Närståendevården
Motion 1998/99:So463 av Kerstin Heinemann m.fl. (fp)
Ärendet är avslutat
- Motionskategori
- -
- Motionsgrund
- Tilldelat
- Socialutskottet
Händelser
- Inlämning
- 1998-10-28
- Hänvisning
- 1998-11-03
- Bordläggning
- 1998-11-03
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.
Inledning
För många människor är möjligheten att få vårdas i det egna hemmet ovärderlig men det bygger på såväl en fungerande hemtjänst och hemsjukvård som närståendevård. Det är då viktigt att valet att utnyttja närståendevård är frivilligt både för den vårdade och vårdaren. Den vårdades integritet och självbestämmande måste bibehållas. Närståendevård passar många, men alla upplever det inte som uteslutande positivt att bli vårdad av en nära anhörig.
Närståendevården står för en betydande del av vårdinsatserna. Det rör sig om mer än hälften av de omvårdnadsinsatser som görs i vårt land. Det finns uppgifter om att den till och med är dubbelt så omfattande som den vård som det allmänna står för i hemmen. Förkortningen av vårdtider bl.a. på grund av den ökande användningen av dagkirurgi har inneburit ett ökat behov av anhöriginsatser.
Att vara anhörigvårdare innebär för många oväntade situationer som man inte är rustad för. En stor del av dem som ger anhörigvård valde aldrig att bli vårdare. De "befann" sig plötsligt i situationen och fortsatte sedan av kärlek, trofasthet, religiösa motiv eller moralisk övertygelse. De påfrestningar man möter som att ens make/maka förändras fysiskt och psykiskt kan sedan vara svåra att bära. Ansvaret för vårdaren blir ofta tungt både medicinskt och psykiskt trots den glädje och tillfredsställelse som det innebär att vara närståendevårdare. Ofta rapporterar närståendevårdare försämrat hälsotill- stånd och/eller oro för ekonomin och framtiden.
Reformera närståendevården
Om närståendevården skall fungera måste samhällets stöd till den närstående och den sjuke vara tillräckligt. Annars riskerar man att efter en tid ha två patienter i stället för en.
Till de viktigaste insatserna hör en väl fungerande avlösning. Den närstående måste få möjlighet att sköta sina egna angelägenheter både under en kortare tid, några timmar för att t.ex. gå och handla, gå till tandläkaren, frisören etc, och under litet längre tid, kanske en vecka med jämna mellanrum för att kunna återhämta sig efter nätter med brist på sömn. Det är viktigt att den närstående får möjlighet att kunna träffa vänner och bekanta utanför familjekretsen så att hon eller han inte står utan nätverk efter ett dödsfall. För att tillgodose dessa behov hos en anhörig bör avlösning erbjudas i hemmet av hemtjänsten eller avlastning ske genom växelvård eller i många fall bådadera.
Att stödja och informera den närstående om sjukdomens art, förlopp och behandling och om vikten av att också tänka på sig själv och sin egen hälsa kan vara väl så viktigt som att satsa allt på patienten. Annat stöd kan vara anhöriggrupper och en tät kontakt mellan distriktssköterskan och den närstående.
Det finns sedan 1997 en förening, AHR, Anhörigrådet i Sverige, som är ett viktigt stöd för anhörigvårdarna. I vissa kommuner finns en närstående- konsulent. Det behövs kontaktpersoner i kommunerna för den som vårdar en närstående. Ett alternativ till närståendekonsulenterna kan vara den kommunala äldreombudsman som Folkpartiet har föreslagit skall finnas i alla kommuner.
För att möjliggöra för anhöriga att ta ett omfattande ansvar för daglig omsorg om en sjuk närstående, måste anställning som anhörigvårdare medges från kommunen. Detta skall enligt vår mening vara möjligt även för närstående som uppnått pensionsåldern. Alternativet med hemvårdsbidrag till den sjuke bör finnas kvar för dem som föredrar detta.
Det finns undersökningar som visar att denna form av stöd har minskat under senare år. Av de drygt 191 000 personer som den 31 december 1996 var beviljade social hemhjälp och/eller fick hemtjänst, fick endast cirka 35 000 personer - eller cirka 2 procent - hjälp av särskild objektsanställd anhörig eller närstående och cirka 3 procent fick ekonomisk ersättning av kommuner i form av anhörigbidrag eller motsvarande. Vi anser att orsakerna till att stödet har minskat måste analyseras för att klargöra om orsakerna är besparingar i kommunerna, brist på information eller att det är en annan form av stöd som närståendevårdarna önskar.
Ett bättre samhällsstöd till närståendevårdarna skulle förmodligen också leda till besparingseffekter i t.ex. sparade vårdplatser på sjukhusen och inom äldreboende. Några siffror på dessa samhällsekonomiska vinster finns vad vi vet inte och vi anser därför att en hälsoekonomisk undersökning av närståendevårdens betydelse borde genomföras.
