Översyn av kommunallagen

Motion 2001/02:K265 av Åsa Torstensson (c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av grunden för vem som är medlem av en kommun enligt kommunallagen.

Motivering

Enligt 1 kap. 4 § kommunallagen anges att medlem av en kommun är den som är folkbokförd i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller är taxerad till kommunalskatt. Medlem av ett landsting är den som är medlem av en kommun inom landstinget. Ägande av fast egendom är grund för medlemskap inte bara för fysiska personer, dvs. människor, utan också för juridiska personer (t.ex. aktiebolag). Det innebär bl.a. att många personer är medlemmar i kommuner och landsting utan att de betalar någon skatt där. En av medlemskapets viktigaste konsekvenser är rätten att begära laglighetsprövning av kommunala beslut. Enligt 10 kap. 1 § i KL får kommunala beslut inom det kommunallagsreglerade området överklagas av envar som är medlem i kommunen.

Det kan rent historiskt tyckas att det är självklart att den som har egendom också har rätt att påverka och styra utvecklingen i t.ex. en kommun just p.g.a. att man har ett ägande, som fast egendom eller ett juridiskt ägande. Frågan är dock om kommunallagen och lagstiftningen kan anses rättvis och försvarbar med tanke på 2000-talets förändrade levnadsmönster och därmed kommunernas ändrade planeringsförutsättningar med ett ökat fritidsfastighetsägande och utbyägande av mark och jordbruksfastigheter.

Det ligger ett starkt demokratiskt och politiskt ansvar på invånarna i en kommun att utveckla och ta ansvar för en samlad helhetssyn på en kommuns utveckling och alla invånarnas servicebehov. Det handlar om prioriteringar vad avser både investeringar och långsiktighet i att klara tillväxt och utvecklingskrav. Ansvar och prioriteringar som åligger kommunens fastboende, men som inte alltid delas av dem som inte har den samlade helhetssynen på en kommuns utveckling utan ser den ganska naturligt utifrån en fritidsboendes önskemål eller utbyägandets intressen. Byggplaner och investeringar för utveckling av verksamheter kan i detta sammanhang just vara anledning till skilda åsikter om vad som är bäst för en kommun beroende på om jag är åretruntboende eller vistas i kommunen bara under korta perioder.

Denna rätt som medlemskapet i en kommun innebär kommer att bli än mer uppenbar framöver då människor alltmer övergår till att bli delbor mellan olika geografiska platser. Många har ägande på flera olika platser men är skrivna, betalar skatt och lägger sina valsedlar enbart på ett ställe och kanske inte ens i Sverige. Vi finner pendlande mellan olika kommuner inom landet såväl som mellan olika länder och i tidsperioder mellan 1 månad och 6–7 månader. Därför är inte dagens kommunallag och grunden för medlemskap rättvis sett ur det krav man bör ställa på att medinflytande och medansvar bör ha ett starkare samband än vad det har idag. Därför bör kommunallagens grunder för medlemskap ses över.

Elanders Gotab, Stockholm 2001

Stockholm den 28 september 2001

Åsa Torstensson (c)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av grunden för vem som är medlem av en kommun enligt kommunallagen.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.