Registrering av litterära verk

Motion 2004/05:L281 av Chatrine Pålsson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av skyddet av litterära verk.

Motivering

Hos PRV, Patent- och registreringsverket finns det möjlighet att söka patent för varumärke, uppfinningar mm. Det ger upphovsmannen patent på hela eller delar av det upphovsmannen söker patentet för. När det gäller litterära verk som manus till böcker, filmer, teater, TV-program mm. saknas det idag möjlighet att registrera detta för att skydda det. Torde det inte vara rimligt med dagens snabba utveckling att kunna registrera ett litterärt verk mot-­

svarande som man kan göra för en produkt?

Det kan vara av avgörande betydelse för upphovsrätten till exempelvis ett TV-program. Produktionsbolaget kan hävda att de haft idén tidigare och anser sig ha upphovsrätten och kan på så vis plocka delar som egentligen någon eller några andra är upphovsmän till. Det innebär att upphovsmän kan gå miste om sin upphovsrätt.

Upphovsmannen har svårt att bevisa motsatsen när det gäller just litterära verk. Eftersom inte någon form av registrering finns kan det vara svårt att fastslå exakt när verket skapades.

Då det är väldigt svårt att få verk publicierade är det heller inte ovanligt att en upphovsman sänder ett verk till mer än en tänkbar aktör som kan ge ut det. Det enda skydd som finns idag är upphovsrättslagen.

I Sverige skyddas alla verk automatiskt genom upphovsrättslagen. Den som har skrivit verket (i praktiken: hållit i pennan eller suttit vid tangentbordet) äger upphovsrätten. Man kan inte använda hela eller delar av ett verk utan att klarera rättigheterna, dvs. kontakta upphovsmannen och be om lov och betala ersättning. Om man ändå känner sig osäker och är orolig för stöld kan man lägga ett original (t.ex. en utskrift) i ett kuvert och gå till ett postkontor och där skicka manuset i ett rekommenderat brev till sig själv. Posten sätter då en datumstämpel på kuvertet och i obrutet skick gäller det sen som bevis för att man det datumet hade manuset i sin hand. Copyrightmärkning, (c) och liknande, har ingen egentlig funktion i Sverige, men kan ändå användas om man vill, eftersom de flesta ändå vet vad det står för: skyddat material.

I USA finns möjligheten att skydda litterära verk på motsvarande sätt som man kan göra en registrering hos PRV. Det vore bra om det hade kunnat finnas ett gemensamt system för registrering av litterära verk inom EU. Sverige borde kunna vara föregångsland och på ett mer adekvat sätt erbjuda skydd av litterära verk. Denna fråga bör utredas.

Stockholm den 21 september 2004

Chatrine Pålsson (kd)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en översyn av skyddet av litterära verk.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.