:6).

Kollektivavtal

38 § Av 10 § 6 och 17 § andra stycket lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen framgår att riksdagsstyrelsen beslutar om slutande av kollektivavtal med arbetstagarnas huvudorganisationer och att riksdagsstyrelsen får överlåta denna uppgift till riksdagsdirektören.

39§ HR-chefen får teckna lokala kollektivavtal. (RFS 2019:9).

Entledigande

40 § Riksdagsdirektören beslutar om entledigande av anställda direkt underställda honom eller henne.

Avdelningschefer får fatta beslut om entledigande av chefer för utskottskanslier, chefen för EU-nämndens kansli och enhetschefer.

HR-chefen får fatta beslut om entledigande av övriga anställda. Han eller hon får även fatta beslut om entledigande i samband med pension i fråga om alla anställda. (RFS 2019:9).

Uppsägning

41 § Ett beslut om uppsägning på grund av arbetsbrist fattas av riksdagsdirektören avseende anställda direkt underställda honom eller henne. Riksdagsdirektören fattar även ett sådant beslut avseende anställda i staben för talmannen och riksdagsdirektören. I fråga om övriga anställda får beslutet fattas av den anställdes avdelningschef.

Av 25 § lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen framgår personalansvarsnämndens behörighet att pröva frågor om skiljande från anställning

m.m.(RFS 2022:4).

Övertid och mertid

42 § Beslut i frågor om övertid och mertid fattas av riksdagsdirektören avseende direkt underställd personal.

Beslut i frågor om övertid och mertid i övrigt får fattas av

-avdelningschefer avseende direkt underställd personal

-kanslichefer avseende direkt underställd personal

-enhetschefer avseende direkt underställd personal

-sektionschefer avseende underställd personal. (RFS 2013:6).

Semester

43 § Beslut om semester fattas av riksdagsdirektören avseende direkt underställd personal.

Beslut om semester i övrigt får fattas av

-avdelningschefer avseende direkt underställd personal

-kanslichefer avseende direkt underställd personal

-enhetschefer avseende direkt underställd personal

-sektionschefer avseende underställd personal. (RFS 2013:6).

Tjänstledighet

44 § Riksdagsdirektören beslutar om tjänstledighet i högst två veckor avseende personal direkt underställd honom eller henne. I fråga om tjänstledighet längre tid än två veckor beslutar riksdagsdirektören för samma personal efter samråd med HR-chefen.

I fråga om tjänstledighet i högst två veckor i övrigt får följande chefer besluta:

-avdelningschefer, avseende direkt underställd personal

-kanslichefer, avseende direkt underställd personal

-enhetschefer, avseende direkt underställd personal

-sektionschefer, avseende underställd personal.

Tjänstledighet under längre tid än två veckor i övrigt får följande chefer besluta om:

-avdelningschefer efter samråd med HR-chefen, avseende enhetschefer, chefer för utskottskanslier och chefen för EU-nämndens kansli

-HR-chefen efter samråd med ansvarig chef, avseende övriga anställda. (RFS 2019:9).

Extraordinära ersättningar

45 § Ekonomichefen och HR-chefen får, efter samråd med riksdagsdirektören, gemensamt besluta om rätt till ersättning som inte är reglerad på annat sätt eller omfattas av någon försäkring. (RFS 2019:9).

Gåva för "nit och redlighet"

46 § Beslut om gåva för "nit och redlighet" (NOR) får fattas av HR-chefen i samråd med verksamhetsansvarig chef. (RFS 2019:9).

___________________

RFS 2011:15

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2012 då tjänsteföreskriften (RFS 2007:9) om rätten att besluta i ekonomi- och personaladministrativa frågor inom riksdagsförvaltningen (besluts- och delegationsordning) och delegationsbeslutet den 30 augusti 2011 (biträdande riksdagsdirektören, dnr 250-3333-2010/11) upphör att gälla.

RFS 2012:4

Denna föreskrift träder i kraft den 1 september 2012.

RFS 2013:6

Denna föreskrift träder i kraft den 1 juli 2013.

RFS 2014:10

Denna föreskrift träder i kraft den 1 november 2014.

RFS 2015:3

Denna föreskrift träder i kraft den 1 april 2015.

RFS 2015:10

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2016.

RFS 2019:9

Denna föreskrift träder i kraft den 15 juni 2019.

RFS 2021:4

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2022.

RFS 2022:4

Denna föreskrift träder i kraft den 1 januari 2023.

Riksdagsförvaltningens författningssamling

Riksdagsförvaltningens författningssamling, RFS, innehåller föreskrifter beslutade av Riksdagsförvaltningen (riksdagsstyrelsen eller riksdagsdirektören) eller andra myndigheter under riksdagen, förutom Riksbanken och Riksrevisionen.