Samlingslokaler

Motion 2001/02:Kr412 av Lisbeth Staaf-Igelström m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det statliga stödet för allmänna samlingslokaler.

Motivering

Allmänna samlingslokaler är en mycket viktig tillgång för samhällslivet och en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Det måste finnas platser där människor kan mötas för att diskutera och debattera samt delta i studieverksamhet. I många av dessa samlingslokaler sjuder det av ideellt arbete, av liv och rörelse. Man jobbar med att fräscha upp lokalerna. Man lägger ner ett stort arbete på många arrangemang som loppmarknader, danser, utställningar, hemvändardagar, julfester, teaterkvällar, biovisningar och mycket annat. Som mötesplats i närmiljön har samlingslokalen även betydelse för människors lokala dialog, initiativrikedom och handlingskraft. Här talar man om vad som händer och sker i bygden och här går människor samman för att påverka i sin hembygd.

Det finns drygt 2.000 geografiskt väl spridda anläggningar med allmänna samlingslokaler som tillhör någon av de samlingslokalägande riksorganisationerna Folkparkerna och Folkets Hus, Våra Gårdar och Bygdegårdarna. Behovet av samlingslokalanläggningar är långt ifrån tillgodosett, och detta gäller speciellt ungdomarnas behov. Vidare är många mindre föreningsägda samlingslokaler i stort behov av medel för underhållsåtgärder för att de ska kunna bevara och vidmakthålla anläggningens funktion och standard samt för att kunna utveckla verksamheten i samverkan med andra. Det kan gälla om- eller tillbyggnad, behov av energibesparande åtgärder, ny beläggning på yttertak, utbyte av el- och vvs-ledningar, fönsterbyte och att handikappanpassning sker. Enligt förordningen om bidrag till allmänna samlingslokaler får dessa lämnas till köp, ny- eller ombyggnad, standardhöjande reparationer eller handikappanpassning, just det som vi anser vara viktigt. Men vi anser att stödet är alldeles för lågt i förhållande till de behov som finns.

De allmänna samlingslokalerna fyller en mycket viktig funktion och de utgör en viktig del av den så kallade sociala infrastrukturen i vårt land. De fungerar många gånger tack vare ett stort antal ideellt engagerade människors arbete, vilket skapar plats för det öppna offentliga samtalet. Vi anser vidare att tillgången till allmänna samlingslokaler är en förutsättning för dels det livslånga lärandet, dels för ett brett, mångsidigt kulturliv men även för sammanhållning för att utveckla den egna bygdens framtidsmöjligheter. Reger­ingen aviserar nu en översyn av stödformerna vilket vi anser vara acceptabelt. Men samtidigt vill vi poängtera att det är viktigt och angeläget att det även fortsättningsvis finns statliga medel för allmänna samlingslokaler samt att detta stöd utökas och utvecklas.

Stockholm den 26 september 2001

Lisbeth Staaf-Igelström (s)

Jarl Lander (s)

Ann-Kristine Johansson (s)

Torgny Danielsson (s)

Marina Pettersson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det statliga stödet för allmänna samlingslokaler.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Delvis bifall
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.