Skydd av vattendrag
Motion 1998/99:Bo505 av Gudrun Lindvall m.fl. (mp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Bostadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
Runt om i landet planeras nu utbyggnader av mindre vattendrag med höga naturvärden - i många fall är de eller kan de betraktas som orörda naturvatten i ekologiskt hänseende. Det gäller bl.a. Ljungån i Bräcke kommun, Sörforsån i Sundsvalls kommun och Svågan i Hudiksvalls kommun. Dessa utbyggnadsplaner utgör ett betydande hot mot mycket stora och ofta oersättliga naturvärden. Det sker mot bakgrund av att vattenkraften i landet redan är mycket kraftigt utbyggd - en vanlig bedömning är att ca 90 % av den kommersiellt tillgängliga vattenkraften redan är utbyggd!
Akuta hot - småskalig vattenkraft
Nu hotas många strömmande vatten med hotade arter. Det har blivit som vi befarade. Investeringsbidraget har fått kraftbolagen att vilja bygga ut små hittills rörda biotoper, i många fall helt unika sådana i en tid när strömmande vatten är en bristvara. Här följer några exempel sammanställda av Naturskyddsföreningen på hotade småvatten där man vill anlägga småskalig vattenkraft.
Östafors i Holjeån, Olofström
Holjeån rinner genom gränstrakterna mellan nordöstra Skåne och nordvästra Blekinge. Den övre delen av ån har fall, forsar och strömmande vatten, den nedre delen slingrar sig fram genom den kuperade Sibbarpsdalen. Under senare år har vattenkvaliteten förbättrats i Holjeån, tack vare utbyggnad av ett reningsverk och kalkning i det övre loppet. Öring förekommer nu åter i ån. Vid Östafors finns en förfallen kraftverksanläggning. Den lades ned för cirka 30 år sedan, men en del av fördämningarna är kvar. Vid forsarna häckar forsärla, strömstare och kungsfiskare regelbundet.
Drygt 26 hektar kring Östafors är naturreservat sedan 1985. Men skyddet gäller inte mot kraftverksbyggen. Det är inte så märkligt som det verkar, markägaren är ett kraftbolag, Olofströms kraft AB. Det ägs av Olofströms kommun. Bolaget har länge varit intresserat av att bygga upp kraftverket vid Östafors igen. Redan för tio år sedan fick det nej från sin ägare, men har ständigt återkommit med sina planer.
Trots protester från såväl Olofströmsbygdens Naturskyddsförening, länsstyrelsen i f.d. Kristianstads län som kammarkollegiet står kraftbolaget fast vid sina planer.
Årån, Värnamo
Årån är ett av de få kvarvarande strömmande vattendragen i södra Sverige. Striden står mellan kraftbolaget Eds Kraft Abrahamsson AB och naturvärnare med SNF och länsstyrelsen i spetsen. Årån är ett 10 km långt fritt strömmande vatten med flera forspartier. Utter fanns här fram till mitten av 1970-talet. I Åråns vatten finns en stor och snabbväxande öringstam och en mycket artrik bottenfauna med flera hotade insektsarter. Här växer den fridlysta ormbunken safsan och fågellivet är rikt med kungsfiskare och strömstare.
Vattendomstolen gav i februari 1995 tillstånd till ett minikraftverk vid Eds kvarn i Årån. Det får en effekt på 520 kW och ska ge 2,2 GWh el per år. Värnamo kommun och markägare överklagade detta beslut. Länsstyrelsen beslöt i mars i år att bilda ett permanent naturreservat för att skydda det hotade området. Det beslutet överklagades av kraftbolaget och några andra markägare. Nu blir det regeringens sak att avgöra om Årån ska få ett permanent skydd i framtiden.
Svågan, Hudiksvalls kommun
Aktiebolaget Hälsingekraft/Gullspång ansöker hos Vattendomstolen om att få bygga två minikraftverk vid Skånsjön och Digerön i Svåga älv. Ansökan ersätter en gammal från 1990 om utbyggnad av Styggforsen. Den gången var motståndet så stort att projektet inte gick att genomföra.
De nya kraftverken ska få en sammanlagd effekt om 1 720 kW. Vattnet ska ledas förbi forssträckorna via en tilloppskanal, tunnel, kraftverk och utloppskanal. Svågan och dess dalgång är klassade som riksintresse för naturvården. Länsstyrelsen i Gävleborgs län har klassat Svågan, från Skånsjön till Norra Dellen, i skyddsklass ett. Anledningen är älvens höga geologiska och botaniska naturvärden samt dess betydelse som reproduk- tionsområde för Dellenöringen. Det är en stor och snabbväxande öring, som är betydelsefull för sportfisket och har stort genetiskt värde.
