Sociala företags ställning

Motion 2012/13:N348 av Cristina Husmark Pehrsson (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-05
Numrering
2012-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ytterligare översyn av de sociala företagens ställning och villkor.

Motivering

De sociala företagens möjligheter att erbjuda meningsfull sysselsättning för personer som har stora svårigheter att hitta och behålla ett arbete har inneburit att arbetssökande med särskilda behov i ökande utsträckning kunnat erbjudas en plats i dessa företag.

Företagsformen för sociala arbetsintegrerade företag kan vara ideell förening, ekonomisk förening, aktiebolag eller en kombination av dessa.

Hösten 2007 gav regeringen fyra myndigheter i uppdrag att ta fram förslag på hur sociala företag skulle kunna bli en viktig aktör i arbetet med att ge stöd och hjälp åt personer att komma in i arbete och sysselsättning. Myndigheternas programförslag (Nutek 2008) identifierade en rad hinder för socialt företagande.

Det handlade bland annat om bristande samordning mellan olika försörjningssystem, oklarheter och hinder i offentliga regelverk, svårigheter att deltaga i offentliga upphandlingar, men också ett stort behov av information, rådgivning och affärsutveckling. Andra hinder som framkom gällde finansiering och kapitalförsörjning.

Med utgångspunkt från de förslag som myndigheterna lämnat beslutade regeringen i april 2010 om en handlingsplan för arbetsintegrerade sociala företag.

Det har skett en ökning av både insatser och sysselsättning hos sociala företag för personer med funktionsnedsättning. Antalet deltagare är dock fortsatt lågt. Det har inte heller gjorts så många studier på området varför det är svårt att dra långtgående slutsatser om verksamhetens effekter. Möjligheterna för företagen att erbjuda anpassade arbetsuppgifter i en miljö som är väl lämpad för arbetstagaren med särskilda behov är dock allmänt omvittnat.

Enligt gällande regelverk kan lönebidrag eller lönestöd lämnas för personer anställda i arbetsintegrerade sociala företag. För personer med väsentligt inflytande på verksamheten kan ett lönebidrag inte lämnas.

Tillväxtverket menar att detta rimmar illa med själva utgångspunkten att de som arbetar där också skall vara delaktiga i styrning och planering av verksamheten. Arbetsförmedlingen har också framfört att regelverket bör ändras så att även verksamma inom ett socialt företag kan få anställning med lönestöd trots att de är verksamma inom denna företagsform.

Behovet av att ytterligare se över de sociala företagens ställning och villkor är viktigt för att kunna tillvarata allas möjlighet till arbete och utveckling och för att de sociala företagen skall kunna vara en stark och viktig kraft att räkna med i arbetet för ökad delaktighet.

Stockholm den 27 september 2012

Cristina Husmark Pehrsson (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en ytterligare översyn av de sociala företagens ställning och villkor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.