Resursenhet för genus

Motion 2010/11:Kr210 av Esabelle Dingizian (MP)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2010-10-21
Numrering
2010-10-26

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att kultursektorn snarast får en resursenhet för genusfrågor.

Motivering

Behovet av ett genusperspektiv inom kultursektorn generellt och museer speciellt har diskuterats länge. Det åligger redan nu de statliga museerna att beakta könsperspektivet i alla delar av sin verksamhet. Dessvärre är kvinnors villkor och historia fortfarande dåligt belysta på dagens museer. Ett problem som en inventering av museianställdas utbildningar visar är att ämnet genusvetenskap är relativt nytt inom universitetsvärlden och därför saknade många museitjänstemän som varit yrkesverksamma länge denna kompetens. Detta innebär att det i praktiken är svårt att applicera ett genusperspektiv på museal verksamhet.

I sammanhanget är det viktigt att betona att genusperspektivet inte automatiskt förs in genom att man lyfter fram kvinnor ur historien eller lägger till föremål med anknytning till kvinnors liv och arbete. Istället krävs det att museerna också problematiserar maktrelationen mellan könen och mer aktivt tar till sig kunskaper från genusvetenskaplig forskning.

Den dåvarande regeringen poängterar i propositionen Kulturpolitik (prop. 1996/97:3) det ansvar kultursektorn har för att belysa köns- och jämställdhetsperspektiv. Bevarandet av kulturarvet ska vara representativt och rättvist, men så ser det inte ut inom museisektorn. Det manliga kulturarvet och den manliga konsten har ofta varit normerande på museerna, medan kvinnors, ungdomars och barns historia varit underrepresenterade (Ds 2003:61, s. 17 f.). De allmänna målen för kulturpolitiken brukar kallas kulturarvets demokratiska funktion och innebär att alla människor har rätt att få sitt kulturarv bevarat och tillgängliggjort. Detta budskap uttrycks årligen i de statliga institutionernas regleringsbrev, men utan att ge tillräckliga resultat. Därför tillsatte den dåvarande kulturministern 2001 en arbetsgrupp vars huvuduppdrag var att utreda och ta fram förslag på åtgärder för hur genusperspektivet kan få större genomslag i museerna. Dessutom skulle arbetsgruppen ”Genus på museer” undersöka möjligheterna för etablerandet av en resursenhet för genusfrågor, dit museerna skulle kunna vända sig för råd, stöd och hjälp i sin verksamhet. Utredningen blev klar 2006, och sedan dess har inga initiativ tagits från regeringen.

Förslag till åtgärd

Miljöpartiet menar att det är viktigt att arbetet för att föra in ett genusperspektiv på de nuvarande museerna fortsätter och stärks, men att det även behövs en resursenhet för en långsiktighet samt för en status och legitimitet i museivärlden.

En resursenhet skulle fungera som ett externt stöd åt museerna för att de utifrån genusvetenskaplig kunskap ska kunna granska och problematisera den egna verksamheten. Den skulle även fungera som pådrivare i genusfrågor och förmedla kontakter och forskning, dvs. verka som utvecklare och kunskapsbank inom kultursektorn i stort. I fråga om finansiering anser jag att verksamheten bör inrymmas inom anslagsområde 17 i statsbudgeten.

Stockholm den 21 oktober 2010

Esabelle Dingizian (MP)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att kultursektorn snarast får en resursenhet för genusfrågor.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.