Ordning och reda på arbetsmarknaden
Motion 2013/14:A283 av Eva-Lena Jansson och Lars Mejern Larsson (S)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- Fristående motion
- Tilldelat
- Arbetsmarknadsutskottet
Händelser
- Inlämning
- 2013-10-03
- Numrering
- 2013-10-07
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Förslag till riksdagsbeslut
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett solidariskt entreprenörsansvar.
-
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att värna den svenska modellen med svenska kollektivavtal.
Motivering
I juni 2011 fattade riksdagen beslut om två tillkännagivanden om att regeringen ska utreda lex Laval och EU:s utstationeringsdirektiv. Riksdagen ansåg att regeringen skyndsamt skulle tillsätta en utredning om lex Laval med anledning av EU-domstolens dom i Lavalmålet 2007 som resulterade i förändringar i det svenska regelverket, lex Laval. Förändringarna handlar om rätten att ta till fackliga stridsåtgärder om villkoren för arbetstagare som är utstationerade i Sverige. Riksdagen menar att oron för att de svenska kollektivavtalen inte kan hävdas och värnas på den svenska arbetsmarknaden med den nuvarande lagstiftningen är befogad. Dessutom ansåg riksdagen att regeringen behövde ta nya politiska initiativ på EU-nivå när det gäller utstationeringsdirektivets skyddsregler för att säkerställa att utstationeringsdirektivets regler i framtiden tolkas som ett golv för löne- och anställningsvillkor och inte som ett tak.
Så sent som i februari 2013 riktades kritik från FN-organet ILO mot lex Laval. Det är ILO:s expertkommitté, som består av oberoende juridiska experter, som kommit fram till att lex Laval strider mot ILO:s kärnkonventioner om förenings- och förhandlingsrätt.
Vi anser att kollektivavtalsenliga villkor och löner ska gälla i Sverige. Det är inte acceptabelt att löntagare konkurrerar med varandra med löner, hälsa och i värsta fall livet som insats. Företagare som gör rätt för sig och följer svenska regler och avtal får svårt att hävda sig mot oseriösa konkurrenter. Det har blivit vanligare med långa entreprenörskedjor – exempelvis inom byggbranschen, transportsektorn och många servicenäringar. Den huvudentreprenör som anlitas anlitar i sin tur underentreprenörer, som i sin tur anlitar ytterligare underentreprenörer. Ju längre ner i kedjan, desto svårare är det att ha kontroll över de villkor som gäller. Något som utnyttjas av oseriösa företag som sedan skyller på andra i denna entreprenörskedja.
Vi vill därför införa ett solidariskt entreprenörsansvar. Det är viktigt att sätta stopp för oseriösa företag. Ordning och reda på arbetsmarknaden i Sverige och i Europa gynnar seriösa företag och löntagare och stärker vår konkurrenskraft. Det är hög tid att den lagstiftningen också ger möjlighet att värna den svenska modellen med svenska kollektivavtal. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna som sin mening.
Stockholm den 27 september 2013 | |
Eva-Lena Jansson (S) |
Lars Mejern Larsson (S) |
Yrkanden (2)
- 1Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett solidariskt entreprenörsansvar.
- Behandlas i
Betänkande 2013/14:AU6- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
- 2Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att värna den svenska modellen med svenska kollektivavtal.
- Behandlas i
Betänkande 2013/14:AU6- Utskottets förslag
- Avslag
- Kammarens beslut
- Avslag
Behandlas i betänkande (1)
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.