Straffskalan för mord

Motion 2008/09:Ju285 av Alice Åström m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-03
Numrering
2008-10-06

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att straffet för mord ska vara fängelse i lägst 10 och högst 21 år.

Allmänt om livstidsstraffet

Grundprincipen för allt dömande är att påföljder ska vara rättvisa och förutsägbara. En annan grundprincip är att domstolarna ska vara den dömande makten, frikopplad från den politiska som är den lagstiftande makten. Ändå är det så att det strängaste straffet som kan utdömas i Sverige inte kan sägas omfattas av dessa principer.

Fram till för ett par år sedan byggde livstidsstraffet på att regeringen var den instans som slutligen, genom nådeinstitutet, bestämmer strafftidens längd. Nu gäller i stället att en livstidsdömd, efter att ha avtjänat minst tio år av sitt straff, kan ansöka om tidsbestämning av straffet. De som har att bedöma ansökan är Örebro tingsrätt. Detta gäller dock inte dem som dömts av någon av Förenta nationernas tribunaler för brott mot internationell humanitär rätt eller av Internationella brottmålsdomstolen och som överförts hit för verkställighet.

Förändringarna var positiva och löser en del av de principiella problemen med den tidigare ordningen. Även om förändringarna skulle få det avsedda genomslaget löser de dock inte frågan om det är rimligt att de som har dömts för brott för så många år sedan får sin strafftid påverkad av vad som händer i dag. Sker det grova och uppmärksammade brott och allmänhetens attityd hårdnar eller förändras det politiska klimatet i dessa frågor är det ofrånkomligt att detta kommer att påverka strafftidens längd. Även tillkommande straffskärpningar för grova brott kommer eventuellt att påverka bedömningen när man ska tidsbestämma straffet. Det strider mot principen att man inte ska kunna drabbas av retroaktiv lagstiftning.

Innan straffet tidsbestäms försvåras också den dömdes återanpassning till samhället. I detta arbete är det viktigt med tydliga mål och förutsättningar.

Även om vårt förslag nu endast rör avskaffande av livstidsstraff för mord har vi samma principiella inställning till livstidsstraffet även i andra fall då detta kan dömas ut.

Straffskalan för mord

I dag kan en person som har begått ett mord dömas till antingen tio års fängelse eller livstid. Det har länge ansetts som ett problem att spannet mellan dessa två alternativ är för stort. Vi kan instämma i detta.

Den av regeringen tillsatta Straffnivåutredningen lämnade under förra året ett delbetänkande där man föreslog att straffet för mord ska förändras så att man kan dömas till fängelse på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller på livstid. Med detta kommer man åt två problem; dels att minska tröskeleffekten mellan de alternativ som domstolen har att välja på, dels att domstolen ges möjlighet att beakta försvårande omständigheter även om det saknas skäl att utdöma livstidsstraffet.

Utredningens förslag tar dock inte itu med problemen med livstidsstraffet. Samtidigt riskerar förslaget att leda till generella glidningar uppåt i straffskalan.

Vänsterpartiet kan som sagt instämma i att det bör införas högre tidsbestämda straff för mord än det på tio år. Samtidigt vill vi också avskaffa livstidsstraffet. Vid ett avskaffande av livstidsstraffet bör man dock samtidigt välja en hög nivå på det högsta straffet för att markera brottets allvar och sätta det i en rimlig relation till övriga brott. Straffet för mord bör därför vara fängelse i lägst 10 och högst 21 år.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 15 september 2008

Alice Åström (v)

Marianne Berg (v)

Amineh Kakabaveh (v)

Hans Linde (v)

Lena Olsson (v)

Gunilla Wahlén (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att straffet för mord ska vara fängelse i lägst 10 och högst 21 år.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.