Svenska naturskyddsföreningen säger nej till utbyggnad av Svågan, som bortsett från Tvärforsens kraftverk är en fritt strömmande mindre skogsälv. I Svågan finns också flodpärlmussla, som är klassad som sårbar på Natur- vårdsverkets lista över hotade och sällsynta arter. Arten finns också med på Internationella naturvårdsunionens lista över globalt hotade arter. Den är strikt skyddad enligt EU:s habitatdirektiv. Flodpärlmusslans föryngring är hotad om den planerade kraftverksutbyggnaden genomförs.
Sörforsån, Sundsvalls kommun
Sörforsån är ett rikt varierat vattendrag med en intressant mångfald av vattenbiotoper. Den är viktig för vandrande fiskarter. Det finns gott om fisk, bl a öring. Det finns även fina områden för fåglar i sjöarna Åmingen och Malstabodsdeltaland. Flodpärlmussla finns uppströms i delsystemen Limån och Täljslättsån. 95 procent av den ekonomiskt tillgängliga vattenkraften har redan byggts ut i länet, jämfört med 70 procent för landet som helhet. De få återstående oreglerade vattendragen är av oskattbart värde för den biologiska mångfalden. En lokal intressent vill bygga ett minikraftverk i Sörforsån. Kommunens miljökontor utredde ärendet och rekommenderade avslag. Trots det sade politikerna i miljönämnden ja till utbyggnad. Ärendet avgörs av Vattendomstolen.
Parbäckarna, Gäddede, Strömsunds kommun
Parbäckarna är en liten, hittills orörd fjällbäck i nordligaste Jämtland. Den tillhör Ångermanälvens vattensystem. Det planerade kraftverket ska ligga strax ovanför Parbäckarnas mynning, i ett flackt område med goda lekmöjligheter för öring. Bäcken kommer att torrläggas längs nära två tredjedelar av sin längd under vintern. Kraftverket ska producera 0,8 GWh per år. Vattendomstolen har gett tillstånd till utbyggnaden och bidrag från energimyndigheten är sökt.
Alterälven, Piteå kommun
Alterälvens dalgång är en vacker kulturbygd med skiftande natur och stor variation på fauna och flora. Bland annat finns den sällsynta orkidén norna. I älven lever bland annat bäver, flodkräfta och strömstare. Nu hotas en orörd strömsträcka i älven av utbyggnad med minikraft. En lokal kraftbolagsägare vill anlägga en regleringsdamm, kraftstation och utloppskanal och ta ut en årlig energimängd på 2,1 GWh vilket motsvarar energibehovet för ca 70 hushåll. Vattendomstolen har sagt ja till utbyggnad, men beslutet är överklagat till Vattenöverdomstolen. I kraftbolagets miljökonsekvensbeskrivning hävdar man att inga negativa miljöeffekter kan väntas. Ingen biologisk inventering har gjorts och skadorna på miljön blir orimliga i förhållande till den energi som kan tas ut. Färska exempel från liknande projekt i Lillpiteälv visar att det är svårt att få ekonomi på projekt av denna omfattning (liten fallhöjd, låg vattenföring). Trots detta säger Vattendomstolen ja till att bygga ut ännu en av de få orörda strömsträckorna som finns kvar i landet.
Moån, Kalix kommun
Moån är en del av Sangisälvens vattensystem i Norrbottens kustland. Utöver rensning för timmerflottning har det aldrig gjorts några ingrepp i Moån. Nu planeras ett kraftverk vid Fallfors. Det skall ge 0,9 GWh per år. Moån har ganska få forssträckor, men längs en sträcka på 1,5 km finns fyra forsar. Det avsnittet har de högsta naturvärdena, enligt Länsstyrelsen i Norrbotten. Just denna sträcka kommer att torrläggas helt under större delen av året, om kraftverket byggs. Vatttendomstolen har gett tillstånd för bygget, och bidrag från energimyndigheten är sökt.
Hot - större älvar
Men hot finns även av större vattendrag. Inte ens våra nationalälvar går säkra idag.
