Processen vid byggande av infrastruktur

Motion 2008/09:T428 av Betty Malmberg (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
2008-10-06
Numrering
2008-10-07

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en utredning med syfte att effektivisera den fysiska planeringsprocessen vid byggande av infrastruktur.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa s.k. anläggningslagar enligt dansk förebild.

Motivering

Den fysiska planeringsprocessen i samband med olika infrastrukturinvesteringar blir ofta mycket lång och tidsödande. Den utdragna processen får därför också stora effekter för trovärdigheten bland medborgarna och på kostnaderna för projekten ifråga. Om man dessutom tar hänsyn till den uteblivna tillväxt som blir följden av att ett projekt inte kommer till stånd under rimlig tid, innebär det stora samhällsekonomiska förluster.

Komplicerade projekt måste få ta tid inte minst för att garantera medborgarna sina demokratiska rättigheter, såsom att få lämna synpunkter vid samråd eller i samband med remisser och möjligheten att kunna överklaga fattade beslut. Men genom att projekten i Sverige kan överklagas i så många led, och i flera instanser, kan rättsprocesserna till slut medföra att en liten minoritet av medborgarna fördröjer och fördyrar projekten på ett sätt som skadar också den viktiga demokratiska aspekten.

Planprocessen går att rationalisera också inom befintlig lagstiftning. Ett exempel på det är hur arbetet bedrivits runt järnvägsprojektet Ostlänken. Där pågår flera processer parallellt för att effektivisera arbetet och för att korta ledtiderna så mycket som möjligt. Men likafullt kan det ibland behövas mer radikala grepp för att förverkliga och behålla samhällsnyttan i olika infrastruktursatsningar. I Danmark används en metod med så kallade anläggningslagar, vilken har fått uppmärksamhet också i Sverige. Den innebär att framför allt större infrastruktursatsningar kan genomföras enligt en för det unika projektet särskilt fastställd lag som parlamentet beslutar om. Av den unika lagen specificeras också medborgarnas överklagandemöjligheter. Syftet med anläggningslagarna är att korta beslutsprocesserna och att arbetet ska bedrivas mer tvärsektoriellt.

Förhoppningsvis kommer Sverige inom närtid att likt övriga Europa bygga och satsa på höghastighetsbanor i de största trafikstråken. De samhällsekonomiska beräkningar som hittills presenterats av diskuterade projekt visar på stor samhällsnytta. Det är därför viktigt att vi snarast utarbetar metoder för att åstadkomma effektivare planerings- och beslutsprocesser där medborgarnas rättigheter tillvaratas på ett högst demokratiskt och rättssäkert sätt, men med mer rimliga proportioner än i dagens system. En översyn av nuvarande fysiska planeringsprocess bör därför snarast komma till stånd. Dessutom bör en särskild utredning se över möjligheten att, vid mycket omfattande infrastrukturprojekt av nationellt intresse, tillåta riksdagen att besluta om så kallade anläggningslagar enligt dansk förebild.

Stockholm den 2 oktober 2008

Betty Malmberg (m)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en utredning med syfte att effektivisera den fysiska planeringsprocessen vid byggande av infrastruktur.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att införa s.k. anläggningslagar enligt dansk förebild.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.