Polishögskola i Borås

Motion 2004/05:Ju296 av Sonja Fransson m.fl. (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etablering av en polishögskola i Borås.

Motivering

Vi har utökat utbildningsplatserna för polisen, och många fler färdigutbildade poliser kommer ut i arbete efterhand. Trots detta råder det fortfarande stor brist på poliser. Inte minst gäller det i mindre kommuner och på landsbygden.

Det polisiära arbetet innebär numera också administrativt arbete som tar mycket tid i anspråk. Ett arbete som förr gjordes av civilanställd personal. I och med stora uppsägningar av civilanställd personal på 90-talet behövs ännu fler poliser för att kompensera de civilanställdas arbete.

Vi kan framöver se en ljusning med den nu ökade polisutbildningen. Trots detta kommer antalet poliser inte att räcka fullt ut eftersom många poliser samtidigt uppnår pensionsålder.

Om det bedöms att det finns ytterligare behov av en polishögskola anser vi att denna bör placeras i Borås.

En polisutbildning förlagd till Borås ligger geografiskt sett väl till för att täcka rekryteringsbehov av poliser i västra Sverige med Göteborg som storstad och Borås som andra stad samt många mindre kommuner med omfattande landsbygd. Enbart i Västra Götalandsregionen bor det 1,5 miljoner invånare.

Borås Högskola har stor erfarenhet av samverkan med arbetsgivare i utbildningsplanering och genomförande samt integrering av teoretisk och praktisk utbildning.

Högskolan är stark inom ett stort antal kompetensområden som är av intresse för en polisutbildning, t.ex. sociologi och psykologi. Särskilt intressant är biblioteks- och informationsvetenskap eftersom framtida polisiär verksamhet i allt större utsträckning kommer att handla om informationssökning och informationshantering. Samverkan med juridiska institutionen vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet säkerställer den juridiska utbildningen.

Högskolan i Borås förmåga att kunna rekrytera studenter med bakgrund från studieovana miljöer och från invandrargrupper samt Högskolans engagemang i mångfaldsfrågor och stöd till skolor i invandrartäta områden är en faktor av betydelse för placeringen av en polisutbildning vid Borås Högskola.

Vid den bedömning av de lärosäten som anmält intresse för polisutbildning som gjordes för ett par år sedan ansåg bedömargruppen att Högskolan i Borås hade mycket goda förutsättningar, likvärdiga med Växjö universitet där den senast inrättade polisutbildningen lokaliserades.

Samverkan och enighet är viktigt vid etablering av en polisutbildning.

Etablering av en polisskola i Borås har vunnit stort stöd hos Polismyndigheten i Västra Götaland, Polisföreningen VG, Västra Götalandsregionen, Borås kommun, Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut samt Göteborgs Universitet.

Som synes finns det en mycket stor uppslutning bakom ett förslag att etablera en fjärde polishögskola i Borås.

Stockholm den 22 september 2004

Sonja Fransson (s)

Arne Kjörnsberg (s)

Berndt Ekholm (s)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om etablering av en polishögskola i Borås.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.