Taxfree-försäljning inom EU

Motion 1997/98:Sk733 av Krister Örnfjäder (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
1997-10-06
Hänvisning
1997-10-10
Bordläggning
1997-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1991 beslutade man i EU att den skattefria handeln skulle upphöra 1 juli 1999. Skälet som angavs var att det inte var i överensstämmelse med den inre marknaden. Detta uttalande har jag tolkat som att fördelarna med den inre marknaden i sig själva skulle innebära så många positiva saker att skattefri handel inte längre skulle behövas.

Verksamheten fick vid beslutet 7 år på sig att anpassa sig till de nya reglerna.

Den inre marknaden har utvecklats mycket långsammare än vad som förväntades 1991 och tiden är verkligen inte inne för att avveckla taxfree-försäljningen.

Jag tror att det kommer att bli allvarliga negativa konsekvenser för Sverige och andra länder om beslutet genomförs. Sverige är ett land som arbetar för fri handel och på så sätt varit utsatt för konkurrens och fria marknadskrafter. Vi har alltid varit geografiskt sett långt ifrån de stora marknaderna, som vi konkurrerat om, oavsett om det varit Asien eller Europa. För att lyckas så har vi lärt oss att vi måste ha konkurrensfördelar eller åtminstone inga kon­kurrens­nackdelar.

Taxfree-försäljningen har gjort det möjligt för oss att kompensera kostnader för transporter för både frakt och passagerare.

  • Inkomster från taxfree för färjerederier, flygbolag och flygplatser tillåter oss som nation att nå samma geografiska position som norra Tyskland. Svenska varor kan exporteras till andra länder och kontinenter genom tyska hamnar utan att drabbas av extra transportkostnader.

  • Samma argument gäller också för Sveriges position på EU:s inre marknad. Sverige har inga landförbindelser med hjärtat av Europa. Det är därför min uppfattning att upphörandet av taxfree-försäljning innebär att Sverige inte längre har möjlighet att konkurrera på samma villkor med stora länder som Tyskland och Frankrike. Såvida inte EU beslutar att subventionera transportkostnaderna. Ett sådant beslut skulle emellertid inte vara inom ramen för tanken bakom en europeisk gemensam marknad.

  • Sverige är en underbar plats att leva på under den varma delen av året. På vintern är det därför många svenskar som längtar till sommar och sol. Chartertrafiken med flyg till solen är därför mycket populär i Sverige. Över 1,7 miljoner resor görs varje år. 80 % av dem går till andra EU-länder. Kostnaderna för resorna ligger endast något över det som man får betala i våra södra grannländer. Varför? Därför att skandinaviska charter­bolag har varit mycket duktiga på att använda taxfree-inkomster för att hålla nere priset på flygkostnaderna. Det är till fördel för konsumenten och andra EU-länder. Om taxfree försvinner så kommer det att leda till andra resmönster framför allt till länder utanför EU.

  • Vi har samma problem om vi tittar på turism, världens största industri, utifrån ett större perspektiv. Europa är den största regionen för turism i världen genom att ha 60 % av alla internationella ankomster. Men efter­som konkurrensen ökar så kommer, enligt WTO (Världsturist­organi­sa­tionen), Europa att minska sin andel till 52 % år 2010. Bra och billiga transporter är nyckeln till framgång. För Sverige är detta speciellt sant. I dag är det inte dyrare att ta sin bil från Frankfurt och åka på semester i Sverige än att åka till södra Frankrike, eftersom kostnaden för färjan är en mycket liten del av hela resekostnaden. Över 90 % av all turism till Sverige går den vägen. Hur kommer människorna i övriga Europa att reagera om priserna på färjebiljetterna stiger dramatiskt?

I debatten så sägs det ofta att de som sysslar med transporter har känt till att taxfree kommer att försvinna och att ingenting gjorts åt det. För flyget är det inte sant. Vi har arbetat intensivt för att skapa ett bättre transportsystem för Europa. Detta har gjorts utan några skattemedel från medlemsstaterna då finansiering skett med hjälp av bl.a. taxfree-försäljningen.

Kan taxfree finnas kvar inom ramen för den inre marknaden i all framtid?

Inte i det långa loppet. Men det kan inte heller vara den mest angelägna frågan att lösa för att föra den inre marknaden framåt.

Jag anser att vi tillåter ett antal företeelser inom den gemensamma marknaden som definitivt inte ligger inom ramen för en sann inre marknad, som underbygger mitt påstående att det inte är någon brådska med att förbjuda taxfree.

Låt mig ge er några exempel:

1. Den svenska rederinäringen överväger att flytta registreringen av sina fartyg till Holland och byta ut en stor del av sin personal. De gör det inte för att marknaden där är bättre. Nej, anledningen är att inom den inre marknaden är det tillåtet att konkurrera mellan nationer med olika skatter. I det här fallet så innebär det att registrering av fartyg är skattefri. Min slutledning är att fartyg kan vara skattefria men inte varor inom EU.

2. Samma sak gäller när Ericsson flyttar en fabrik från Sverige till Skottland. Vi tillåter skattefria fabriker i den inre marknaden men inte varor.

Jag vill avsluta med att taxfree-försäljning är en stabil företeelse som kan kontrolleras och inte på något sätt har förhindrat utvecklingen av den inre marknaden. Snarare tvärtom.

1. Det är bevisat att den är en fördel för transportväsendet inom unionen och att den sänkt transportkostnaderna.

2. Det är bevisat att den skapat och bibehållit många arbetstillfällen inom unionen.

3. Det är bevisat att den är till fördel för konsumenten.

Resultatet om man upphäver den skattefria försäljningen 1999 kan mycket väl bli:

1. Ökad arbetslöshet

2. Krav på transportstöd speciellt för sjöförbindelser och flygplatser

3. Högre transportkostnader inom EU

4. Mer nöjes- och chartertrafik till länder utanför EU p.g.a. prishöjningar.

Det är därför nödvändigt att innan vi tar detta ödesdigra beslut att förbjuda skattefri försäljning, så måste vi åtminstone göra en ordentlig utredning av konsekvenserna.

Jag anser därför att den svenska regeringen tillsammans med andra regeringar skall driva frågan om en utredning och att beslutet om att förbjuda taxfree-försäljningen i väntan på den inte genomförs.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av konsekvenserna vid förbud mot skattefri försäljning.

Stockholm den 3 oktober 1997

Krister Örnfjäder (s)


Yrkanden (2)

  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av konsekvenserna vid förbud mot skattefri försäljning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utredning av konsekvenserna vid förbud mot skattefri försäljning.
    Behandlas i

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.