Skatter och avgifter för hyresrätter
Motion 2017/18:588 av Catharina Bråkenhielm och Kenneth G Forslund (båda S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Skatteutskottet
Händelser
- Inlämnad
- 2017-09-29
- Granskad
- 2017-09-29
- Hänvisad
- 2017-10-13
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skatter och ROT-avdrag för hyresrätter och tillkännager detta för regeringen.
Motivering
Historiskt sett har statens stöd till boendet gynnat alla upplåtelseformer: hyresrätter såväl som egnahem i form av villor och bostadsrätter. I dag subventioneras enbart ägda bostäder, genom ränte- och ROT-avdrag. Sedan 1995 har hyrorna ökat stort jämfört med egna hem och konsumentprisindex, KPI. Det svenska skattesystemet har alltså gått från att vara neutralt till att överbeskatta hyreslägenheter å det grövsta. Enligt Hyresgästföreningen har boendekostnaderna för hyresgästerna ökat med cirka 70 procent sedan 1990-talet till följd av den stora skattereformen. Under samma tid har villaägarnas kostnader endast ökat med cirka 40 procent. Det är inte rimligt att vi gynnar en boendeform över en annan.
Sammantaget var statens kostnad för ränte- och ROT-avdrag 26 miljarder 2016. Det är nio miljarder mindre än året innan, vilket beror på att ROT-avdraget sänkts till 30 procent. Omfattningen av ROT-arbetena, det vill säga underlaget för utbetalningarna, har inte minskat nämnvärt. De ligger på ungefär samma nivå som tidigare år.
2015, som var sista året med avdrag på 50 procent, var ROT-utbetalningarna rekordhöga. Många ville passa på att renovera innan bidraget sänktes. Kostnaden för staten uppgick då till 20,4 miljarder kronor. För 2016 blev kostnaden 11,2 miljarder kronor.
Störst ränteavdrag gör personer med mycket höga inkomster, enligt en kartläggning som SCB gjort. Detsamma gäller ROT-avdragen. Dessutom gynnade förändringen av fastighetsskatten, som skedde 2008, de välbeställda. För många villaägare i storstadsområden gav det flera tusen kronor mer i plånboken varje månad.
År 2017 avsatte regeringen 2,7 miljarder kronor i stöd för att bygga hyresrätter och studentbostäder samt 778 miljoner kronor till renovering och energieffektivisering av hyreslägenheter i områden med socioekonomiska utmaningar. Det första stödet är villkorat med bland annat högsta hyresnivå, det andra innehåller en del som ska ge rabatt på hyran efter ombyggnad.
Hyresskatten påverkar bostadsbristen negativt och leder till minskad rörlighet både på bostadsmarknaden och på arbetsmarknaden. Den tvingar unga vuxna att bo kvar hemma hos föräldrarna samt bidrar till att miljonprogramsområden förfaller.
Vi yrkar därför på att hyresskatten ska ses över och att den i förlängningen minskas avsevärt. Skulle hyresskatten minskas kommer tusentals fler lägenheter att byggas varje år. Dessutom kommer miljonprogrammet att kunna renoveras. Vidare anser vi att systemet med ROT-avdrag borde utvidgas till att även omfatta ägare av hyresfastigheter.
Catharina Bråkenhielm (S) |
Kenneth G Forslund (S) |
Yrkanden (1)
- 1.Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över skatter och ROT-avdrag för hyresrätter och tillkännager detta för regeringen.
- Behandlas i
- Skatteutskottet
Betänkande 2017/18:SkU9 - Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.