Utgiftsområde 4 Rättsväsendet

Motion 2011/12:Ju337 av Lars Ohly m.fl. (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2011-10-05
Numrering
2011-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 4 Rättsväsendet enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag (tkr)

Anslagsförändring (tkr)

1:1

Polisorganisationen

20 067 000

–5 000

1:2

Säpo

1 047 000

–43 000

1:5

Sveriges Domstolar

4 900 000

+100 000

1:6

Kriminalvården

7 530 000

–300 000

Nytt

Fångombudsman

0

+5 000

Nytt

Särskilda utredningsmyndigheten

0

+5 000

Summa

–238 000

1.1 Polisorganisationen

Inom anslaget föreslår vi en minskning med 5 miljoner kronor. Vi föreslår motsvarande summa i ett nytt anslag för inrättande av en ny myndighet som ska utreda misstänkta brott inom polisen, se nedan.

1.2 Säkerhetspolisen

Vänsterpartiet accepterar hälften av den av regeringens föreslagna ökningen av anslaget till Säpo. Vi bedömer att halva den föreslagna ökningen kan tillgodose det ökade behovet av att granska t.ex. våldsbejakande högerextremism. Säpo har ett högt anslag som ökat drastiskt genom åren, men även Säpo måste hushålla med sina medel.

1.5 Sveriges Domstolar

Vänsterpartiet föreslår att förvaltningsrätten förstärks med 100 miljoner kronor för att förbättra handläggningen av bl.a. socialförsäkringsärenden. Till exempel så har sjukförsäkringsärendena ökat drastiskt och vi anser att det är angeläget att öka möjligheten till snabb handläggning i dessa frågor.

1.6 Kriminalvården

Vänsterpartiet har länge drivit frågan om att återinföra villkorlig halvtidsfrigivning med bra frivårdsinsatser för förstagångsdömda. Vi är övertygade om att längre inlåsningstid inte leder till bättre rehabilitering. Vi tror däremot att den s.k. normaliseringsprocessen bättre gynnas av att frivården får ta ett större ansvar inom ramen för strafftiden. Vi anser på sikt att alla ska kunna omfattas av möjligheter att avtjäna halva strafftiden i frihet, men eftersom en sådan reform kräver stora strukturförändringar inom kriminalvårdens olika delar lägger vi till att börja med fram ett förslag om att denna reform ska omfatta de som för första gången dömts till frihetsberövande påföljd.

Då påföljd som avtjänas inom anstalt är väldigt kostsam i förhållande till påföljd som avtjänas inom ramen för frivården, frigörs resurser vid reformen som vi anser ska användas dels för att förstärka innehållet i kriminalvården och frivården, dels för att inom utgiftsområdet stärka förvaltningsrätten. Därutöver är det rimligt att sänka kriminalvårdens anslag. Då vi avser att införa reformen från och med den 1 juli 2012 blir besparingen med avdrag för ovan nämnda kvalitetsförstärkningar 300 miljoner kronor för andra halvåret 2012.

Nytt anslag: Fångombudsman

Situationen inom kriminalvården har hårdnat de senaste åren. Antalet anmälningar till JO ökar och antalet kritikärenden har ökat drastiskt. JO har kritiserat regeringen för att inte ta bristerna på allvar. Svenska fångar är helt hänvisade till JO med sina klagomål, och inget annat kontrollorgan har ansvar för klagomål från denna grupp. Vänsterpartiet anser att det är hög tid att inrätta en fångombudsman. För denna verksamhet har vi avsatt 5 miljoner kronor.

Nytt anslag: Fristående myndighet för utredningar av poliser som misstänks för brott

När anställda vid polisen och Åklagarmyndigheten begår brott är det dessa myndigheter som själva står för utredandet av brotten. Detta riskerar att skapa misstankar bland allmänheten om att utredningarna i vissa fall inte går rätt till. För att förtroendet för dessa typer av utredningar ska höjas föreslår vi att man inrättar den myndighet som utformades i utredningen Summa summarum – En fristående myndighet för utredning av anmälningar om brott mot polis och åklagare? (SOU 2007:5). Vi avsätter 5 miljoner kronor årligen till denna nya myndighet och minskar i motsvarande mån polisanslaget, där kostnaderna för dessa utredningar huvudsakligen finns i dag.

Stockholm den 4 oktober 2011

Lars Ohly (V)

Ulla Andersson (V)

Hans Linde (V)

Eva Olofsson (V)

Jonas Sjöstedt (V)

Mia Sydow Mölleby (V)

Lena Olsson (V)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 4 Rättsväsendet enligt uppställning:
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.