Ljungån, Bräcke kommun, storskalig vattenkraft
Tvisten om Ljungån började 1993 då Ljungåfors Kraft AB sökte tillstånd att bygga ett kraftverk strax söder om byn Ljungå på gränsen mellan Jämtland och Medelpad. Kraftveket skulle ge 4,6 GWh per år, dvs ström till 2 000 villor. Vattendomstolen avslog, men kraftbolaget överklagade till Vattenöverdomstolen som gav klartecken för kraftverksbygget. Kommunen och Naturskyddsföreningen i Bräcke har sedan dess kämpat för att Ljungån ska skyddas enligt naturresurslagen bland annat för den unika öringen, båthällanöring, som finns i älven. I juni 1998 beslöt regeringen att Ljungån ska skyddas som tillfälligt naturreservat till dess frågan om ett permanent naturreservat har utretts. Under tiden får Ljungåns naturvärden inte äventyras. Det tillfälliga skyddet gäller längst till den 19 juni 1999.
Ljungån har en unik sammansättning av bottenfauna. Den innehåller ett mycket stort antal sällsynta eller ovanliga djurformer. Ljungåns fauna är mindre påverkad av försurning och föroreningar än de flesta andra svenska vatten. Miljön vid Ljungån är på grund av hög luftfuktighet mycket gynnsam för känsliga arter, och artrikedomen är stor.
Långforsen, Nedre Långan, Krokom, utbyggnad av befintlig vattenkraft
Långan rinner upp i Offerdalsfjällen. Nedre Långan är välbevarad och flyter genom otillgänglig skogsmark. Berggrunden är mycket kalkrik. Orkidérikedomen är stor men fjällfloran samtidigt riklig med flera sällsynta och typiska arter. Fågellivet är rikt. Vid Landösjöns nedre del breder mäktiga och högintressanta isälvsavlagringar ut sig. Vid Långan i höjd med Aspånäset finns ett av världens tätaste fångstgropområden. Det är av riksintresse för kulturminnesvården. Men även på andra ställen längs Långan finns stora fångstgropsystem. Groparna är totalt över 3 000. Långan nedströms Landösjön är skyddad enligt naturresurslagen (NRL). Guckusko, ängsnycklar, blodnycklar och brudsporre växer i rikkärren.
Hotet mot nedre Långan gäller ombyggnad av ett befintligt kraftverk från 1918 som fortfarande är i drift. Jämtkraft AB har fått tillstånd från Vattendomstolen att effektivisera kraftverket. Detta kommer att innebära att vattenföringen drastiskt minskar med stora konsekvenser för flora och fauna.
Vattendomen har överklagats och ärendet ligger för närvarande hos regeringen. Nedre Långan är nämligen skyddad enligt naturresurslagen på grund av älvens höga naturvärden och stora betydelse för fritidsfiske och turism. Kammarkollegiet och Naturvårdsverket har uttalat sig emot en ut- byggnad. Kommunen, länsstyrelsen och Fiskeriverket är för en restaurering.
Regeringen har lovat att ge besked i år. För närvarande utvinns 2 GWh per år. Efter en utbyggnad ska kraftveket ge 12 GWh.
Torneälven, nationalälv
Torneälven är Sveriges nordligaste älv och rinner upp i Torne träsk, landets största fjällsjö. Sjutton tätorter ligger utmed älven som är runt femtio mil lång. För trettio år sedan redovisades möjligheterna till utbyggnad omfattande 26 kraftverk och en elproduktion på 6,1 TWh per år. Torneträsk, som är mycket viktig för den naturvetenskapliga forskningen, skulle då reglerats kraftigt. Idag finns bara ett par obetydliga kraftverk strax nedströms Pajala, älven är i övrigt helt orörd. Torneälven är en gränsälv, som längs en lång sträcka bildar riksgräns mellan Sverige och Finland. Detta är en viktig orsak till att älven har fått vara ifred så länge. Tärendö älv leder 56,5 procent av älvens vatten över till Kalixälven. Torneälven rinner genom fjäll, barrskog, myrar och odlingsmarker. Älven har den längsta sträckan i landet som lax kan vandra från havet utan att möta hinder.
Tornedalen är känd för sitt varma sommarklimat och sin rika växtlighet. Torneälven är idag skyddad enligt naturresurslagen. I samband med avvecklingen av kärnkraften höjs röster om att bygga ut de sista stora älvarna, dit hör Torneälven, en av Europas sista orörda storälvar.
