Sprängning i Idefjorden

Motion 2003/04:U306 av Åsa Torstensson (c) och Lars Tysklind (fp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Utrikesutskottet

Händelser

Inlämning
2003-10-07
Hänvisning
2003-10-15
Bordläggning
2003-10-15

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att avfärda frågan om sprängningar i Idefjorden från den politiska dagordningen och ge Norges regering besked om detta.

Idefjorden har en lång förgiftad historiebild som inleds redan på 1920-talet då fiskarna i området började se miljöförändringar i Idefjorden. Under 1960 blev det badförbud i det svensk-norska vattnet. Vid Svinesund och på Idefjordens vatten har sedan dess besök gjorts av alla miljöministrar på den svensk-norska sidan fram till 1990 för att informeras och uppvaktas om krav på nationella ageranden. Detta med anledning av den miljökatastrof som formligen tilläts flyta omkring under årtionden i fjorden för att slutligen leta sig ut i räkans hemland Kosterfjorden och ut i västerhavet.

Idefjorden är dock också den svensk-norska gränsfjord som under 1990-talet visar på hur konstruktivt internationellt miljöarbete ger resultat. Idefjorden är på ytan miljömässigt återställd så att den ger både fiskelycka och badmöjligheter dock med ständig uppmärksamhet från närboende om vattnets kvalitetsförändringar. Enligt forskningen som gjorts på Tjärnö Marinbiologiska laboratorium återfinns i bottenslammet femtio års ansvarslöst miljöförstörande utsläpp. Allt talar för att försiktighetsprincipen måste gälla för att detta bottenslam inte skall komma i omlopp på grund av ändrade vattenströmmar. Även en liten förändring av strömningsförhållandena kan påverka dessa sediment.

Norska myndigheterna har på initiativ från Haldens kommun under flera år undersökt möjligheterna att spränga de grunda trösklarna, vilka är karaktäristiska för Idefjorden, i syfte att djupgående fartygstonnage skall kunna passera de grunda trösklarna för att nå den inre hamnen i Halden. Andra idéer som att spränga fjorden i sidled har också nämnts men känns lika brutalt.

Då forskarkunskapen varnar för vad nya vattenströmmar och muddring vid en sprängning av fjordklackarna kan åstadkomma samt att Sverige i enlighet med Agenda 21 undertecknat försiktighetsprincipen är det viktigt att svenska staten tar tydligt avstånd och tidigt säger nej till alla ingrepp och därmed sprängning i det mycket känsliga svensk-norska vattnet. Lägg därtill Miljöbalkens allmänna hänsynsregler och inte minst att Idefjorden numera är ett Natura 2000-område, så torde det stå klart för alla och envar som anser sig ta ett ansvar för kommande generationer och hållbar utveckling att Idefjorden med den i ett EU-perspektiv så unika miljö, skall få ro och ej manipuleras än en gång av mänsklig påverkan. Diskussioner från norsk sida har dock återigen kommit på dagordningen därför borde nu den svenska regeringen en gång för alla meddela norsk regering att sprängning i avseende Idefjordens fjordklackar eller annan åverkan inte är aktuell och aldrig kommer att erhålla ett svenskt bifall. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2003

Åsa Torstensson (c)

Lars Tysklind (fp)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att avföra frågan om sprängningar i Idefjorden från den politiska dagordningen och ge Norges regering besked om detta.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.