Villkor för havsbaserad vindkraft

Motion 2008/09:N215 av Claes Västerteg (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2008-09-26
Numrering
2008-10-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den havsbaserade vindkraftens villkor.

Motivering

Vindkraften är i dag det förnybara energislag som växer snabbast. Investeringarna i vindkraften sker utifrån en sund kommersiell grund och vetskapen om att det finns långsiktiga villkor i form av de gröna certifikaten. Satsningar på vindkraft är ett av de viktigaste bidragen till att nå EU:s mål om förnybar energi.

Även om intresset är stort och det görs omfattande satsningar, så gäller det i huvudsak den landbaserade vindkraften. För havsbaserad vindkraft är framtiden i dag mer oklar och det råder osäkerhet kring de framtida ekonomiska villkoren för denna utbyggnad. Även med de stora satsningar som gjorts de senaste åren, är havsbaserad vindkraft fortfarande en utvecklingsbransch, som kräver ett ökat offentligt engagemang för att kunna utveckla sin fulla potential.

Ett viktigt skäl för havsbaserad vindkraft är behovet av balans i energisystemet. Många av de stora investeringar som planeras i landbaserad vindkraft planeras för norra Sverige, inte minst på grund av praktiska överväganden som fysisk planering och risken för överklaganden. Befolkningskoncentrationen i södra Sverige gör det helt enkelt svårare att där snabbt göra storskaliga satsningar på landbaserad vindkraft. I sak är detta naturligtvis inte negativt. Problemet är dock att en obalanserad utbyggnad ytterligare ökar kraven på såväl överföringskapacitet som på ytterligare produktionskapacitet för att kompensera vid de tillfällen då det inte blåser tillräckligt, s.k. balanskraft.

En samtidig utbyggnad av kapaciteten i norr och i söder innebär minskade behov av överföring och garanterar en jämnare produktion, vilket i sig innebär stora samhällsekonomiska vinster.

Energimyndigheten har föreslagit ett mycket ambitiöst mål för utbyggnad av vindkraften till år 2020 om 30 TWh, varav 10 TWh föreslås vara havsbaserat. Jämfört med 2007 års produktion på 1,4 TWh är det ett högt satt mål, men långt ifrån omöjligt. Redan i dag finns omfattande planer för satsningar både på landbaserade projekt, främst i norra Sverige och på havsbaserade, i stor utsträckning i södra Sverige.

Certifikatsystemet till trots, så är det i dagsläget nödvändigt med ytterligare offentligt engagemang för att de stora investeringsplanerna i havsbaserad vindkraft ska komma till stånd. Förvisso kan detta betraktas som en kostnad, men det finns också stora vinster för Sverige som miljötekniknation att göra. I dagsläget ligger den svenska vindkraftsproduktionen, ca 1 % av den totala elproduktionen, på ett genomsnitt i världen. Jämfört med de länder som satsade stort och tidigt, som Danmark, ligger Sverige långt efter.

Även om havsbaserad vindkraft i dag kräver åtgärder för att vara verkligt konkurrenskraftig, ligger det stora vinster i en tidig och medveten satsning som gör Sverige till en ledande nation för havsbaserad vindkraft och som sänker de samhällsekonomiska kostnaderna överlag för framtida investeringar i förnybar energi. Regeringen bör därför i det kommande energipolitiska arbetet särskilt beakta den havsbaserade vindkraftens villkor. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 25 september 2008

Claes Västerteg (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om den havsbaserade vindkraftens villkor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.