Kalixälven, nationalälv
Kalixälven är 45 mil lång och rinner upp i Kebnekaise- och Kaitumfjällen. Nedanför fjällkedjan rinner den mest genom skogsmark. Övre delen är vildmark och från Tärendö tar bebyggda och uppodlade trakter alltmer över landskapet. Tätorterna, sammanlagt 18 stycken, ligger särskilt tätt nära mynningen. Omkring 40 000 människor bor i älvdalen. Vid Tärendö tar Kalixälven emot en stor mängd vatten från Torneälven, genom den unika bifurkationen Tärendö älv, som sammankopplar Kalix-Torne till ett enda älvsystem. Fiskets värde kan i framtiden bli oerhört stort. Bortsett från biflödena finns 30 mil strömmande vatten och idealiska lekplatser för vandrande lax och havsöring från Bottenviken. Älven är fullständigt orörd vad gäller vattenkraft och förutsättningarna för utbyggnad är inte speciellt goda eftersom älven är sjöfattig, med flacka omgivningar och få vattenfall. Ingreppen och skadorna skulle därför bli större än i de flesta älvar. Kalixälven hör till nationalälvarna, som är skyddade enligt naturresurslagen. Skyddet kan rivas upp genom ett riksdagsbeslut. En utbyggnad av Kalixälven har debatterats nyligen både i kommunen och bland kraftintressenterna.
Energiuppgörelsen hotar biologisk mångfald
Hotet är energiuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet, proposition 1996/97:84 En uthållig energiförsörjning. I den föreslås en utbyggnad av just småskalig vattenkraft, alltså precis de vattendrag som måste sparas för att de arter, som behöver rinnande vatten och som redan är trängda ska kunna finnas kvar. Man införde ett investeringsbidrag om 15 % och beräknar stödet till 150 miljoner kronor under en 5-årsperiod. De nu aktuella utbyggnaderna av mindre vattendrag är i regel inte kommersiellt motiverade, men med det här bidraget har det blivit en klart bättre affär för exploatörerna. I en rad debatter i riksdagen och annorstädes som följde på uppgörelsen och riksdagsbeslutet försäkrade såväl miljöministern som representanter från (v) och (c) att detta inte alls skulle hota outbyggda, i huvudsak opåverkade eller skyddsvärda vatttendrag. Var dessa försäkringar blott dimridåer eller förstod inte alla parter vad man föreslog? Nu ser vi resultatet; nu kommer ansökningar om att få bygga ut precis sådana vatten som Miljöpartiet varnade för. Naturligtvis upprörs alla naturintresserade.
Ska biodiversiteten i strömmande vatten skyddas eller inte?
I Naturvårdsverkets aktionsplan för biologisk mångfald slås fast: "Vattenkraftutbyggnaden har påverkat en mycket stor del av Sveriges vattendrag vilket har fått starkt negativa konsekvenser för biodiversiteten." (sid 12 i rapporten).
I kommentaren till det beslutade åtgärdsmålet står: "De outbyggda vattendragens betydelse för biologisk mångfald är sådan att bevarande- intressena i fortsättningen måste sättas före exploatering av vattendragen. Kvarvarande opåverkade forsar och strömsträckor ska inte exploateras." (sid 41 i rapporten).
I propositionen 1996/97:75 Skydd av hotade arter samt aktionsplan för biologisk mångfald anförs på sid 48 att energisektorn vid planering ska verka för att säkerställa den biologiska mångfalden.
Det är uppenbart att energiöverenskommelsen och viljan att värna biologisk mångfald inte går ihop. Eller är det så illa att talet om skydd av biologisk mångfald inte är värt något om andra intressen dyker upp?
Många arter i rinnande vatten
Detta ska ses mot att livet i rinnande naturliga vatten är mycket rikt. Många av de mindre vattendragen har ett så omfattande näringsutbyte med omgivningen och god syresättning att de uppvisar en biologisk produktivitet i nivå med korallrev. De opåverkade mindre vattendragen är mycket värdefulla för den biologiska mångfalden. Arter som behöver strömmande vatten kan inte klara sig på andra ställen. De här arterna har trängts tillbaka under hela den tid vattenkraften byggts ut i landet och slutligen förpassats till små vattendrag, som inte varit intressanta för exploatörer. Det finns alltså mycket mindre populationer av dessa arter än vad som funnits förr. Många är dessutom känsliga för miljöförändringar som övergödning och utsläpp. Därav följer att flera är hotade och uppförda på ArtDatabankens hotlistor.
Även strandmiljön längs de mindre vattendragen är av mycket stort värde för en lång rad växt- och djurarter som inte direkt förknippas med vatten- miljön som sådan.
