Till innehåll på sidan

Utvärdering av restaureringen av Hornborgasjön

Motion 2012/13:MJ271 av Lars Elinderson och Sten Bergheden (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-03
Numrering
2012-10-04

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en grundläggande och neutral utvärdering av restaureringen av Hornborgasjön.

Motivering

Restaureringen av Hornborgasjön är ett av Sveriges största naturvårdsprojekt och slutfördes 1995. Syftet med projektet var/är att återställa sjön som fågelsjö efter flera sjösänkningsföretag som genomförts under nästan två sekel.

Syftet med restaureringen har uppfyllts i vissa avseenden. Hornborgasjöns öppna vattenspegel är idag ett vackert och påtagligt inslag i landskapet, och tillkomsten av två s.k. naturumanläggningar har medfört att sjön är mer tillgänglig för fågelskådare och andra naturintresserade. Trandansen har blivit ett stort, årligt återkommande evenemang som lockar många besökare till området.

De utvärderingar av de biologiska målen – naturvård, miljövård och fågelliv – som hittills gjorts av Naturvårdsverket kan dock ifrågasättas. Medan Naturvårdsverket med hänvisning till en artikel i tidskriften Vår fågelvärd 2/2008 (Feldt, Hertzman, Larsson), hävdar att de biologiska målen uppfyllts, framhålls från kritiker att både miljö- och naturförhållanden, fågellivet och fiskbeståndet radikalt försämrats.

Flera försämringar är tydliga. Bland annat gäller det oförutsedda markskador runt sjön, påtagligt försämrad vattenkvalitet och bottenförhållanden i sjön, försämrad biologisk mångfald nedströms sjöns utflöden, negativa effekter av en förändrad utfodringsregim för tranorna och en dramatisk ökning av antalet gäss under delar av året. En oro över påtalade förändringar av grundvattenmagasin i närområdet har dessutom framförts under senare tid.

Hornborgasjöns restaurering är fortfarande ett pågående vattenmål. Samtliga större frågor i målet är enligt Naturvårdsverket avgjorda genom ett antal deldomar, och flera olika markregleringar m.m. har skett. För projektet återstår en prövotid fram till 2014. Syftet med prövotiden är bl.a. att man ska förvissa sig om att regleringen håller sig inom de vattenhushållningsbestämmelser som satts upp i målet, främst vad gäller vattennivån under vegetationsperioden. Naturvårdsverket har antytt att man kommer att ansöka om en ytterligare förlängning av prövotiden.

Under de år som gått sedan höjningen genomfördes har relationen mellan Naturvårdsverket och markägarna runt sjön inte varit tillfredsställande. Under senare tid har dock initiativ tagits från Naturvårdsverket för att förbättra kommunikationen och de dagliga kontakterna mellan verket och markägarna. Förhoppningsvis kan detta leda till att misshälligheter och missförstånd i den löpande förvaltningen av projektet kan undanröjas. Samtidigt finns det skäl att, utöver den utvärdering som sker under den beslutade prövotiden, göra en mer omfattande och oberoende utvärdering av detta omfattande och viktiga naturvårdsprojekt. En sådan utvärdering bör bland annat omfatta följande:

  • Kostnader, både avseende genomförandet av höjningen och den löpande förvaltningen av projektet

  • Formerna för projektets förvaltning, inklusive relationer till markägare i området

  • Oförutsedda konsekvenser vad avser naturvård, miljö, fågelliv och effekter för jordbruksnäringen, inklusive oförutsedda markskador, ändrad utfodringsregim för tranorna och ökningen av antal gäss, samt påverkan på till- och frånflöden och grundvattendepåerna i närområdet

  • Ersättningsfrågor och frågor om markinlösen

  • Effekter på turism och besöksnäring m.m.

Hornborgasjön är Sveriges största enskilda naturvårdsprojekt. Det är ett nationellt intresse att projektet kan fullföljas på ett bra sätt, med rimlig hänsyn till både naturvården, miljön och fågellivet, och de berörda markägarnas/jordbrukets och det omgivande samhällets intresse i stort. Regeringen bör därför omgående ta initiativ till en grundläggande och neutral utvärdering av projektet. Detta bör ges regeringen tillkänna.

Stockholm den 3 oktober 2012

Lars Elinderson (M)

Sten Bergheden (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en grundläggande och neutral utvärdering av restaureringen av Hornborgasjön.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.