Till innehåll på sidan

Regionalpolitiska konsekvenser av förändrad fastighetsskatt

Motion 2008/09:Sk470 av Carina Adolfsson Elgestam m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-07
Numrering
2008-10-08

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda de regionalpolitiska konsekvenserna av förändrad fastighetsskatt.

Motivering

Förändringen av fastighetsskatten med en enhetlig kommunal avgift, begränsade och räntebelagda uppskov samt en höjd reavinstbeskattning har en mängd nackdelar. Utöver det för regeringen självklara i att omfördela resurser i samhället till en grupp som redan är välbeställd innebär också omläggningen att rörligheten på bostadsmarknaden försämras.

Den borgerliga regeringen har gynnat storstad före övriga delar av landet. Rika och välbeställda i storstadsområdena har fått stora lättnader genom förändringar i skatterna. De med stora tillgångar har gynnats gentemot de som inte har mycket från början.

Kronoberg är ett glesbygdslän där majoriteten av kommunerna och befolkningen fått höjd fastighetsskatt. Bland hushållen i Kronoberg har 76 % fått höjd fastighetsskatt.

Villaägarna har tillsammans med Statistiska centralbyrån (SCB) utrett hur många i varje kommun som tjänar på regeringens nya fastighetstaxering.

Villaägarna och SCB:s nationella undersökning visar att 11 procent av landets hushåll får höjd villaskatt i år med den nya fastighetsskatten. Undersökningen visar också att 58 % av hushållen kommer att betala precis lika mycket skatt som man gör nu. De stora vinnarna, som kommer att få de största sänkningarna, är Danderyd, Lidingö och Täby.

Fastighetsskattens andel av taxeringsvärdet blir då 0,75 procent. En villa med ett taxeringsvärde på sex miljoner får däremot bara en fastighetsskatt vars andel är 0,10 procent av taxeringsvärdet. Det innebär att nästan samtliga fastighetsägare i en utpräglad glesbygdskommun enbart får marginella vinster som äts upp av räntebelagda uppskov, höjd reavinstskatt och stigande räntor. Motsvarande gäller naturligtvis för stora delar av Sverige.

För att fullt ut belysa de effekter skatteomläggningen har för lands- och glesbygdens utveckling är det angeläget att omläggningens regionalpolitiska effekter utreds.

Stockholm den 3 oktober 2008

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Lars Wegendal (s)

Tomas Eneroth (s)

Yrkanden (1)

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda de regionalpolitiska konsekvenserna av förändrad fastighetsskatt.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.