Skydda näringsfriheten inom jordbruket

Motion 2016/17:859 av Åsa Coenraads (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2016-10-03
Granskad
2016-10-03
Hänvisad
2016-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringsfrihet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att skärpa straffpåföljden för civil olydnad och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Svenskt jordbruk är hårt konkurrensutsatt och tvingas hela tiden hitta nya lösningar för sin överlevnad. Verksamheten ser heller inte ut som den alltid har gjort och kravet på fler verksamheter samtidigt blir allt mer nödvändigt för företagens lönsamhet. Kombinationen av animalieproduktion och växtodling blir allt vanligare. Möjligheten att underlätta för ett extra ben i verksamheten stärker de gröna näringarna starkare vid konjunktursvängningar och under sämre perioder. Det är därför viktigt att möjligheten att göra detta inte hindras genom hot och trakasserier.

Ett orosmoln för näringen är autonoma grupper som tar lagen i egna händer och med olagliga medel terroriserar företagare och branscher helt öppet. Det finns lobbygrupper och föreningar som direkt eller indirekt vill belägga svenska lantbrukare med näringsförbud. Yttrandefriheten är bra, men när den går över till att stödja och legitimera civilolydnad är samhället på väg åt fel håll.

Civilolydnad äventyrar inte bara näringsfriheten för hundratals småföretagare och arbetstagare i Sverige utan även för en inte helt obetydlig export från företag som genererar pengar till den svenska statskassan.

Stöld, hot, trakasserier, mordbrand, gravskändningar och skadegörelse som uppgår till flera miljoner kronor mot privatpersoner och näringsidkare kan aldrig accepteras av ett samhälle. Idag finns det personer och organisationer som åker runt till skolor och kommunala bibliotek där de helt öppet förespråkar civilolydnad och ger exempel på hur detta går till.

Polisen måste ta den här typen av brott på högsta allvar och straffpåföljden behöver bli hårdare. I de polisdistrikt där polisen satsat extra pengar på att förhindra brott mot landsbygdsföretagare och avsatt resurser för att utreda de brott som begåtts minskar hot och trakasserier markant.

Svensk djurvälfärd är bland de bästa i världen och lantbrukares kunskap gör att svenska produkter efterfrågas över hela världen. Ett emotionellt näringsförbud eller försvårande omständigheter för vissa branscher inom djurhållningen riskerar igenväxta landskap, nedlagda företag och en utarmad landsbygd. Idag lönsamma verksamheter flyttar utomlands till länder med dålig djurhållning och sämre kontroll än i Sverige. Till länder utan kontrollprogram och hård lagstiftning inom djuromsorg.

Sverige bör istället upprätthålla sin världsledande position som föredöme och stimulera ytterligare utbyggnad av landsbygdsföretag och gröna näringar. För ungdomsjobb, för tillväxt, för export och för glesbygden krävs en lagstadgad näringsfrihet och en tydlig markering mot civilolydnad.

 

 

Åsa Coenraads (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om näringsfrihet och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2016/17:MJU23
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att skärpa straffpåföljden för civil olydnad och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Justitieutskottet
    Betänkande 2016/17:JuU16
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (3)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.