Statistik över idéburna organisationer och företag

Motion 2012/13:Kr205 av Penilla Gunther (KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2012-09-25
Numrering
2012-09-28

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en samlad statistik kring ideella insatsers värde för samhällsekonomin och av jämförbarhet i statistiken kring ideella organisationer, idéburna organisationer och företag inom den sociala ekonomin.

Motivering

Statistiska centralbyrån fick för något år sedan i uppdrag av regeringen att ta fram statistik om det civila samhället i enlighet med FN:s statistiksystem för satelliträkenskaper om ideella organisationer. Statistiken skulle omfatta uppgifter avseende de delar av det civila samhället som redan omfattas av befintlig statistik, men också försöka beskriva de delar som hittills inte täckts in. Uppdraget till SCB var välkommet, inte minst med tanke på verksamheter inom den sociala ekonomin, med engagerade medborgare som driver företag med tydliga idéer sprungna ur behov. Genom statistikinsamlingen ges de ett värde samtidigt som jämförelser och kvalitetsförbättrande åtgärder blir lättare att genomföra.

Att beskriva det civila samhället erbjuder flera utmaningar. En utmaning är att ringa in och avgränsa vad som tillhör det civila samhället. En annan tar vid när man ska bestämma hur data ska samlas in och sammanställas för de grupper som ska beskrivas.

Det civila samhället som kom 2011 är en avrapportering av regeringens uppdrag. Den visar på ekonomiskt inflytande och att många människor är involverade i små som stora verksamheter i den sociala ekonomin. Problemet är att SCB inte använder sig av samma terminologi som många av de aktörer som verkar inom den sociala ekonomins företag och organisationer gör. Därför är det svårt att jämföra med de sammanställningar av fakta som andra har gjort de senaste åren i Sverige.

Om vi ser på resultatet av fördelningen av ideellt arbetande efter huvudverksamhet, i procent ligger området exempelvis social trygghet på endast ett par procent, medan rekreation och kultur ligger på nära 45 procent. De flesta ideellt arbetande i frivilligorganisationer med sociala syften skulle knappast känna igen sig i detta påstående.

Västra Götalandsregionen gjorde 2001 en sammanställning över antalet företag och organisationer inom den sociala ekonomin och dess värde när det gäller antal arbetstillfällen, ideella insatser samt företagens omsättning. Ersta Sköndals högskola har gjort liknande sammanställningar. Coompanion, som arbetar med företagsrådgivning för bland annat kooperativ och socialt företagande, för statistik över startade företag i stiftelser, ekonomiska och ideella föreningar samt kontakter i rådgivning. I övrigt är statistikinsamlingen bristfällig.

Statistikinsamling över detta arbetsområde bör bli permanent hos SCB i enlighet med tidigare givna kriterier. Den data som samlas in bör också delas in i fler områden vad gäller det ideella arbetet och omfatta en samlad statistik över värdet av ideella insatser. På så sätt kan statistiken lättare jämföras med andra källor hos den sociala ekonomins aktörer.

Stockholm den 25 september 2012

Penilla Gunther (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en samlad statistik kring ideella insatsers värde för samhällsekonomin och av jämförbarhet i statistiken kring ideella organisationer, idéburna organisationer och företag inom den sociala ekonomin.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.