Nyttan marginell
Samtidigt är "nyttan" vid utbyggnad i form av elkraft mycket begränsad, för att inte säga marginell. Det skulle enligt uppgift ge betydligt mer energi att modernisera de redan utbyggda stora anläggningarna. Ett exempel är de fyra stora vattenkraftverk i Indalsälven (Krångede, Gammelänge, Stadsforsen och Hammarforsen) som idag är underdimensionerade och som med fler turbiner skulle kunna utnyttja ytterligare 100-200 kubikmeter vatten per sekund vardera för elproduktion. Det kan jämföras med att kraftverken som nu planeras i de mindre vattendragen kommer att utnyttja några få kubikmeter vatten per sekund vardera. En förbättring av sådana befintliga stora vattenkraftverk skulle ge ett långt större energiutbyte till en väsentligt lägre kostnad. En utbyggnad av befintliga anläggningar i enbart Indalsälven skulle sannolikt ge ett större energitillskott än alla minikraftverken som kan bli aktuella för statsbidraget tillsammans.
Trots de muntliga uppgifter som givits av bl.a. miljöministern, nämligen att bidragen endast skulle användas till utbyggnader av kraftverk vid redan befintliga, äldre dammar och inte hota den biologiska mångfalden kan vi nu konstatera att flera av de nu aktuella exploateringarna avser just orörda, opåverkade eller skyddsvärda vattendrag.
Det är helt orimligt att skattepengar ska användas till att fördärva stora naturvärden till obetydlig nytta för landets energiförsörjning.
Dessa mindre vattendrag representerar som outbyggda fiskevatten ett betydligt större långsiktigt värde, även ekonomiskt. Fisketurismen ökar kraftigt i Nordeuropa. Men många vandringshinder i form av bl.a. rester från flottningsepoken hindrar många gånger uppvandring av havsöring (och lax), liksom vandring av vanlig öring inom sjösystemen. En aktivare fiskevård och restaurering av dessa vatten skulle generera betydligt större ekonomiska värden än en hårdexploatering för energiändamål.
Slutsats
Miljöpartiet de gröna anser att vattenkraften i Sverige är färdigutbyggd. Kan man få ut mer energi genom byte av teknik i befintliga verk är det bra, men det får inte innebära nya hot mot vattnen. De vattendrag som inte byggts ut ska sparas. Inga nya strömmande vatten får försvinna - de hör de arter till som lever i sådana biotoper och som blivit färre och färre. Exploatering av hittills orörda, opåverkade eller skyddsvärda vattendrag får inte ske. Det finns många arter som behöver rinnande vatten för att kunna leva kvar. Sådana biotoper hotas och har minskat under lång tid. Nu måste den biologiska mångfalden ges företräde. Det handlar om såväl hotade som mer vanliga arter. Det är beklämmande att vi idag med allt tal om ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald ånyo ska behöva ha strid mellan kraftexploatörer och naturvården.
I valrörelsen har såväl Socialdemokraterna, Vänsterpartiet som Center- partiet sagt sig inte alls värna om detta stöd. Något hot mot skyddsvärda vattendrag säger man sig inte stå bakom. Det borde alltså vara möjligt att ta bort stödet alternativt omvandla det till stöd för att förbättra och teknik- utveckla redan befintlig vattenkraft.
Miljöpartiet de gröna yrkar att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag som finns kvar, oavsett storlek, ska bevaras.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft skall ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar skall bevaras,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av skydd av arter som behöver strömmande vatten, 1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att investeringsbidraget till utbyggnad av vattenkraftverk i mindre vattendrag i kommande års budgetarbete skall slopas eller överföras till teknikförbättring i befintliga vattenkraftverk. 2
Stockholm den 19 oktober 1998
Gudrun Lindvall (mp)
Matz Hammarström (mp) Helena Hillar Rosenqvist (mp) Mikael Johansson (mp) Thomas Julin (mp) Per Lager (mp) Peter Eriksson (mp)
1 Yrkande 2 hänvisat till MJU.
2 Yrkande 3 hänvisat till NU.
Yrkanden (6)
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen tillkänna vad i motionen anförts om att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft skall ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar skall bevaras.
- Behandlas i
- 1att riksdagen som sin mening ger regeringen tillkänna vad i motionen anförts om att ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft skall ske i Sverige utan att de rinnande vattendrag, oavsett storlek, som finns kvar skall bevaras.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av skydd av arter som behöver strömmande vatten.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behov av skydd av arter som behöver strömmande vatten.
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att investeringsbidraget till utbyggnad av vattenkraftverk i mindre vattendrag i kommande års budgetarbete skall slopas eller överföras till teknikförbättring i befintliga vattenkraftverk.
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att investeringsbidraget till utbyggnad av vattenkraftverk i mindre vattendrag i kommande års budgetarbete skall slopas eller överföras till teknikförbättring i befintliga vattenkraftverk.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.