Till innehåll på sidan

Nationellt ansvarsmuseum för skogsbruk

Motion 2001/02:Kr386 av Lena Sandlin-Hedman och Karl Gustav Abramsson (s)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Kulturutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en uppgradering av Skogsmuseet i Lycksele till ett ”nationellt ansvarsmuseum” för skogsbruket.

Motivering

Sverige är det enda landet i Norden, utom Island, som inte har ett centralt skogsbruksmuseum med det övergripande ansvaret för att dokumentera utvecklingen i skogsbruket. Med tanke på den enorma betydelsen som skogsbruket har haft och har för Sveriges ekonomi och utveckling är detta otillfredsställande.

Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar för att fungera som riks­täckande museum för skogsbruket. Stiftelsen Skogsmuseet i Lycksele, ett regionalt museum, har i praktiken redan i 15 år burit detta ansvar på ett utmärkt sätt men med bristande resurser.

Skogsmuseet i Lycksele har två basutställningar: Huggarepoken, invigd 1984 och korat till ”Årets museum i Europa 1987”, och Maskinepoken, invigd 1994 och kompletterad år 2000. Maskinepoken är Nordens och Europas enda museum för skogsmaskiner och deras utveckling. Skogsmuseet har en kunnig och mångsidig kärnpersonal som består av en jägmästare/SkogDr, en arkeolog, en lärare/historiker (25 %), två museitekniker och en ekonomisk/administrativ assistent.

De har ett brett, fungerande nätverk som omfattar skogsnäringen, de kulturhistoriska museerna inom regionen i Sverige och i Norden, de inhemska och nordiska skogsmuseerna, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Umeå universitet (UmU), forskningsmiljöerna inom arkeologi, skogshistoria, skogssamisk historia och klimatologi både i Sverige och utomlands samt gymnasie- och grundskolorna i regionen. Under hösten 2001 skall Skogsmuseet vara handläggare för sin första doktorand i samarbete med SLU, Umeå.

Skogsmuseet i Lycksele har varit en föregångare i landet inom utbildning av det praktiska skogsbruket inklusive maskinförarna om fornlämningar och kulturminnen i skogen.

Skogsmuseet har som enda museum i Sverige kapacitet och utrustning för att utföra årsringsbaserad (dendrokronologisk) åldersbestämning av träföremål och byggnader samt avancerad dendroklimatologisk forskning. De håller även på att bygga upp ett nätverk mellan alla skogsmuseer i Sverige (och Norden) med Lycksele som centrum med databas över alla föremål och samlingar. De bedriver aktivt forskning och dokumentation inom skogshistoria, kulturhistoria i skogen, skogssamisk historia och historisk klimatologi (dendroklimatologi).

Sverige är i stort behov av ett centralt skogsbruksmuseum med det övergripande ansvaret för att dokumentera utvecklingen i skogsbruket. Skogsmuseet i Lycksele har goda förutsättningar för att fungera som detta rikstäckande museum för skogsbruket. Riksdagen bör ge regeringen detta till känna.

Stockholm den 3 oktober 2001

Lena Sandlin-Hedman (s)

Karl Gustav Abramsson (s)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en uppgradering av Skogsmuseet i Lycksele till ett "nationellt ansvarsmuseum" för skogsbruket.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.