Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor

Motion 2011/12:Ub3 av Richard Jomshof (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2011/12:49
Tilldelat
Utbildningsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-01-20
Bordläggning
2012-01-24
Hänvisning
2012-01-25

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika villkor för fristående och kommunala skolor.

Motivering

Regeringen föreslår i sin proposition 2011/12:49 Vissa frågor om fristående skolor att en fristående gymnasieskola ska ha ”möjlighet att begränsa mottagandet till en viss utbildning till att avse elever som är i behov av särskilt stöd och vissa elever som utbildningen är speciellt avsedd för” (s. 6). Denna möjlighet finns för övrigt redan i dag för fristående grundskolor (10 kap. 35 § skollagen). Regeringen menar att förslaget bl.a. innebär att fristående gymnasieskolor ”ska kunna specialisera vissa utbildningar för elever med exempelvis dyslexi, inlärningsproblem eller koncentrationssvårigheter” (s. 8).

Sverigedemokraterna menar att det i grunden är positivt att fristående skolor ges möjlighet att arbeta med elever med särskilt behov av stöd. Problemet i sammanhanget är dock att förslaget kommer att leda till att fristående och kommunala skolor inte kommer att verka på lika villkor. Kommunerna har nämligen ingen möjlighet att begränsa mottagandet av elever till vissa grupper, utan måste erbjuda en skola för alla elever. Kommunala skolor är tvungna att anpassa undervisningen efter elevernas behov, detta för att inte exkludera någon elev från undervisningen. Förslaget strider sålunda mot principen att fristående och kommunala skolor ska verka på lika villkor.

Sverigedemokraterna menar att utgångsläget måste vara att såväl fristående som kommunala skolor ska vara öppna för alla elever. Men, samtidigt ska en enskild skola – oavsett om skolan är fristående eller kommunal – ha möjlighet att skapa klasser eller skolor för exempelvis barn med speciella behov. Dessa ska dock vara undantag från regeln, vilket innebär att den huvudman som vill skapa en sådan klass eller skola, och därmed begränsa mottagandet till vissa elevgrupper, ska vara tvungen att söka ett speciellt tillstånd hos Skolinspektionen. Denna princip ska gälla såväl grundskolor som gymnasieskolor, såväl fristående som kommunala skolor.

Sverigedemokraterna föreslår därför att regeringen ska återkomma med ett nytt förslag i likhet med vad partiet föreslår i denna motion.

Stockholm den 19 januari 2012

Richard Jomshof (SD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lika villkor för fristående och kommunala skolor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.