Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2012/13:139 Riksrevisionens rapport om etableringsförberedande insatser för asylsökande

Motion 2012/13:Sf5 av Christina Höj Larsen m.fl. (V)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2012/13:139
Tilldelat
Socialförsäkringsutskottet

Händelser

Inlämning
2013-04-24
Bordläggning
2013-04-25
Hänvisning
2013-04-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på hur den ska följa Riksrevisionens rekommendation att följa upp att introduktion i svenska språket erbjuds och att den anpassas efter den asylsökandes behov och vistelsetid i mottagningssystemet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på hur man kan åtgärda de brister som enligt Riksrevisionens rapport leder till att endast drygt hälften av de asylsökande genomgår den hälsoundersökning som de har rätt till enligt svensk lag.

Motivering

I skrivelsen redovisar regeringen sin bedömning av de iakttagelser som Riksrevisionen gjort i rapporten Början på något nytt – Etableringsförberedande insatser för asylsökande. Riksrevisionen konstaterar att Migrationsverket enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl. har ett ansvar för att se till att asylsökande får möjlighet att lära sig svenska och att verket i dag inte tar det ansvaret.

Kunskaper i svenska är viktiga för en framgångsrik inkludering. Därför är det viktigt att nyanlända så snabbt som möjligt får möjlighet att lära sig svenska. Svenskundervisning och andra insatser bör således starta omedelbart när asylsökande kommer till Sverige och inte avbrytas förrän ett asylärende är prövat i alla instanser. Sedan regeringen lyft ut kravet att svenskundervisning ska ingå i utbudet av organiserad verksamhet ur regleringsbreven för Migrationsverket får dock allt färre asylsökande tillgång till organiserad svenskundervisning.

Ett argument för behovet av svenskundervisning som Riksrevisionen för fram är att det efter det att undervisningen dragits in blivit svårare för asylsökande att få praktikplatser. Riksrevisionen konstaterar också att det faktum att kommunplaceringarna kan dröja så att den enskilde blir kvar i mottagningssystemet även efter att ha fått asyl inte påverkar Migrationsverkets ansvar att erbjuda undervisning i svenska.

Regeringen tar upp kritiken i sin skrivelse och hänvisar där till lagens för-arbeten som talar om att sysselsättningen, där svenskundervisningen ingår, ska anpassas till de praktiska förutsättningarna. Regeringens slutsats är att då Migrationsverket lyckats korta handläggningstiden är de asylsökande så kort tid på förläggningarna att det inte går att ordna svenskundervisning för dem. Då lagen säger att verket ska ordna svenskundervisning och förarbetena säger att denna ska anpassas till de praktiska förutsättningarna är denna slutsats inte rimlig. Regeringen bör därför återkomma med förslag på hur den ska följa Riksrevisionens rekommendation att följa upp att introduktion i svenska språket erbjuds och att den anpassas efter den asylsökandes behov och vistelsetid i mottagningssystemet. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Riksrevisionen tar i sin granskning också upp det faktum att endast drygt hälften av de asylsökande genomgår en hälsoundersökning, trots att lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande m.fl. säger att landstingen ska erbjuda dem en sådan, om det inte är uppenbart obehövligt. Detta är ett faktum som regeringen över huvud taget inte kommenterar i sin skrivelse.

Att så många som möjligt av de asylsökande får genomgå en hälsoundersökning är i första hand viktigt för att minska onödigt psykiskt och fysiskt lidande. Men hälsoundersökningen är också avgörande för att kunna upptäcka och behandla sjukdomar som annars kan försvåra de asylsökandes etablering i Sverige. Även ur ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att asylsökande får tillgång till hälsoundersökning och behandling. Regeringen bör därför återkomma med förslag på hur man kan åtgärda de brister som enligt Riksrevisionens rapport leder till att endast drygt hälften av de asylsökande genomgår den hälsoundersökning som de har rätt till enligt svensk lag. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 24 april 2013

Christina Höj Larsen (V)

Ulla Andersson (V)

Rossana Dinamarca (V)

Ali Esbati (V)

Wiwi-Anne Johansson (V)

Jacob Johnson (V)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på hur den ska följa Riksrevisionens rekommendation att följa upp att introduktion i svenska språket erbjuds och att den anpassas efter den asylsökandes behov och vistelsetid i mottagningssystemet.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör återkomma med förslag på hur man kan åtgärda de brister som enligt Riksrevisionens rapport leder till att endast drygt hälften av de asylsökande genomgår den hälsoundersökning som de har rätt till enligt svensk lag.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.