Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2011/12:52 Riksrevisionens rapport om statliga myndigheters tjänsteexport

Motion 2011/12:Fi4 av Erik Almqvist (SD)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2011/12:52
Tilldelat
Finansutskottet

Händelser

Inlämning
2012-01-24
Bordläggning
2012-02-01
Hänvisning
2012-02-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lönsamhetskrav i stället för kostnadstäckning.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökade befogenheter för Ekonomistyrningsverket.

Motivering

I regeringens skrivelse 2011/12:52 redogörs för regeringens bedömningar med anledning av Riksrevisionens granskning av statliga myndigheters tjänsteexport (RiR 2011:24).

Sverigedemokraterna delar i stort Riksrevisionens bedömning om att det finns problem som måste lösas genom ”förstärkt och tydligare styrning från regeringens sida” och emotser regeringens vidare agerande i frågan.

I två fall landar vi dock i avvikande ståndpunkter visavi regeringen. Delvis gäller detta omformuleringen av lönsamhetskravet jämte tjänsteexportförordningen (1992:191) till det mindre ambitiösa ekonomiska målet om full kostnadstäckning, jämte 5 § avgiftsförordningen (1992:191). Motivet ska vara att ett lönsamhetsmål – att verksamheten ska rendera ett positivt nettoresultat – är ”svårtolkat”. I stället nöjer man sig med ett mål om full kostnadstäckning, ett s.k. break-even. Det är Sverigedemokraternas uppfattning att en målbeskrivning om full kostnadstäckning inte är tillräcklig utan att en återgång till lönsamhetsmålet måste till. Det säger sig egentligen självt att en rationell aktör på en fri marknad inte ger sig in i en viss typ av verksamhet med målsättningen att nå break-even – att verksamhetens intäkter exakt ska tangera dess utgifter. Självklart måste målet, om det ska finnas någon poäng att ens skrida till verket, vara att nå lönsamhet. Om så sedan blir utfallet må vara en annan fråga, men att redan innan steg 1 avvika från en lönsamhetsmålsättning kan inte vara en långsiktigt rimlig hållning. Sverigedemokraterna yrkar därför på att detta ges regeringen till känna.

Sverigedemokraterna delar även Riksrevisionens uppfattning om att se över Ekonomistyrningsverkets uppdrag och regleringsbrev syftandes till att ge myndigheten ett utökat ansvar vad gäller övriga myndigheters tjänsteexport. Det är således oroande att regeringen så pass lättvindigt bortser från rekommendationen. Trots tydliga brister, som framkommer i RiR 2011:24, vill regeringen själv behålla kontrollen över verksamheten i stället för att utlokalisera den till lämplig myndighet, i detta fall Ekonomistyrningsverket (ESV). Sverigedemokraternas uppfattning är att ESV bör ges de befogenheter, resurser och direktiv som krävs för att upprätthålla och säkerställa kontroller av statliga myndigheters tjänsteexport samt att densamma lever upp till de målbilder och krav som i övrigt ställs och menar att detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 23 januari 2012

Erik Almqvist (SD)

Yrkanden (2)

  • 1
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om lönsamhetskrav i stället för kostnadstäckning.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag
  • 2
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utökade befogenheter för Ekonomistyrningsverket.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Intressenter

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.