Polisutbildning på distans i Söderhamn

Motion 2012/13:Ju320 av Margareta B Kjellin (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2012-10-04
Numrering
2012-10-05

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att återinrätta en polisutbildning på distans i Söderhamn.

Motivering

Sverige har i dag fler poliser än någonsin, vilket har lett till att människor känner sig tryggare än tidigare. Men i vissa län ökar inte antalet poliser som det borde göra. Gävleborgs län är ett av dessa. Idag kan vi konstatera att det inte fungerar som det ska med polisväsendet. Anledningen till att antalet poliser inte ökar är att många gått från yttre till inre tjänst samt många pensionsavgångar. Låga löner och organisatoriska problem har lett till ett rekryteringsproblem för länet.

Tidigare hade Söderhamn en polisutbildning på distans som inrättades 2003. Denna lades ner 2011. Att studera på distans betyder att man läser det mesta av studierna från sin hemort, Söderhamn och Centrum för flexibelt lärande i detta fall. 70 procent av utbildningen var på distans, resterande 30 procent på Polishögskolan i Solna, Stockholm. Studenterna är knutna till en polismyndighet där en stor del av de praktiska övningarna genomförs under handledning av lärare och poliser. Polisutbildningen innefattar fyra terminers heltidsstudier och vad gäller antagningkrav, rekrytering och urval så är dessa desamma som för en stationär utbildning. Fördelarna med att kunna studera på distans är flera: utbildningen blir mer individanpassad, man får en närmare anknytning till det egna arbetet och kostnaden för polisorganisationen blir betydligt lägre. Undersökningar har visat att de som studerar på distans tenderar att stanna på orten som ofta är deras hemort.

Vi vill att polisen ska vara en del av människors vardag. En minskning av poliser och ökad brottslighet leder till en otrygghet. Denna otrygghet som växer fram hos befolkningen riskerar att leda till befolkningsminskning. Människor väljer att flytta till platser där de kan känna sig trygga. På flera orter är polisstationen stängd flera dagar i veckan. Därför måste vi på längre sikt öka antalet poliser i länet och för att få folk som redan bor här att utbilda sig inom yrket måste vi underlätta denna process.

Utbildningsnivån skulle alltså kunna höjas väsentligt samtidigt som servicen gentemot medborgarna ökar. Tryggheten i samhället förbättras genom en ansvarsfull och tydlig politik mot brott och med detta som grund har alliansregeringen gjort den mest omfattande satsningen på rättsväsendet i modern tid. Antalet poliser har ökat med 3 000 sedan 2006. Polisen och rättsväsendet ska finnas tillgängliga och ha rätt resurser för att möta behovet hos medborgarna. Därför är det så viktigt att hålla uppe ambitionsnivåerna och tänka långsiktigt på framtida behov.

Därför önskar jag att regeringen ser över möjligheten att återinrätta polisutbildningen på distans i Söderhamn.

Stockholm den 20 september 2012

Margareta B Kjellin (M)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att återinrätta en polisutbildning på distans i Söderhamn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.