Pant på engångsförpackningar av glas

Motion 2011/12:MJ217 av Susanne Eberstein (S)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämning
2011-09-28
Numrering
2011-09-30

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att belägga dryckesförpackningar av glas med pant.

Motivering

Nedskräpningen av engångsförpackningar av glas ökar, inte bara vid återvinningsstationer utan också längs med vägar och i parker. Nedskräpningen är en kombination av att återvinningsbehållarna ofta är fulla och att många inte bryr sig om gå dit för att återvinna engångsförpackningarna.

Dryckesförpackningar av metall eller PET, också dem envägsförpackningar, tas däremot ofta tillvara eftersom de har ett pantvärde.

För att komma ifrån nedskräpningen av engångsförpackningar i glas kan en lösning vara att belägga även dessa med pant. Då får glasflaskan ett värde för konsumenten och kommer inte att kastas på ställen där det inte är avsett att den ska ligga. Pantsystem på engångsflaskor finns i flera länder, bland annat i Finland och i flera amerikanska stater.

I Sverige har vi redan ett väl utbyggt flöde för aluminiumburkar och envägs-PET. Återvinning av glasflaskor skulle kunna ske på samma sätt genom att Svensk Glasåtervinning inlemmas i Returpack.

Själva återvinningen kan ske genom att returstationerna som idag finns i eller vid de flesta dagligvarubutiker kompletteras med en station för glas. Enligt Tomra (som står för de flesta installationerna av återtagningsautomater i Sverige) är detta tekniskt möjligt och finns redan utomlands. Glaskrossen hämtas samtidigt som aluminium och PET och förs sedan till Returpack för vidare befordran.

Betalningen av panten styrs av EAN-kod, vilket innebär att flaskor som inte är köpta i Sverige inte heller ger någon pant. För dessa och för andra emballage av glas måste fortfarande returstationer vid återvinningsstationerna finnas, men omfattningen och nedskräpningen skulle bli väsentligt mindre.

Regeringen bör i ett tilläggsdirektiv till den utredning som redan pågår be utredaren att pröva ett system med pant på glasförpackningar.

Stockholm den 22 september 2011

Susanne Eberstein (S)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att belägga dryckesförpackningar av glas med pant.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.