Sluta särbehandla ekologiska produkter

Motion 2012/13:MJ377 av Betty Malmberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte fastställa nationella mål för ekologisk produktion.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att statens extra stöd till ekologisk produktion ska slopas.

Motivering

Allt fler gör idag anspråk på Sveriges och världens jordbruksmark. Spannmålslagren i världen minskar samtidigt som den växande befolkningen ökar efterfrågan på densamma. Oljebristen och ett växande klimathot ökar efterfrågan på biobränslen, kommunerna vill ha tomtmark för att få nya invånare etc. Vi måste alltså odla mer och effektivare för att klara vår miljö och mätta den växande befolkningen. Samtidigt har vi i Sveriges riksdag sedan 1994 haft mål om att minst 20 % av landets jordbruksmark ska drivas ekologiskt. Ett mål som går stick i stäv med de globala utmaningarna som nämnts ovan eftersom vi vet att den ekologiska odlingen bara förmår producera ca 60 procent av en normalskörd vid konventionell odling.

Att riksdagen satt upp detta mål kan också vilseföra konsumenterna, genom att det kan skapa en förtäckt känsla av att ekologisk produktion och ekologiskt odlade livsmedel skulle vara mycket bättre för klimatet, miljön och hälsan än de livsmedel som produceras i konventionell produktion. Det är en olycklig och orättfärdig motsättning som målas upp för konsumenterna, i synnerhet som det svenska jordbruket idag är världsledande på såväl miljöområdet som djurskyddsområdet. För faktum är att det inte finns någon entydig forskning som visar att den totala klimat- och miljönyttan blir bättre med ekologisk odling. Tvärtom har ett antal forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet hävdat motsatsen. Med anledning av ovanstående anser undertecknad att det är rent felaktigt att fastställa särskilda mål för ekologisk produktion.

Under åren har det betalats ut mycket extra stödpengar till ekoproducenter. Det första statliga stödet lanserades redan för 30 år sedan, men trots att det ekonomiska stödet lockat många att ställa om till ekologisk produktion drivs fortfarande ca 86 procent av odlingsarealen konventionellt. Detta trots att priset för ekologiskt odlade jordbruksprodukter är betydligt högre än för konventionella produkter och trots att lönsamheten i ekologisk produktion är god och i många fall bättre än i konventionell livsmedelsproduktion.

För oss som tror på marknadskrafterna är det självklart att det ska finnas ekologiska livsmedel eftersom konsumenterna efterfrågar det. Ekologiska livsmedel är mycket populära och försäljningssiffrorna för produkterna pekar stadigt uppåt. När Ekoweb i januari 2012 presenterade sin årliga sammanställning över försäljningen av ekologiska livsmedel visade den att försäljningen hade slagit nya rekord. Värdemässigt hade försäljningen ökat med 11 procent, vilket dessutom ska ses i skenet av att livsmedelspriserna i princip varit oförändrade under mätperioden.

I en Sifo-undersökning som genomfördes i september 2010 visar det sig att 22 procent av oss konsumenter köper ekologiskt så ofta vi kan, och att ytterligare hälften av oss köper ekologiska varor ibland. Det är bara 3 procent som svarar att de aldrig har köpt ekologiska varor. Ekomaten har blivit en miljardaffär. Trots det betalar staten ut frikostiga stöd till ekoproducenterna.

Med hänvisning till ovanstående anser undertecknad att det är hög tid att den ekologiska produktionen inte längre ska särbehandlas utan tvärtom ska delta på marknaden under samma förutsättningar som konventionellt framtagna livsmedel. Ekologisk odling kan och bör klara sig på egna meriter. Det är därför hög tid att den också får göra det och att staten slopar de extra stöd som idag går till ekologisk produktion. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 27 september 2012

Betty Malmberg (M)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte fastställa nationella mål för ekologisk produktion.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att statens extra stöd till ekologisk produktion ska slopas.
    Behandlas i
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.