Vänern som nationell tillgång

Motion 2009/10:N424 av Dan Kihlström (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2009-10-06
Numrering
2009-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad forskning i syfte att utveckla Vänern som nationell tillgång för sjöfart, turism och fiske.

Motivering

Vänern är Sveriges största sjö och en viktig vattentäkt för många människor. Vänern har flera stora godshamnar som gör sjöfarten till en viktig transportled. Trots en kraftig ökning av importerad massaved har Vänersjöfarten minskat. Godsvolymerna i Sveriges hamnar ökar, men inte i Vänern. Denna neråtgående trend har pågått i många år. Vänersjöfarten är viktig och med särskilda satsningar skulle den kunna betyda mycket för regionen och för Sverige.

Sjöfarten är en viktig resurs för näringslivet runt Vänern. Gods som transporteras på sjön medverkar till att avlasta väg- och järnvägsnätet i regionerna. Om den mängd gods som idag fraktas på sjön istället skulle fraktas på landsväg skulle lastbilstrafiken behöva öka med 250–500 lastbilar per dygn. Som exempel kan nämnas Metso paper/Valmet i Karlstad som tillverkar stora maskindelar (cylindrar) där sjötransport är enda sättet att leverera produkten från tillverkningsplatsen till kunden. Sjöfart tillhör också de mest energieffektiva transportformerna och har liten negativ påverkan på omgivningen när det gäller till exempel buller och trängsel.

Inom EU satsas det idag på de inre vattenvägarna. Inlandssjöfarten anses ha den lägsta samhällsekonomiska kostnaden. Det tar sig uttryck bland annat i att de fartyg som trafikerar Europas floder och kanaler inte betalar någon farledsavgift. Vänern borde ses som en del i detta europeiska transportsystem. Vänerskärgården med sina 22 000 öar, holmar och skär är också ett nationellt rekreationsområde som är mycket uppskattat av turister, inte minst av båtfolket. Vänern har 25 större fritidsbåtshamnar där det finns tillgång till marinor och gästhamnar. Varje år beräknas cirka 20 000 fritidsbåtar färdas över Vänern. Vänern erbjuder en frihetskänsla och naturupplevelse som är unik i Sverige. Idag finns långt gångna planer bland de län som omsluter Vänern att ingå i Västra Götalandsregionen. Vänern skulle då bli helt omsluten i denna storregion. Det skulle öka Vänerns betydelse som turist- och rekreationsområde.

Vänern är också Sveriges artrikaste sjö och hyser hela 35 olika fiskarter. Viktiga fiskarter är sik, gädda, gös och abborre. Den allra viktigaste fisken är siklöjan som främst används för framställning av den exklusiva löjrommen. Sport- och fritidsfisket är omfattande i Vänern, speciellt vid vår och höst då trollingfisket är populärt. Vid Vänern finns även drygt 80 yrkesfiskare. De fångar årligen cirka 890 ton fisk (enligt Vänerns Vattenvårdsförbund). De bedriver yrkesfiske med botten- och flytgarn och fasta redskap. En tredjedel av Vänerns fiskare bor i Lidköpings kommun, och av dessa har de allra flesta sin hemmahamn i Spiken, vilket gör Spiken till ett av Europas största insjöfiskelägen.

Det är av stor vikt att den nationella tillgång Vänern utgör tas tillvara. Ett forskningsprojekt i syfte att säkerställa att Vänern blir en nationell tillgång för sjöfart, turism och fiske borde därför initieras. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 14 september 2009

Dan Kihlström (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad forskning i syfte att utveckla Vänern som nationell tillgång för sjöfart, turism och fiske.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.