Till innehåll på sidan

Nationell finansiering av Volontärbyrån

Motion 2004/05:K293 av Lena Adelsohn Liljeroth m.fl. (m, fp, kd, c)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2004-10-05
Hänvisning
2004-10-14
Bordläggning
2004-10-14

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Volontärbyrån nationell finansiering.

Motivering

Människors vilja att engagera sig är stor i Sverige i dag, men många har svårt att hitta en uppgift som passar dem. Vissa av de stora frivilligorganisationerna får fler förfrågningar än de kan ta emot medan andra mindre kända organisationer har ett stort behov av volontärer. Volontärbyrån är unik i sitt slag i Sverige och en helt ny funktion för att kanalisera medborgarnas engagemang.

Genom matchningsfunktionen blir det möjligt för organisationerna att söka mer specifik kompetens för de olika uppgifter de behöver hjälp med och volontärerna kan själva välja bland hundratals aktuella volontäruppdrag. Det gör det möjligt för helt nya möten som inte bygger på att volontären redan känner till organisationen eller har geografisk anknytning till verksamheten. Genom Volontärbyrån skapas nya kontakter, delaktighet och relationer som annars inte skulle ha kommit till stånd.

Att ta tillvara medborgarnas engagemang på ett effektivt sätt är viktigt för vårt samhälle i stort och stärker demokratin samtidigt som det betyder mycket personligen för de individer som engagerar sig och de som får ta del av engagemanget.

Genom en nationell finansiering skulle utbyggnaden och driften av en sådan funktion säkerställas så att alla i hela landet fick möjlighet att använda matchningsdatabasen.

Bakgrund

Volontärbyrån startade i Stockholm hösten 2002 och är en Internetbaserad funktion för att förmedla kontakt mellan volontärer och frivilligorganisationer. Volontärbyrån erbjuder organisationer möjlighet att registrera sig och söka volontärer genom att formulera och annonsera uppdrag. De som vill engagera sig söker via Internetfunktionen bland de registrerade uppdragen och skickar sin intresseanmälan till organisationen som sedan tar kontakt och rekryterar den intresserade. På tvåår har man förmedlat cirka 3 000 volontärkontakter till de över 250 organisationer som hittills registrerat uppdrag.

Volontärbyrån är gratis för volontärer och frivilligorganisationer och drivs av Forum för Frivilligt Socialt Arbete med stöd av bland andra Stockholms stad och Justitiedepartementet. Forum för Frivilligt Socialt Arbete är en ideell intresseorganisation för frivilligorganisationer och arbetar för att förbättra förutsättningarna för det frivilliga sociala arbetet.

Volontärbyrån når människor som inte tidigare volonterat. 70 procent av de man förmedlar är mellan 18 och 35 år och 66 procent uppger att de volonterar för första gången. Tack vare den effektiva matchningen har 74 procent av dem som kommit ut på uppdrag stannat kvar i organisationen. Volontärbyråns funktion gör det också lättare för oetablerade eller okända organisationer att sätta igång nya projekt och verksamheter. Detta gäller inte minst ungdomars projekt där också själva verktyget internet är en naturlig spridningskanal.

Det är ett nytt och effektivt redskap för att nå dem som vill engagera sig i föräldravandringar, kamratstöd, telefonjourer, idrottsevenemang och mycket annat. Det ger också möjlighet att dela med sig av en specifik kompetens inom ekonomi, IT, marknadsföring, matlagning eller andra uppgifter som organisationerna behöver hjälp med.

Volontärbyrån skapar nya möten

Volontärbyråns matchningsfunktion bidrar till möten över generationer, olika kulturer och olika samhällsgrupper. Äldre svenskar läser läxor med unga invandrare, unga promenerar med äldre, olika kulturer organiserar sig runt gemensamma idrottsevenemang, några stöttar jämnåriga funktionshindrade, it-kunniga lär ut sina kunskaper till dem som aldrig varit i kontakt med en dator. Det ideella engagemanget skapar nya erfarenheter och ofta personlig vänskap.

Mycket tyder på att det frivilliga engagemanget ser annorlunda ut idag än det gjorde under folkrörelsernas storhetstid. Fler och fler vill välja sitt frivilligengagemang utan att bli medlem, utan att ta ställning till organisationens alla mål och utan önskan om att hamna i en styrelse. Många vill istället göra en insats och veta vad som förväntas genom tydliga avgränsningar i tid och uppgift och därmed få en möjlighet att bli delaktig i resultatet.

Engagemanget är inte mindre idag än tidigare, men det har förändrats. Bland de yngre finns en form av individuell solidaritet. Matchningsfunktionen via internet ger möjlighet att "ostört" söka och fundera över olika engagemang och om de passar en själv. Sökningen kan bli målmedveten och överbryggar bristen på kunskap om olika organisationer.

Av dem som söker uppdrag via Volontärbyrån är det endast 6 % som söker efter en specifik organisation. Det är uppdragets innehåll som är det avgörande, vilket innebär att Volontärbyrån fungerar rättvist för både stora och små organisationer.

Behovet av nationell finansiering

Volontärbyrån startade i Stockholm, och har nu med ett engångsstöd på 500 000 kronor från Justitiedepartementets demokratienhet startat ett nationellt kansli. Det nationella kansliet, har påbörjat arbetet med att utforma hur matchningstjänsten kan lanseras i fler kommuner runt om i landet. För ett fortsatt arbete med den nationella lanseringen krävs ytterligare finansiering för projektledning och för att driva projektet, inom ramen för Volontärbyrån. På sikt krävs också en nationell finansiering för att erbjuda alla i hela landet lika möjligheter att använda tjänsten. Det handlar om att erbjuda ett effektivare redskap för att kanalisera engagemanget och ge fler möjlighet att ta del av engagemangets positiva kraft.

En nationell lansering är värdefull även för forskning och statistik om det frivilliga arbetet i Sverige i dag. Volontärbyråns matchningsfunktion är uppbyggd så att den ger möjlighet att göra statistikuppföljningar där man kan se vilka organisationer, vilken typ av uppdrag, vilka volontärer som söker och vilka uppgifter som de är intresserade av fördelat på kommuner och målgrupper. För att följa och utvärdera det ideella arbetet är detta en helt ny kunskapsbas som vid en gemensam utbyggnad i hela Sverige också kan ger möjlighet att jämföra verksamheter och trender i landet. På sikt är detta ett viktigt forskningsmaterial, men också en styrka i det dagliga arbetet inom frivilligverksamheterna.

Stockholm den 28 september 2004

Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Nyamko Sabuni (fp)

Inger Davidson (kd)

Annika Qarlsson (c)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Volontärbyrån nationell finansiering.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.