Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2012/13:187 Vissa skolfrågor

Motion 2013/14:Ub1 av Rossana Dinamarca m.fl. (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2012/13:187
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-09-25
Bordläggning
2013-10-03
Hänvisning
2013-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör följa riksdagens tillkännagivande och återkomma med förslag på åtgärder för att förstärka modersmålsundervisningen generellt men också specifikt för romer.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fritidspedagoger bör kunna få lärarlegitimation.

2Inledning

I propositionen Vissa skolfrågor (2012/13:187) föreslås att regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, bemyndigas att meddela föreskrifter om vad som krävs för att vara behörig att bedriva viss undervisning i skolväsendet. Två av de verksamheter som propositionen behandlar är undervisning i fritidshem och modersmålsundervisning.

Vänsterpartiet röstade för att införa lärarlegitimation när förslaget behandlades i riksdagen. Vi hade dock en viss kritik mot hur legitimationen utformades. Något som vi redan från början kritiserade var regeringens förslag på att vissa lärare och viss verksamhet skulle undantas från legitimationskravet.

Vänsterpartiets grundinställning är att alla lärare, oavsett ämne eller verksamhetsområde, bör vara behöriga och omfattas av systemet med legitimering. När undantag görs signalerar det att viss verksamhet eller vissa ämnen är mindre viktiga än andra och en sådan värdering tycker inte vi är rimlig.

2.1Lärare i ämnet modersmål

Regeringen anser i propositionen att modersmålslärare även fortsättningsvis bör kunna undantas från kraven på legitimation och behörighet under vissa förutsättningar och att bestämmelserna därmed inte ska ändras.

I samband med riksdagens behandling av regeringens skrivelse En samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering 2012–2032 (skr. 2011/12:56) tillkännagav riksdagen att den anser att regeringen bör överväga att återkomma till riksdagen med förslag på åtgärder för att förstärka modersmålsundervisningen generellt men också specifikt för romer (bet. 2011/12:KU17 s. 59 f., rskr. 2011/12:227).

Vänsterpartiet anser att även modersmålselever har rätt till behöriga och välutbildade lärare. Att 55,7 procent av landets lärare i modersmål inte hade en pedagogisk högskolexamen 2011/12 ser vi som ett stort problem. Men i stället för att lösa problemet med obehöriga lärare genom att frångå regelverket förespråkar vi utbildningssatsningar för lärare i ämnet modersmål för att höja kompetensen.

Regeringen bör följa riksdagens tillkännagivande och återkomma med förslag på åtgärder för att förstärka modersmålsundervisningen generellt men också specifikt för romer. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

2.2Fritidspedagoger

Regeringen föreslår vidare i propositionen att den som har en högskoleutbildning som är avsedd för arbete som fritidspedagog eller motsvarande ska få bedriva och ansvara för undervisning i fritidshemmet, trots att han eller hon inte är legitimerad och behörig för undervisningen.

Vänsterpartiet tycker att inte bara skolan utan även fritidshemmen bör bedriva pedagogisk verksamhet och bemannas med kunnig och behörig personal. I förskolan har förskolläraren legitimation och därmed ansvar för att leda verksamheten, där även andra yrkeskategorier, som exempelvis barnskötare, är anställda. Fritidspedagogkompetensen är i mångt och mycket identisk med förskollärarens. Skillnaden är att fritidspedagogens kompetens är riktad mot den åldersgrupp som går på fritis (6–12 år) medan förskolläraren har kompetens för åldersgruppen 0–6 år. Det är därför helt ologiskt att förskolläraren är behörig att ansvara för och leda fritidshem medan fritidspedagogen inte är det.

Med stöd av bl.a. Lärarförbundet anser Vänsterpartiet att fritidspedagoger genom sin utbildning och yrkeserfarenhet generellt har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att kvalificera sig för en lärarlegitimation på samma grunder som andra lärarkategorier.

Fritidspedagoger bör kunna få lärarlegitimation. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2013

Rossana Dinamarca (V)

Ulla Andersson (V)

Josefin Brink (V)

Christina Höj Larsen (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

Jacob Johnson (V)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör följa riksdagens tillkännagivande och återkomma med förslag på åtgärder för att förstärka modersmålsundervisningen generellt men också specifikt för romer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fritidspedagoger bör kunna få lärarlegitimation.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.