Sveriges ansvar för att motverka dödsstraff

Motion 2010/11:U271 av Tuve Skånberg (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-27
Numrering
2010-10-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges ansvar för att motverka dödsstraff.

Motivering

Nyligen avrättades fem personer i Iran efter att ha dömts till döden för narkotikasmuggling. De hängdes i staden Isfahan. Iran är i dag en viktig transitväg för narkotika från grannlandet Afghanistan. Men det är inte bara narkotikahandel som kan bestraffas med döden i Iran utan även mord, äktenskapsbrott, rån och att konvertera från islam.

Med all rätt har omfattande uppmärksamhet getts i internationella och svenska medier när kvinnor dömts till döden för äktenskapsbrott. I dessa fall ska dödsdomen, enligt sharialagen, verkställas genom stening – en metod som får anses särskilt grym och ociviliserad.

Det är oacceptabelt att dödsstraffet ännu används i flera av världens länder, dels utifrån rena människovärdesaspekter, dels då det inte sällan kan befaras ske på rättsosäker grund. När dödsstraff förbjöds i USA 1972 var det bland annat för att det fanns en godtycklighet i hur straffet användes med tydliga inslag av rasism och diskriminering. Dessvärre har USA återinfört en möjlighet att utdöma dödsstraff.

Glädjande är dock att dödsstraffen nu tycks minska i vår värld. Detta uppger Amnesty i sin årliga rapport Dödsstraff i världen från mars 2010 och som berör situationen under föregående år, dvs. 2009. Sammanlagt fem länder står för merparten av alla avrättningar, enligt rapporten. Förutom de tusentals som sannolikt har avrättats i Kina – landet redovisar inte antalet personer offentligt – avrättade Iran åtminstone 388 personer, Irak minst 120, Saudiarabien minst 69 och USA 52 personer.

Situationen i Kina, där antalet avrättade ses som en statshemlighet, är på många sätt upprörande, men även Irans sätt att utdöma dödsstraff pådrar sig omfattande kritik från Amnesty. Irans sägs vara ett särskilt dåligt exempel, då dödsstraff under 2009 användes som ett politiskt budskap för att tysta opposition. Under bara åtta veckor sommaren 2009 avrättades 112 personer i samband med presidentvalet den 12 juni och installationen av president Ahmadinejad den 5 augusti.

Det är angeläget att Sverige i sina utrikeskontakter fortsätter att aktivt arbeta emot dödsstraffet och uppmärksammar de länder som fortfarande utdömer detta oåterkalleliga straff att det går att upprätthålla rättsordningen utan det. Närmare hälften av världens länder har förbjudit dödsstraffet, och under 2009 verkställdes inga dödsstraff i Europa. I Afrika verkställdes endast dödsdomar i två länder (Botswana och Sudan), och i länder som Afghanistan, Indonesien, Mongoliet och Pakistan var det för första gången på mycket länge som inga dödsdomar alls verkställdes under 2009.

Det är angeläget att Sverige tar ansvar för att i sina relationer med länder som Kina och Iran påtala det inhumana i dödsstraffet.

Stockholm den 25 oktober 2010

Tuve Skånberg (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sveriges ansvar för att motverka dödsstraff.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.