Olaglig införsel av hundvalpar

Motion 2021/22:3047 av Boriana Åberg (M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Miljö- och jordbruksutskottet

Händelser

Inlämnad
2021-10-04
Granskad
2021-10-04
Hänvisad
2021-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta åtgärder så att fler lagförs för smuggling av valpar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka möjligheterna till utbyte av information utan hinder från sekretessregler mellan berörda myndigheter och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den olagliga införseln av hundvalpar från utlandet har eskalerat under det senaste året – hundvalpar med falska vaccinationer, förfalskade dokument och falsk identitet. Förutom risken för sjukdomsspridning är lidandet för valparna stort. De föds i så kallade valp­fabriker i östra Europa under usla förhållanden. Valparna separeras från sin mamma för tidigt och utsätts för långa och plågsamma transporter i trånga burar. Många är så medtagna att de måste avlivas vid gränsen.

Det händer att valpar som inte upptäcks av tullen förses med papper av veterinärer som inte har förstått situationen. Även om en veterinär misstänker att valparna är in­smugglade, och dokumenten inte stämmer, försvårar GDPR-lagstiftningen anmälan till Jordbruksverket eftersom man då anger personuppgifter på djurägaren. Veterinärför­bundet har JK-anmält Jordbruksverket för att myndigheten inte har kunnat ge landets veterinärer anvisning om hur de ska agera när misstanke om smuggling uppstår.

Det är så stora summor pengar inblandade i denna kriminella verksamhet att tulltjänstemän benämner det som organiserad brottslighet. Enligt dagens regler är det Jordbruksverket som med hjälp av distriktsveterinärer inspekterar de olagligt införda hundvalparna. Alternativen är två: avlivning eller avvisning. Vid avvisning är det vanligt att smugglarna gör ett nytt försök vid en annan gränspunkt. Ett stort problem är att distriktsveterinärerna inte alltid har tid att komma, vilket leder till att transporterna ibland godkänns via e‑post eller mobil, trots att valparna har falska dokument.

I förslaget på ny djurhälsolag är sällskapsdjur och andra levande djur borttagna från inregränslagen. Detta innebär att Tullverket inte skulle ha rätt att stoppa ett fordon för att söka efter hundvalpar eller kunna omhänderta hundvalpar i väntan på besked från Jordbruksverket om vad som ska hända med dem. Det befaras att om förslaget blir verklighet skulle det innebära fri lejd för smuggling av hundvalpar och andra sällskaps­djur.

Hundsmugglingen är svår att komma åt så länge det finns köpare i Sverige. Trots att köpare kan bli misstänkta för brott, vilket också kan ge fängelse, är det inte många som har blivit dömda. Myndigheterna måste agera kraftfullt för att förhindra djurplågeri, smittspridning och organiserad brottslighet. För detta behövs ett adekvat regelverk.

 

 

Boriana Åberg (M)

 

 

Yrkanden (2)

  • 2.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka möjligheterna till utbyte av information utan hinder från sekretessregler mellan berörda myndigheter och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2021/22:MJU22
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall
  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta åtgärder så att fler lagförs för smuggling av valpar och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Miljö- och jordbruksutskottet
    Betänkande 2021/22:MJU22
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (2)

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.