Trafikmedicinska centrum och enheter

Motion 2006/07:T230 av Barbro Westerholm (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Numrering
2006-10-30
Inlämning
2006-10-31
Hänvisning
2006-11-07
Bordläggning
2006-11-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av trafikmedicinska centrum och enheter.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om körkortsmedicinsk utbildning av läkarna.

Motivering

Vägverket har på förra regeringens uppdrag redovisat sin syn på hur möjligheten kan stärkas för läkare att göra anmälan till länsstyrelsen i de fall det föreligger skäl att ifrågasätta körkortslämpligheten, men där patienten vägrar låta sig utredas. Verket konstaterar att det finns stora brister i läkarnas körkortsmedicinska kunskaper och som till viss del kan förklara läkarnas obenägenhet att ta tag i frågan om medicinsk körkortslämplighet. Därför föreslås i utredningen att Högskoleverket får i uppdrag att se över den körkortsmedicinska utbildningen av läkare avseende såväl omfång som kvalitet, och att till de medicinska universiteten ställa vissa minimikrav på den körkortsmedicinska utbildningens innehåll, omfattning samt kunskapskontroll.

Verket har också beskrivit hur ett system med trafikmedicinska centrum kan utformas och möjligheter att utfärda begränsade körkort. I Sverige finns i dag ett trafikmedicinskt centrum vid Karolinska sjukhuset Huddinge och ett mobilitetscentrum vid Sahlgrenska sjukhuset. Båda enheterna är hårt arbetsbelastade och måste i dag avstå från att behandla välmotiverade remisser. Övriga delar av landet saknar trafikmedicinska resurser. I Vägverkets redovisning lämnas flera förslag till hur finansieringen kan lösas liksom för huvudmannaskapet. Verket önskar få uppdrag att vidareutreda dessa frågor.

Av Näringsdepartementets remissammanställning (N2005/9642/TP, 2006-09-12) framgår:

Beträffande trafikmedicinska centrum/enheter är i princip alla remissinstanser positiva till Vägverkets förslag utom Justitieombudsmannen som inte kan uttala sig på grund av att huvudmannaskapet och finansieringen är outredda. Sika instämmer i förslaget om trafikmedicinska centrum/enheter men menar att utredningen inte lyckats göra de positiva effekterna troliga utan föreslår kompletterande utredning. Sveriges försäkringsförbund och Trafikförsäkringsföreningen är positiva till inrättandet men ifrågasätter omfattningen av verksamheten och menar att frågan om periodiska hälsodeklarationer bör övervägas innan trafikmedicinska centrum inrättas.

De positiva effekter av inrättandet av centrum/enheter som återfinns i redovisningen gäller minskat antal döda och svårt skadade i trafiken och har gjorts av Transek. Att inrättandet innebär en minskning av döda och skadade i trafiken är väsentligt, men utgör inte huvudargumentet för tillskapandet av trafikmedicinska centrum/enheter. Om en periodisk hälsodeklaration införs, kommer detta snarast att öka behovet av kvalificerade utredningar av medicinsk körkortslämplighet. Det innebär följande:

  • Läkarna tar ett större ansvar i bedömningen av körkortslämplighet genom att kunna remittera patienterna till kvalificerad bedömning.

  • Rättssäkerhetsperspektivet i form av kvalitet och likhet i bedömningar över landet tillgodoses.

  • Forskning, undervisning och utveckling inom området tillgodoses.

  • Kostnaderna bärs kollektivt av förarna och fordonsägarna och föreslås ligga utanför statsbudgeten genom särskild avgift kopplad till körkorts- eller fordonsinnehav i stället för att tas från sjukvårdsresurserna.

Trafiksäkerhetsarbetets inriktning lades fast genom riksdagens beslut om nollvisionen hösten 1997. Den innebär att trafiksäkerhetsarbetets mål är att ingen dödas eller skadas allvarligt till följd av olyckor i vägtrafiken. Inrättandet av trafikmedicinska centrum/enheter i landets sjukvårdsregioner är ett viktigt led i detta arbete liksom översyn av den körkortsmedicinska utbildningen av läkare och bör därför ges regeringen till känna.

Stockholm den 26 oktober 2006

Barbro Westerholm (fp)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättande av trafikmedicinska centrum och enheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om körkortsmedicinsk utbildning av läkarna.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.