Sambeskattning av förmögenheter

Motion 2001/02:Sk245 av Henrik Westman (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa sambeskattningen av förmögenheter.

Motiv till mitt förslag

Utvecklingen i samhället går i vissa fall framåt. Inom området jämställdhet har en hel del skett under senare år. Det torde numera vara självklart att kvinnor skall ha samma rättigheter som män till eget arbete, egen lön och – om hon är framgångsrik - egen förmögenhet. Kort sagt, kvinnor borde i alla hänseenden – liksom män – betraktas som egna ekonomiskt fristående individer.

Under tidigare delen av 1900-talet var detta inte självklart. Ensamma förvärvsarbetande kvinnor betraktades med viss misstänksamhet. Familj och barn ansågs eftersträvansvärt. Det var på den tiden vanligt att familjen hade en försörjare, vanligtvis mannen, medan kvinnan inte hade någon inkomst utan var kvar i hemmet och skötte barn och hushåll. I det läget var det också naturligt att se familjen som en ekonomisk enhet. Skattesystemet var anpassat efter detta. Sambeskattning av inkomst och eventuell förmögenhet var därför då också mer naturligt.

Det har skett en hel del sedan dess. Mäns och kvinnors löneinkomster beskattas numera helt fristående från varandra. Av någon anledning finns dock fortfarande sambeskattningen av förmögenheter kvar. Förutom att det är en föråldrad kvarleva av ett tidigare skattesystem anpassat till ett annorlunda samhälle så leder sambeskattningen till en del konstiga konsekvenser.

Två personer med sammanlagt upp till 1,8 miljoner kronor i förmögenhet kan bo ihop under äktenskapslika former utan att få någon förmögenhetsskatt. Gifter de sig eller skaffar barn kostar det förmögenhetsskatt på 900 000 kronor, dvs. 13 500 kronor per år. Det finns exempel på par som avstår från att gifta sig av det skälet. Att gifta sig eller skaffa barn är således inte önskvärt enligt statsmakten eftersom detta är särskilt skattebelagt. Även i vår tid borde det av många skäl vara bra för samhället att främja giftermål, familj och barn men så sker inte, tvärtom. Detta är enligt min uppfattning fel och därför bör sambeskattningen av förmögenheter tas bort.

Stockholm den 25 september 2001

Henrik Westman (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avskaffa sambeskattningen av förmögenheter.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.