Oäkta bostadsrättsföreningar

Motion 2007/08:Sk245 av Yvonne Andersson (kd)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämning
2007-10-02
Numrering
2007-10-04
Hänvisning
2007-10-16
Bordläggning
2007-10-16

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC

1Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över gränsdragningen mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.

  2. Riksdagen begär att regeringen utreder frågan om lättnadsbestämmelser och beskattning av medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar.

2Motivering

En väl fungerande bostadsmarknad kräver förutsägbarhet. Förutsägbarheten, i sin tur, kräver att dagens system för gränsdragning mellan s.k. äkta och oäkta bostadsföretag förändras. Systemet bygger på principen att en alltför hög andel intäkter från bostäder och lokaler som är uthyrda gör att en bostadsrättsförening betecknas som oäkta. De förhållanden som avgör om föreningen blir en äkta eller en oäkta förening i skattehänseende kan variera från år till år, vilket skapar en osäkerhet för bostadsrättsföreningen och dess medlemmar.

Situationen för de uppskattningsvis 25 000 medlemmarna i oäkta bostadsrättsföreningar runtom i landet blev än mer osäker från den januari 2006, då förändrade regler infördes för beskattning av fåmansföretag, till vilka oäkta bostadsrättsföreningar räknas i vissa skattehänseenden. En innebörd av det förändrade regelverket var att bestämmelserna om lättnadsbelopp avskaffades. Eftersom oäkta bostadsrättsföreningar inte är jämförbara med fåmansföretag i allmänhet, och då regeländringen antogs medförde betydande kostnadsökningar för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar, infördes dock övergångsregler för de s.k. lättnadsbestämmelserna t.o.m. utgången av år 2008. Detta gjordes i avvaktan på den översyn av regelverket kring oäkta bostadsrättsföreningar och dess medlemmar som dåvarande finansminister Pär Nuder aviserade i november 2005 (frågesvar 2005/06:431).

3Gränsdragning mellan äkta och oäkta

De förhållanden som avgör om föreningen blir en äkta eller en oäkta förening i skattehänseende kan variera från år till år, vilket skapar en osäkerhet för bostadsrättsföreningen och dess medlemmar. Det finns flera fall där människor flyttat in i en äkta bostadsrättsförening och denna sedermera betecknas som oäkta. Detta får långtgående konsekvenser för privatpersoner när dessa vill flytta och ska sälja sin bostadsrätt. Den som säljer eller köper en bostadsrätt i en oäkta bostadsrättsförening kan inte få sin kapitalvinstbeskattning uppskjuten.

Mot bakgrund av dessa förhållanden reserverade sig allianspartiernas ledamöter i skatteutskottet våren 2006 på punkten Beskattningen av bostadsrättsföreningar i utskottsbetänkandet 2005/06:SkU18. I reservationen anfördes att problemen kring gränsdragningen mellan äkta och oäkta föreningar ska kunna lösas som ett resultat av den översyn som den dåvarande regeringen aviserat.

Eftersom någon sådan översyn ännu inte kommit till stånd, bör riksdagen tillkännage att regeringen skyndsamt ska se över gränsdragningen mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.

4Lättnadsbestämmelserna

För medlemmar i en oäkta bostadsrättsförening beräknas ett förmånsvärde för boendet. Förmånsvärdet beräknas med ledning av vad en motsvarande hyresrätt skulle ha kostat att hyra i samma område. Bostadsförmånen räknas som en skattepliktig utdelning. Med utgångspunkt i de kostnader som medlemmen haft för att förvärva bostaden räknas också ett lättnadsbelopp fram. Enligt dessa lättnadsbestämmelser kan en viss del av utdelningen vara skattefri. Ett borttagande av lättnadsreglerna medför relativt ingripande ekonomiska konsekvenser för alla de medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar som omfattas av reglerna och skulle för många innebära en kraftig höjning av boendekostnaderna.

Mot bakgrund av de farhågor som intresseorganisationer framförde mot dessa icke avsedda konsekvenser av de förändrade regler för fåmansföretag som infördes den 1 januari 2006 beslutade riksdagen om övergångsregler för de s.k. lättnadsbestämmelserna t.o.m. utgången av år 2008. Detta gjordes mot bakgrund av att skatteutskottet erfarit att regeringen avsåg att se över skattesituationen för de oäkta bostadsrättsföreningarna och deras medlemmar.

Den tidigare socialdemokratiska regeringen sade sig ha påbörjat ett förändringsarbete och skulle tillsätta en utredning. Någon sådan översyn gjordes dock aldrig. Den ovisshet som boende i oäkta bostadsrättsföreningar i dag lever under är orimlig. Det är angeläget att regeringen går vidare och gör en översyn för att förhindra negativa skattemässiga effekter för medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar. Tiden börjar bli knapp då de nuvarande reglerna behöver ersättas i någon form efter 2008.

Mot bakgrund av detta bör riksdagen tillkännage att regeringen skyndsamt utreder frågan om lättnadsbestämmelser och beskattning av medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar.

Stockholm den 26 september 2007

Yvonne Andersson (kd)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över gränsdragningen mellan äkta och oäkta bostadsrättsföreningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen begär att regeringen utreder frågan om lättnadsbestämmelser och beskattning av medlemmar i oäkta bostadsrättsföreningar.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.