Skydd mot diskriminering av juridiska personer

Motion 2004/05:A262 av Mona Jönsson m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Arbetsmarknadsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att införa ett skydd mot diskriminering av juridiska personer.

Motivering

Sverige fick nyligen en ny och utvidgad lagstiftning mot etnisk diskriminering som omfattar flera diskrimineringsgrunder. Denna lagstiftning är dock inte heltäckande och omfattar inte heller något skydd för juridiska personer. Denna kritik som Miljöpartiet de gröna för fram delas av ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO) och Integrationsverket. Vi ifrågasätter därmed om den nya lagstiftningen uppfyller de krav som finns i EG-direktivet (2000/43/EG).

I remissvaret till diskrimineringsutredningens slutbetänkande "ett utvidgat skydd mot diskriminering" (SOU 2002:43) menar DO att när ett skydd mot diskriminering av juridiska personer saknas, försvagas också skyddet av fysiska personer. Som exempel nämns bemanningsföretag och andra tjänsteproducerande företag vars kunder kan kräva att den inhyrda personalen eller konsulten ska ha en viss etnisk tillhörighet. Sådana krav är, enligt DO, inte ovanliga och företagen kan av ekonomiska skäl ha svårt att värja sig mot dem. Resultatet kan bli diskriminering även i nästa led, av enskilda arbetstagare och arbetssökande. Med ett effektivt skydd mot diskriminering av juridiska personer skulle den enskilda företagaren ha en helt annan möjlighet att åsidosätta kundens krav.

Ett annat exempel är behovet av skydd för juridiska personer som ägs eller drivs av personer som tillhör etniska minoriteter eller invandrare. Problemet med diskrimineringen av invandrarföretagare är välkänt och har bland annat behandlats av utredningen Invandrare som företagare (SOU 1999:49). Behovet av skydd mot diskriminering vid tillgången till och villkoren för finansiering, försäkringar, anskaffande av lokaler och i olika situationer vid bedrivandet av själva verksamheten är omfattande. Det finns också forskning som pekar på att könsdiskriminering drabbar kvinnliga företagare på liknande sätt.

Vi anser att det inte finns någon anledning att acceptera dessa förhållanden i ett samhälle som strävar mot jämlikhet och jämställdhet. Mot bakgrund av det ovan anförda anser Miljöpartiet de gröna att det är nödvändigt att införa ett starkt skydd mot diskriminering av juridiska personer.

Stockholm den 30 september 2004

Mona Jönsson (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Gustav Fridolin (mp)

Mikaela Valtersson (mp)

Lotta Hedström (mp)

Jan Lindholm (mp)

Ulf Holm (mp)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nödvändigheten av att införa ett skydd mot diskriminering av juridiska personer.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.