Serveringstider på restaurang

Motion 2010/11:So560 av Per Lodenius och Lars-Axel Nordell (C, KD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-27
Numrering
2010-10-29

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta Folkhälsoinstitutet utvärdera serveringstider på restaurang.

Motivering

I regeringsförklaringen konstateras: ”Det finns tydliga samband mellan alkohol, droger och våldsbrott. Den förebyggande satsningen för att minska alkoholkonsumtionen, stoppa narkotikan och inverkan av andra skadliga droger fortsätter. Det är en insats för ökad hälsa och trygghet i samhället.”

I Norge har en försöksverksamhet genomförts, där 28 kommuner kortade sina öppettider på krogen med en timme från 03.00 till 02.00. Redan efter sex månader kan man, i de kommuner som deltog i försöken, konstatera att antalet våldsbrott har minskat med 30 procent.

Liknande erfarenheter finns från New South Wales i Australien där 14 pubar i Newcastle stängde två timmar tidigare – från 05.00 till 03.00 – och där en nedgång i antalet våldsbrott med 37 procent noterades.

På Island har öppettiderna på krogen förlängts fram till 05.30, vilket resulterat i en ökning av akutfallen på sjukhus med 31 procent.

Det tydliga sambandet mellan alkohol och våld är sedan länge känt. Flera studier och rapporter bekräftar alkoholens betydelse för misshandelsbrott och annan våldsutövning. Hela 60 procent av våldsbrotten i vårt land anses vara alkoholrelaterade och när det gäller det grova ungdomsvåldet är siffran så hög som 99 procent.

Brottsförebyggande rådet visar också i sina rapporter att våld och misshandel är ett känt inslag i stadskärnor där krogtätheten är stor. Storhelger och helgdagar dominerar, varav nyårsafton och valborg är de två enskilda dagar då flest anmälningar om misshandel inkommer. Lördag, söndag och fredag är de tre enskilda dagar som berör flest misshandelsfall i genomsnitt.

Huvuddelen av brotten dessa dagar har ägt rum under natten mot lördag respektive natten mot söndag. Måndag, tisdag och onsdag sker lägst antal fall av misshandel. Det är tydligt att det alkoholrelaterade våldet sker när krog- och utelivet är som tätast.

I förslaget till ny alkohollag föreslås ingen förändring av serveringstiderna. Däremot ökar kommunernas uppföljningsansvar samtidigt som kravet på restaurangerna att kunna servera uppvärmd mat för att få utskänkningstillstånd slopas. Det senare kan leda till en ökning av antalet serveringstillstånd i landet.

Med utgångspunkt från regeringsförklaringens konstaterande om sambandet mellan alkohol och våld samt de internationella erfarenheterna vad gäller förändringar av serveringstiderna, ser vi det som angeläget att även vi i Sverige tillämpar kortare serveringstider på restaurang.

För att vinna svenska erfarenheter och tydligt se hälso- och trygghetseffekter av förändringar av serveringstider föreslår vi att regeringen uppdrar åt Folkhälsoinstitutet att utvärdera hur försäljnings- och konsumtionsmönster förändras och att regeringen utifrån denna utvärdering ges i uppdrag att föreslå eventuella åtgärder.

Stockholm den 22 oktober 2010

Per Lodenius (C)

Lars-Axel Nordell (KD)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta Folkhälsoinstitutet utvärdera serveringstider på restaurang.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.