De korta vårdtiderna inom akutsjukvården och den ökande användningen av dagkirurgi leder som nämnt också till ökat behov av anhöriginsatser.
En viktig del av sjukvården är en bra uppföljning och kvalitetskontroll av den vård och den omsorg som ges. Det gäller också närståendevården. Vi anser det angeläget att socialstyrelsen ägnar stor uppmärksamhet åt metodutveckling av hur en sådan uppföljning inom området sjukvård i hemmet kan ske med beaktande av de berörda personernas integritet.
Bättre villkor för hemvården
En närstående som vårdar en svårt sjuk person har sedan den 1 juli 1989 rätt till ersättning från sjukförsäkringen. Sedan den 1 juli 1994 har man också rätt att ta ledigt från sitt arbete upp till 60 dagar. Till personer som vårdar hivsmittad kan närståendepenning utgå upp till 240 dagar.
Vi har vid upprepade tillfällen framfört att ett första steg mot att underlätta för närståendevårdarna vore att regeringen tog initiativ i överläggningar med de båda kommunförbunden för att se över hur ett utökat stöd till dem som vårdar närstående skall kunna ske. Vi upprepar detta krav här.
Reformförslag som bör tas upp vid överläggningarna är:
? en fortsatt utbyggnad av avlastnings- och växelvård, ? ? förbättringar i kommunernas regler för hemvårdsbidrag och ökade möjligheter för närstående att anställas, ? ? en utvidgning av kretsen av dem som har rätt att vara närståendevårdare med ersättning från försäkringskassan samt ? ? en ytterligare förlängd period för dem som vårdar. ? Tiden för rätt till ledighet från anställning och för rätt till ersättning från försäkringskassan för vård av närstående bör förlängas från nuvarande 60 dagar till 120 dagar.
Kostnaden för närståendepenningen beräknas nästa år, 1999, vara 42 miljoner kronor och år 2000 44 miljoner kronor.
Antalet dagar för närståendepenning beräknas öka från 69 000 dagar 1998 till 70 000 dagar 1999 och till 71 000 2001, enligt RFV.
Finansieringen av den ökade satsningen på närståendevård som vi här för fram kan ske genom den minskade belastningen på vårdplatser i landstingen. Som ovan nämnts är de möjliga besparingarna för en utvidgad närstående- vård förmodligen långt större än kostnaderna för närståendepenningen. Denna fråga bör naturligtvis belysas i de av oss föreslagna överläggningarna mellan staten och kommunförbunden. Och det handlar inte bara om ekonomiska vinster. De humanitära vinsterna är väl så viktiga för dem som önskar vårda släktingar eller andra närstående i hemmet.
Bättre uppföljning
En viktig del av framtidens sjukvård är en bättre uppföljning och kvalitetskontroll av den vård och omsorg som ges. Vi anser det angeläget att Socialstyrelsen ägnar stor uppmärksamhet åt metodutveckling på hur en sådan uppföljning bäst skall kunna ske inom området sjukvård i hemmet.
Anslagsframställning
För anslagsframställningen hänvisas till Folkpartiets kommittémotion Vissa anslagsfrågor m m.
Hemställan
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att förlänga rätten till närståendepenning och den därtill kopplade rätten till ledighet från nuvarande 60 dagar till 120 dagar,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning och kvalitetskontroll av närståendevården med beaktande av integritetsaspekterna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hälsoekonomisk värdering av närståendevården,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar mellan kommunförbunden och staten om förbättrade förutsättningar för närståendevården och hemsjukvården.
Stockholm den 27 oktober 1998
Kerstin Heinemann (fp)
Harald Nordlund (fp) Runar Patriksson (fp) Barbro Westerholm (fp)
1 Yrkande 1 hänvisat till SfU.
Yrkanden (8)
- 1att riksdagen beslutar att förlänga rätten till närståendepenning och den därtill kopplade rätten till ledighet från nuvarande 60 dagar till 120 dagar
- Behandlas i
- 1att riksdagen beslutar att förlänga rätten till närståendepenning och den därtill kopplade rätten till ledighet från nuvarande 60 dagar till 120 dagar
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning och kvalitetskontroll av närståendevården med beaktande av integritetsaspekterna
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 2att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning och kvalitetskontroll av närståendevården med beaktande av integritetsaspekterna
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hälsoekonomisk värdering av närståendevården
- Behandlas i
- 3att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en hälsoekonomisk värdering av närståendevården
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar mellan kommunförbunden och staten om förbättrade förutsättningar för närståendevården och hemsjukvården.
- Behandlas i
- Utskottets förslag
- avslag
- Kammarens beslut
- =utskottet
- 4att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överläggningar mellan kommunförbunden och staten om förbättrade förutsättningar för närståendevården och hemsjukvården.
- Behandlas i
Motioner
Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.